Why don’t you come to Macedonia, your NATO is already here!

Gata, am dormit aproape pe săturate, am bifat cele două întâlniri importante, aşa că pot să vă povestesc ceea ce vă promisesem că o să vă povestesc (deja) amintiri de la Summit-ul NATO.

Branko Crvenkovski

Domnul din imagine a fost săptămâna trecută la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, unde am fost şi eu, cu o televiziune austriacă pe nume ORF, şi Bush, şi Putin, şi Scheffer (scuzaţi enumerarea) şi este unul dintre actorii importanţi ai piesei. Dacă habar n-aveţi cine e, nu e cazul să vă simţiţi inculţi în materie de politică externă. De vină suntem noi, ziariştii care am trimis relatări şi imagini de acolo. Dar, aşa cum se zbate în muţenie şi anonimat, poza de mai sus ne spune o poveste.

Ucraina şi Georgia nu au intrat, Albania şi Croaţia da, Macedonia a rămas la uşă. Cam asta-i socoteala summit-ului NATO de săptămâna trecută, oricare-au fost declaraţiile satisfăcute, angajamentele şi ştirile la timpul viitor strecurate pe surse de diferite cancelarii. Ziarele s-au aflat în treabă cu non-ştiri gen “Putin/Băsescu/Bush/Merkel/Sarkozy a mulţumit organizatorilor” sau, ca la cadril, “Bilaterala Putin/Bush/Băsescu/Tăriceanu-Băsescu/Tăriceanu/Bush/Putin”. Puţin (nu Putin) a lipsit, până la urmă, ca printre succesele summit-ului să se numere şi reconcilierea, la Căsoiul Poporului, a celor doi zmei autohtoni, rătăciţi printre obielele împăraţilor globali ca Hansel şi Gretel prin amintirile copilăriei.

E totuşi ceva ce lipseşte din tot acest duş cloros de raportări triumfale, dar şi din rezultatele concrete ale geoparangheliei de săptămâna trecută: perdanţii. Nu cei care au pierdut-câştigat, ca Bush (Ucraina şi Georgia, nici în NATO, dar nici în afara lor), Putin (idem), Merkel, Sarkozy (mai curând câştigat-pierdut, aceeaşi speţă), ci perdanţii puri şi simpli, cei care sperau şi nu s-au ales cu nimic, cei cărora li s-a promis şi nu li s-a dat.

Pe unul dintre ei, poate cel mai mare, îl puteţi vedea în poza fără nume de mai sus. Branko Crvenkovski, preşedintele Macedoniei. Probabil că ştiţi că Macedonia s-a trezit pe din afară în ultimul moment, din cauza Greciei, care şi-a exercitat dreptul de veto pe motiv de nume, ca şi cum noi am avea ceva cu Republica Moldova fiindcă se cheamă la fel cu o regiune a statului România. Surse bruxelleze îmi spun că alternativa era, înainte de summit, “ori una, ori trei”, cu referire la Croaţia (“una”), Albania şi ţărişoara cu o populaţie mai mică decât a Bucureştiului, dar mai divers colorată decât Michael Jackson. Socotelile s-au dat peste cap.

Ce-au făcut macedonenii? Cu ochiul liber (poate greşesc), se vede acolo o ţară minusculă, sătulă de nenorocirile care au scuturat fosta Iugoslavie ca o tuse din 1990 încoace, în care NATO are o susţinere de peste 90%. O ţară care nu contează şi aproape că nu există decât pentru ea însăşi, care şi-ar dori orice în afară de bombe, război, tentative de anexare. Macedonia e musulmană şi albaneză ca vecinii albanezi, judeţ bulgăresc în timpul celui de-al doilea război mondial, un fel de tichie pe harta – şi istoria – celor care i-au dat veto săptămâna trecută.

Macedonia

Capitala Macedoniei se numeşte Skopje, iar acolo povestea cu NATO s-a lăsat cu demonstraţii şi ar putea ieşi încă mai rău. Abia închegată în graniţele pe care le puteţi vedea, ţara ar putea trece, nevăzută de nimeni, prin alegeri anticipate. Crvenkovski, omul din imagine, e un soi de comunist (prea tânăr), de formaţie inginer electronist, care, dincolo de conjuncturi istorice, a trebuit să se lupte cu propria maşinărie de imagine ca să ajungă în presă, în două-trei citate.

