Vorbe grele despre bloguri

De pe video.neogen.ro. Aseară/6 iunie, de la ora 21.10, la Antena 2, Victor Ciutacu, Raluca Bărbuneanu şi eu.

UPDATE: Ce zice lumea, în ordinea în care am dat peste postări:

Bobby Voicu: o serie de precizări la ce s-a vorbit în emisiune.
– traficul stârnit de controverse nu e de calitate, aşa cred şi eu. E volatil şi amator de circ.
– bloggerii care au început pe blog nu sunt totdeauna tineri, cum am zis eu. Aşa e. Am făcut genul ăla de generalizare care nu e generalizare (cretanii sunt mincinoşi, zice Epimenide cretanul). Există însă destui care corespund semnalmentelor date de mine, mai tineri sau mai vârstnici. Dorinţa de a face parte dintr-o gaşcă e un sentiment adolescentin. Apreciez oamenii care îşi păstrează ceva din copilărie, atunci când asta nu-i împiedică să fie cu scaun la cap. Nu cred că e ceva nasol să-ţi asumi calitatea de “blogger”, la fel cum poţi să-ţi zici “dinamovist” sau “fan Depeche Mode”. Eu nu mi-o asum apăsat, fiindcă am fost mai multe în viaţa mea: ziarist, jurnalist, scenarist etc., acum se pare ca sunt un fel de om de afaceri începător sau expert/analist media. Nu mi-e ruşine să fiu “blogger”. Atâta doar că nu mă interesează ştampila de blogger.
– nu există ruptură între bloggeri şi jurnalişti. Şi eu cred că e o divizare care s-a creat din motive contingente. Comunicarea e una, chiar dacă blogul are un specific, cotidianul altul, glossy-ul altul şi televiziunea un altul. Media clasică e oarecum diferită de Internet. Dar repet a n-a oară că oricine ajunge la un public şi reuşeşte, pe deasupra, să-l păstreze se profesionalizează automat. Chiar dacă profesionalismul lui nu seamănă cu cel de la şcoala de jurnalism.
– sunt destui oameni în România care câştigă bine din blogging, până la 4-5000 USD/lună. Mamă-mamă. Ne dai amănunte, Bobby?

Subiectiv: blogger sau jurnalist?
– vine în continuarea ideii mele că ceea ce se spune pe bloguri are mai puţină greutate decât ce se discută face to face. Oricum, pe mine la bloguri ma deranjează un lucru pe care l-am văzut şi în presa scrisă: există oameni care stau la un birou şi împuşcă tot ce prind. E uşor şi îţi aduce o mulţime de public să te aşezi în fotoliu şi să scrii un comentariu în care să umpli de fericire pe cineva cunoscut sau celebru. Apoi, când te vezi faţă-n faţă cu persoana respectivă, te pierzi. Specializaţi în cascadoria asta sunt cronicarii TV din presa scrisă. Bloggerii sunt tentaţi să facă asta fiindcă de multe ori n-au exerciţiul vorbitului cu surse şi se pot ascunde în spatele unui pseudonim (opac, nu ca în cazul lui Subiectiv, care a scris clar că îl cheamă Alex Mihăileanu şi lucrează la “Business Standard”). Nu recomand, în ciuda beneficiilor pe termen scurt 🙂
– Precizează că înainte de a fi pe blog, a lucrat în presă. Nu ştiam asta, de aceea l-am dat ca exemplu în emisiune. Oricum, categoria rămâne.

Tudor Mateescu: Emisiune futilă.
– motivul: nu există opoziţie reală între blogger şi jurnalist. Aşa a zis mai toată lumea după. Mie mi se pare că tocmai de aceea a fost o emisiune utilă: până acum s-a bătut atâta monedă pe opoziţia asta, încât sunt foarte mulţumit de vagul consens stârnit în ultimele ore pe bloguri.
– se câştigă bani din bloguri. Huh?

Zoso: supărare, ca de obicei. Alegeţi voi ideile principale.

JEG: iarăşi chestii în sensul că bloggerii pot fi şi jurnalişti şi pe dos.

– e “iarăşi” în sensul că aici vine la rând după, omul a avut părerile astea din capul lui.
– Darius îşi pune cam multă cenuşă-n capul lui de blogger în ideea că ştirile de pe bloguri n-au… percutanţă sau cum să zic: “O ştire pornită de un blogăr n-are nici pe departe impactul unei ştiri acreditate (nu că toate ar merita acreditare). N-are nici măcar influenţă relevantă, decât dacă e preluată de – şdoing! – tot jurnalişti! Şi oricum, o „ştire” pornită de un blogăr vine de cele mai multe ori pe nişte căi care sunt facilitate de o calitate jurnalistică a autorului (cum ar fi acces la un flux de presă), deci ştirea aia îl face, în acel moment, pe blogăr un jurnalist (cu paste-uri de pe agenţii, corect, da’ asta-i şi ştacheta la noi).” Nu cred că-i chiar aşa. Jurnaliştii se uită foarte des pe anumite bloguri, cele care au informaţii la prima mână. Ajunge să le dai cu precizie pentru ca să îi interesezi. “Precizie” înseamnă detaliile ştirii, ca şi gradul ei de veridicitate. Adică: de multe ori, pe blog ai doar o sursă sau e ceva ce seamănă a zvon. E cazul să precizezi. În principiu, jurnaliştii au să ţi-o tragă în sensul că n-au să te citeze şi au să prezinte descoperirea ta ca fiind a lor, ceea ce e imoral, dar e legal, fiindcă informaţia nu e proprietatea nimănui.