Ziariştii prezenţi la Summit au avut un media handbook la dispoziţie, dar în media handbook nu era trecut niciun reprezentant al Macedoniei. Briefing-uri nu s-au ţinut, fiindcă, probabil, macedonenii nu
rezervaseră sală şi, în principiu, dacă voiai să dai de perdanţi, n-aveai nicio cale oficială.

Din fericire, exista Irina, o ziaristă de la o televiziune din Skopje, care ar merita o decoraţie de la micul ei stat. Prin ea, probabil, s-au făcut toate contactele presei ne-macedonene cu demnitarii
macedoneni, tot de la ea am aflat, miercuri, când şi cum iese Crvenkovski.

Şi uite-aşa m-am trezit înghesuit printre televiziuni dintr-o ţară îndepărtată, cu microfonul meu cu cub ORF, privit cu jind de colegii din grămadă. Cred c-am mai văzut prin snop – voi nu-l vedeţi în cadru, arată ca un buchet de crizanteme, dar multicolor – “Pro TV”, plecăciune, cert e că totul s-a desfăşurat în viteză şi fără translator sau declaraţie scrisă, într-o limbă uşor de înţeles.

După vreun minut şi jumătate, a trebuit s-o şterg, la ordin, spre ministrul de externe al Austriei, o doamnă mare de stat, blondă, aspectuoasă, care s-ar potrivi bine cu Ghiţă Mureşan. Apoi, la montaj,
ne-am uitat dezarmaţi la declaraţie: cine ce putea înţelege?

Am rugat-o pe Irina din Skopje să-mi dea o traducere. Dar, fiindcă nu aveam timp nici ea, nici eu, n-a putut veni să vadă ce apucasem să înregistrăm. Mi-a trimis un paragraf în care sintetiza ce şi cum.
Reuters mai prinsese două vorbe ale lui Crvenkovski, spuse şi înţelese în nu se ştie ce limbă (“Am un mesaj pentru Grecia: Nu o să ne lăsăm!”) şi cam asta a fost. Scrupuloşi, austriecii n-au vrut să dubleze sincronul cu o aproximaţie şi, astfel, Crvenkovski, omul din poză, n-a “trecut sticla”.

Dacă mi-aş fi făcut treaba neglijent sau austriecii ar fi fost obtuzi, aveam o explicaţie. Am fost totuşi aproape singurul ziarist “din lume” în grămada aceea deloc ordonată. Macedoniei i s-a trântit uşa în nas nu numai în NATO, ci şi în ştirile despre felul în care ei, Macedoniei, i s-a trântit uşa în nas în NATO.

Din punctul de vedere al acestui blog, morala poveştii nu e cu Bush, rachete şi geopolitică. Ţările mici trebuie să aibă un aparat de comunicare care să funcţioneze ca un ceas elveţian. Întotdeauna se
găseşte câte un ministru de externe al Austriei care să îţi ia faţa.

Şi, în plus, limba ta n-o vorbeşte nimeni, în afara alor tăi.

 1. mihnea Reply

  macedonia trebuie sa se rebranduiasca intr-un fel de cozmin gusa al politicii internationale 🙂

  glumesc. foarte misto scris 🙂

 2. Paul Reply

  Interesanta povestea; doar cateva observatii
  Macedonia e musulmana doar in procent de 33.3% si albaneza vreo 25%. Majoritatea populatiei e de religie crestina si limba e slava macedoneana foarte asemanatoare cu bulgara (daca cautai un translator cu siguranta te puteau ajuta bulgarii).
  E adevarat ce spui in final dar totusi Austria e un pitic european; pare mai mare doar in comparatie cu Macedonia.

 3. Iulian Comanescu Reply

  Paul: in privinta Macedoniei, cam asta am spus si eu. In privinta Austriei, era normal sa-i intereseze pe cei de la ORF, la fel cum pe noi ne-a interesat cu cine s-au intalnit Basescu si Tariceanu.

 4. imposibilu Reply

  Frumoasa poveste 🙂 pacat ca nu scrie cineva si morala = asta e unul din efectele ambitiilor fara suport. Adica, daca esti mic, nu produci mai nimic etc.. la ce bun sa fii stat independent ? O sa spuneti ca exista si exceptii… Sigur, in cazul Kosovo, situatia e alta: ei n-au nicio graba sa se integreze pe undeva sau sa-si dezvolte vreo industrie de varf, ci vor doar sa fie lasati sa-si desfasoare afacerile mafiote in liniste. Cam ca si cum si-ar proclama autonomia cartierul Ferentari 🙂 Ferentarezilor le-ar fi bine, in lipsa autoritatii centrale, da’ ia ganditi-va ce s-ar intampla daca ar face acelasi lucru un cartier muncitoresc, cu o industrie imbatranita, gen zona 23 August Poarta IV… Ar aluneca incet in saracie, iar la viitorul summit al cartierelor-stat din regiunea Bucuresti am avea nevoie de un alt reporter excentric ca Iulian, ca sa aflam ce mai fac ei si ce limba mai vorbesc 🙂

 5. Iulian Comanescu Reply

  Imposibilu: Mersi de aprecieri.

  Singura chestie – cred c-am fost un reporter excentric doar în sensul că mă roade ceea ce pe alţii nu i-a ros. Altfel, am încercat să-mi fac meseria aşa cum trebuie: Macedonia n-a fost primită, de ce nu vorbim cu Macedonia?

 6. Iulian Comanescu Reply

  Lucian: well, mi-am rupt picioarele pe la summit vreo patru zile ca sa fiu in posesia acestor pretioase informatii. Asa oportunitate de research mai rar.

 7. copolovici Reply

  Uite ca pafaristul din mine citeste tot articolul atunci cind are motive. Iti multumesc si eu pentru informatii.

 8. Danutz Nastase Reply

  Si totusi, pe nicaieri n-am vazut in presa romaneasca vreo lamurire asupra motivului pentru care grecii sunt atat de vehementi in legatura cu numele de Macedonia. Consider asta un exemplu de lipsa de fler sau de lene intelectuala. Era chiar simplu sa te informezi, daca incercai sa cauti pe net. Wikipedia are numeroase articole, in toate limbile, pe subiectul asta, si informatiile abunda si in alte parti. Se putea discuta si cu istoricii specialisti in problemele epocii moderne si contemporane ale sud-estului european, ca sunt destui prin Bucurestiul ala si la Universitate si la diverse institute.
  Numai ca presa noastra cea “profesionista” a preferat sa arate pana si ce au mancat mai-marii lumii, in loc sa dezbata un subiect politic serios si relevant. E drept ca nu ne privea direct pe noi, ci privea o tara mica, aflata intr-o situatie asemanatoare cu aceea a Romaniei de acum cativa ani. Dar cui sa-i pese de Macedonia, la urma urmelor?
  N-o sa va lamuresc eu in problema disputei dintre Grecia si Macedonia. Daca v-am trezit curiozitatea, cautati pe Wikipedia “Macedonia (region)” sau “Macedonia naming dispute” si o sa vedeti.

 9. lucian Reply

  de acord cu danutz, e doar inca un exemplu despre cat de subiectiv se trateaza la noi subiectele in presa… clar nu-i vorba de faptul ca “asta ne cere publicul” ci ca avem niste jurnalisti care “atata pot/vor”… fiecare pe cont propriu deci 😐

 10. Iulian Comanescu Reply

  Dănutz, Lucian: La summit au fost 3500 de ziarişti din toate naţiile pământului, cred că i-am văzut şi pe unii din Noua Zeelandă. Puteţi căuta pe net şi vedea că toată treaba a fost tratată la fel de TOATĂ presa. Există doar declaraţii de la un macedonean mai volubil, probabil vorbitor de engleză. Deci să nu dăm cu parul în presa română.

 11. Mihai Reply

  Daca adaugi si ca ortodocsii sunt 64,7% atuncii sunt musulmani pana dincolo de genunchi (:-)), dar de jos in sus…

 12. Edux Reply

  Cred ca Mihai nu vroia sa faca nici un misto… Spunea doar ca macedonenii sunt in majoritate ortodocsi, ca si noi, si doar o minoritate sunt albanezi si musulmani….Adica invers decat in articol…

 13. Paul Reply

  Mihai incearca sa spuna ca tara nu e musulmana cum spui tu “Macedonia e musulmană şi albaneză ca vecinii albanezi”; asupra greselii acesteia (sau neclaritatii tinand cont ca stii aceste lucruri) incercam sa iti atrag si eu atentia mai sus (comentariul 3) cand dadeam procentele legate de religii si etnii.

 14. Iulian Comanescu Reply

  Dragă Paul, Mihai ş.a., acolo e o enumerare cam aşa: “Macedonia e musulmană şi albaneză ca vecinii albanezi, judeţ bulgăresc în timpul celui de-al doilea război mondial, un fel de tichie pe harta – şi istoria – celor care i-au dat veto săptămâna trecută.”