Cam asta am găsit interesant şi/sau influent. Dacă mi-a scăpat ceva, vă aştept pe voi, cei cu mai multe capete decât mine, în subsol.

 1. Adriana Popescu Reply

  Ce-am avut de spus, am spus deja… Nu spun unde 😛

 2. Diana Reply

  Vad ca domnisoarea de aseara te-a convins sa folosesti neogen.ro. Ii consulti si promovezi oficial? La neogen ma refer.

 3. Bobby Voicu Reply

  ririanproject.com este al unui student din Bucuresti (este de origine basarabeana). L-am avut invitat intr-o emisiune la RadioLynx si a povestit mai multe acolo. A castigat in cea mai buna luna a sa undeva la vreo 6000$. Sta in Bucuresti, scrie in engleza.

  Mai sunt cativa, dar m-au rugat sa nu spun (p.s.: la Blogoree workshop sunt cativa bloggeri care castiga aproape de 1000$/luna )

 4. Mihai C Reply

  As vrea o mica corectie
  “UPDATE: Ce zice lumea, în ordinea în care mi-au plăcut mie postările”
  Va rog sa scoateti “Ce zice lumea” si sa bagati “Ce postari s-au facut si mi-au placut despre emisiunea de pe Antena 2, in ordinea in care mi-au placut mie”
  Cred ca a doua varianta e mai corecta deoarece nu ati pus linkuri pentru toate postarile care s-au facut despre emisiunea de pe Antena 2.
  http://mihai1984.wordpress.com/2007/06/06/ciutacu-comanescu-blogging-jurnalism-antena-2/
  http://mihai1984.wordpress.com/2007/04/18/blogging-sau-jurnalism/

 5. Darius Reply

  Eu, spre exemplu, când am zis că nu percutează, mă refeream la o ştire pornită de pe blog, gen filmu’ cu puiuţu’ de comunist. Care, dacă nu era presa împământenită, degeaba, n-ajungea “în casele oamenilor”.

  Şi la fel cu alte ştiri. Mă refer la cele ce pot fi transmise în întregimea lor, nu că “te inspiri din ele”.

  Deci, în aceste situaţii, blogărul foarte lejer fi jurnalist. Adică să aibă această calitate. Nu că e plătit sau are specializarea asta.

 6. Alexandru Popa Reply

  nu stiu ce vedeti voi … dar eu vad un videoclip care se misca cate un frame tot din 2 in 5 secunde …. o imagine video sub orice critica ….
  daca asa se prezinta neogen cu playerul si transcoderul video … sunt mai mult decat slabi

 7. Florin Reply

  Acu scuze ca nu-s asa informat, si poate ca-s subiectiv (pe langa ca e oarecum off-topic), insa de exemplu “stirea” aia cu biletelul roz eu nu o consider stire, ci din contra, a fost o mare magarie, pentru ca discutarea ei a inlocuit discutarea in media a adevaratului biletel trimis de Tariceanu. Ma rog, nu blogarul o fi fost de vina, ci Mandrutza ori patronul lui, insa orisicat.

 8. Piticu21 Reply

  Emisiunea de aseara a fost un fel de a se relua discutia pe care o tot cunoastem noi intre noi, de a se exprima public si ideile despre blog.

  Eh … doar pacat ca s-au uitat la ea … fix telespectatorii pe care i-a salutat Darius.

 9. Darius Reply

  Las’, beeei, c-aţi(am) stat toţi ca mâţu’, din blogosferă, recunoaşte, să vedem. 🙂 Numa’ eu am vorbit cu vreo 5, fără să-i interpelez (!). Zumzăia lumea, jaba te legi. 🙂

 10. radu Reply

  Ciutacu a incercat sa-si mai faca nitica reclama cu un subiect “la moda” iar chestia in sine devine deja plictisitoare.
  De mutat la OTV.

 11. Florin Reply

  Youtube, Hartia va fi roz?
  Ma refeream la faptul ca nu toate “stirile” bengoaso-blogoase sunt de fapt stiri.
  Cu alte cuvinte am dat un contraexemplu lui Darius (pentru primul sau post de mai sus), probabil ma roade ceva 🙂

 12. Florin Reply

  Addenda: am urmarit inregistrarea, Ciutacu a pomenit intr-adevar (desi in treacat) de biletelul roz..

 13. Alin Reply

  ma mira sa vad ca un consultant in ale bloggingului (big smile) promoveaza ideea ca din bloguri se castiga bani. Adevarat ca’i fals.

  Cat despre cei 4-5000 USD pe luna …. ho ho hooooo…buna gluma. dar, nu e asa, daca nu ar fi bloguri, pe cine am mai consulta si noi? :))

 14. Livium: statistica Hotnews vs 9 AM Reply

  zilele astea si-a anuntat victoria 9AM pe trafic.ro ca a luat fata lu hotnews…
  poze de finish la seceleanu.ro
  pe Alexa statistica e cam invers,cu hotnews first…why?

  cum a sarit Neogen pe primu loc tocmai acu si 9AM a crescut pe trafic.ro in saptamana in care amercanii au ajuns cu banii?

Post your thoughts