  Recunosc că fraza e cam lungă, dar cu puţină atenţie pricepem: “Macedonia e albaneză, bulgărească, grecească”, sunt trei termeni pentru trei vecini, fiecare cu influenţa lui, probabil cuantificabilă în nişte procente, în funcţie de etnie şi religie. Deşi, uneori, ca în Republica Moldova, minoritate poate fi foarte influentă. Dacă punem şi ce e la nord, ar cam fi patru. Zic prin urmare să închidem controversa, că de fapt nu există.

 15. Mihai Reply

  Macedonia este un teritoriu care (a fost si) este impartit intre sarbi, bulgari si greci. Cu o minoritate albaneza puternica. Si cu o constiinta nationala (aproape) inventata.
  Postul meu era un mishto la adresa frazei acelea care incepe cu musulmana si albaneza. Eu am citit-o ca fiind musulmana si albaneza acum, restul frazei vorbind doar de istorie. Mea culpa daca am inteles altceva decat ce-ai vrut sa scrii (:-))
  Iar istoria e al naibii de complexa cu privire la Macedonia. E chiar mai complicata decat in cazul Kosovo. Stiti ca macedonia in spaniola inseamna salata de fructe? Spune ceva despre compozitia etnica a tarii.

 16. bmihai Reply

  Pertinent punctul dvs. de vedere, (nu pot spune cat de pertinent pentru ca nu-mi puteti auzi oftatul a-la-long!!! )
  Insa fiindca suntem romani si multi nu stiu proverbul cu bate saua sa priceapa iapa, iaca o sa dau eu cu batul in balta…;)
  As fi vrut ca acest articol sa fie epicentrul unei epidemii de profesionism si in mass media romaneasca!
  De ce?
  Am eu un feeling cum ca nu suntem prea departe de macedoneni in lupta cu alti profesionisti ai genului gen unguri, germani, ucraineni (da ucraineni, atunci cand vezi un eveniment gen summit faci comparatii in motoarele de cautare gen yahoo si ai sa vezi acolo ditamai diferenta daca ai rabdare sa studiezi! vezi pozele din yahoo ref. summit cu base’ etc…)
  Daca studiati reflectarea evenimentului ante-summit din ucraina o sa intelegeti ca facatorii de imagine ai ucrainei isi merita banutii cu varf si indesat…
  Invata-invata-invata (stim noi cine a scapat porumbelu’) …………..

 17. lucian Reply

  @ Iulian

  Eu am gasit in presa germana si de fapt si in cea de limba engleza cateva analize referitoare la situatia Macedoniei, care, impreuna cu blogul de fatza, mi-au explicat subiectul. Multumesc 🙂

 18. anti-tonomatul Reply

  Unii ar putea spune, cum face deznationalizatul de Contiu in foaia pro-guvernamentala Moldova Suverana, citez:”Am auzit ca Romania se va opune in veci invitarii RM sa faca parte din NATO, asta pentru ca, urmind exemplul Macedoniei, n-o va face pina cind aceasta tara nu-si va schimba denumirea in Basarabia, asta pentru ca in Romania mai exista o regiune care se numeste Moldova.”
  Acum si-a dat seama de mina de aur pe care o reprezinta subiectul si ii ameninta pe bietii moldoveni cu spectrul…basarabenizarii ( sic ! ).
  Cei slabi de inger ar putea sa-l creada!

 19. Iulian Comanescu Reply

  Anti-tonomatul: “Am auzit ca…” – de unde naiba o fi “auzit”? I-a ascutat pe Basescu si Ungureanu sau pe Cioroianu si Tariceanu vorbind?

 20. anca Reply

  sa adaug si eu o chestie: imediat dupa ce Macedoniei i s-a spus oficial, ca nu intra in Nato, grecii (niste abili comnicatori oficiali) imparteau in stanga si in dreapta zvonul ca toata delegatia din Macedonia a parasit lucrarile. Nu era adevarat, dar tot umblau din delegatie de presa in delegatie de presa . Cand au ajuns in zona in care ma aflam si eu s-au oprit. Tipul care impartea zvonul fusese la cadru cu 10 minute inainte, deci ma stia.Observase ca la cadru, dupa el, venise omologul sau macedonean. Era evident ca omul nu parasise nici un summit.

 21. Iulian Comanescu Reply

  Anca: aha, deci de aia a dat Realitatea de dimineata ca parasesc – inca nu luasera nicio decizie.

  A urmat episodul cu iesirea macedonenilor din sala, la conferinta lui Scheffer. A trebuit limpezit si asta, fiindca se spunea ba ca sunt delegatia, ba ca sunt ziaristi. Bine – era simplu sa-ti dai seama, o delegatie nu paraseste un summit iesind dintr-o sala. Dar am avut de sapat si ca sa vad cine a iesit din sala respectiva 🙂

  Mai e de pomenit reclama platita de greci in autohtonul Nine O’Clock, care era gramezi la centrul de presa – chestii despre Macedonia Mare si tot restul.

 22. MACEDONEANCA Reply

  “Macedonia e musulmană şi albaneză ca vecinii albanezi, judeţ bulgăresc în timpul celui de-al doilea război mondial, un fel de tichie pe harta – şi istoria – celor care i-au dat veto săptămâna trecută.” —- MINCIUNA

  RUSINE! Cel care a scris asta e cineva care n-a citit niciodata nimic pentru noi. Avem istoria destul de lunga. Cea ce ai spus e cum eu sa spun ca Romani sunt Romi, dar ele nu sunt Romi, ele sunt Romani! Intzelegi? Sung sigura ca nu te simti bine cand cineva care nu stie ce esti (de exemplu oameni din Spania, Italia etc) spun asta. Suntem o tara mica, dar avem si istoria, si tradicie. Eu sunt Macedoneanca si nici tu, nici altcineva nu poti sa-mi spui ca nu sunt! Rusine!

 23. Iulian Comanescu Reply

  Macedoneanca: A, pai nici n-am sustinut ca nu esti macedoneanca. Romanii, intr-adevar, sunt si rromi, vreo doua milioane, si unguri, o cantitate la fel de importanta, si provincie romana, pe vremuri, si principate aservite Portii (ca acesteia ii era mai simplu sa ne aserveasca decat sa ne cucereasca pur si simplu). Transilvania a fost o parte a Imperiului Austro-Ungar, Dobrogea la bizantini si asa mai departe.

  Asta nu ne face mai putin romani, desigur.

 24. Macedoneanca Reply

  Macedonia este o tara multietnica, dar majoritatea suntem Macedoneni.

  “Macedonia e albaneză, bulgărească, grecească”,

  Am spus RUSINE pentru cel care a spus asta. Trebuie sa citeste mai mult si sa nu spune ceva atat de prost.

 25. neagrigore Reply

  Maca e bine ca a fost interesant pentru ziaristii prezenti la summit. Pentru ca pe noi, spectatorii, nu ne-a bagat nimeni in seama. Pendulam intre Maria Basescu si Jay Leno. Felicitari pentru articol.

 26. Macedoneanca Reply

  Nea Grigore – Unde ati gresit??? Nu stii fapte, insulti un popor si intrebi unde ai gresit? Nu trebuie nici sa intrebi!

 27. Iulian Comanescu Reply

  Macedoneanca: tin sa te previn asupra tonului pe care il folosesti. Asta nu tine de nationalitatea fiecaruia, ci de civilizatie. Pe viitor, am sa-ti sterg mesajele violente. Trebuie sa faci un efort sa respecti regulile jocului, atunci cand intri undeva.

 28. Macedoneanca Reply

  Cred ca nu am insultat pe nimeni. Daca cineva vorbeste rau pentru tara ta si pentru poporul tau iti va fi bine? Cred ca mesajele mele nu sunt violente.

 29. Macedoneanca Reply

  Problemul cu numelui Macedoniei este problema bilaterala, o problema intre Grecia si Macedonia! Noi avem 4% din armata noasta in Afghanistan si Grecia are 0.1% din armata sa. Am facut toti pasii pentru intrarea in NATO. Macedonia merite sa fie in NATO. Nu are dreptate! Asta e…

 30. Dumitru Mihai Reply

  Macedonia este pamant ROMANESC si trebiue anexata la Romania
  Si Albania este pamant romanesc si trebuie si ea anexata la fel ca toata peninsula Balcanica. Moarte ungurilor.

 31. Iulian Comanescu Reply

  Am validat mesajul de mai sus fiindcă e o ironie. Nu, nu sunt cretin, dar sunt foarte conştient de existenţa cretinilor 🙂

Post your thoughts