VIVA acuză Libertatea de încălcare a legii drepturilor de autor

Edipresse-AS, editorul “VIVA”, afirmă că “Libertatea” a preluat fără drepturi o serie de fotografii cu Ştefan Bănică Jr. şi familia, apărute în numărul 142 al revistei. Detalii în comunicatul de presă:

Grupul de presă Edipresse AS România, editor al revistei Viva!, atrage atenţia asupra unui fenomen îngrijorător în presa româneasca, şi anume încălcarea flagrantă a legii drepturilor de autor.

Revista Viva! are un contract de exclusivitate pentru publicarea fotografiilor cu Violeta, Andreea Marin Bănică, Ştefan Bănică şi fiul acestuia, Ştefan, în numărul 142, apărut pe piaţă astăzi 31.03.2008. Concomitent cu apariţia revistei pe piaţă, cotidianul Libertatea a publicat, pe prima pagină şi în paginile 2-3, mai multe fotografii ce constituie reproducerea integrală, prin scanare, a unora dintre fotografiile pentru care revista Viva! are exclusivitate şi care, oricum, sunt protejate prin legea nr. 8/1996 (Legea drepturilor de autor), fără permisiunea proprietarului acestora.

Orice preluare neautorizată ori reproducere a acestor fotografii, indiferent de modalitatea folosită şi de suportul tehnic pe care se realizează, constituie o încalcare a prevederilor legale în materia protecţiei drepturilor de autor şi se pedepseşte ca atare, cu sancţiuni de natură civilă, contravenţională sau penală, după caz.

Grupul de presă Edipresse AS România îşi rezervă dreptul de a acţiona pe orice cale legală în vederea respectării drepturilor sale recunoscute de lege.

Revista VIVA! se bucură de o audienţă lunară de 139.000 cititori pe apariţie, potrivit Studiului Naţional de Audienţă.

Edipresse AS România este un parteneriat intre Grupul Edipresse (60%) si Axel Springer AG (40%). Compania editeaza in prezent următoarele titluri: Elle, Elle Decoration, Elle Man, Elle Mariaj, Elle Bistro, Psychologies, Familia mea – Baby, Avantaje, Viva!, Popcorn, Look!, Joy, Computer Bild, Lucru de mina, Creativ, Povestea mea si Intamplari Adevarate.

Din câte am înţeles, pozele s-au răspândit şi pe internet cu Libertatea ca sursă.

 1. ruxandra Reply

  … si e plina libertatea de viva, si pe prima, si pe paginile 2-3, unde este materialul. cei de la libertatea vor pretexta ca i’au citat. pe cei de la viva si basta 🙂

 2. banel Reply

  139.000? Viva nu vinde nici macar 25.000 de bucati pe luna. DPMDV, Viva s-a inteles cu Libertatea sa faca putina valva, sa se mai vanda revista care oricum e in moarte clinica. Daca nu e asa, inseamna ca aia de la marketing de la Viva ar trebui sa se apuce de altceva daca sunt deranati ca un siar ca Libertatea le face atata reclama…

 3. gabriel Reply

  Oameni buni! Nu este nici prima nici ultima data cand se intampla una ca asta. Si eu cred ca singurii vinovati sunt pagubitii, care nu s-au obosit niciodata sa faca o plangere pentru incalcarea drepturilor de autor si nici sa ceara daune in instanta. Sunt o multime de publicatii care traiesc din pozele furate. Uneori mentioneaza sursa, de parca asta ii absolva de vreo vina, si lumea merge mai departe, cu tot cu presa. De data asta VIVA a tipat pentru ca, probabil, a dat o basca de bani pentru exclusivitatea aia. Dar cei mai multi tac si inghit in sec.

 4. zoran Reply

  De acord cu gabriel: e aiurea sa dai un comunicat din asta, parc-ar fi radio shantz – un gest in cheia “sa afle lumea ce fac consatenii de la libertatea, fura, da, da, fura!”
  Daca celor de la Edipresse le este prea lene sa se judece cu Ringier-ul (sau macar sa poarte niste discutii in prezenta avocatilor), mai bine ar tacea.
  As fi curios care va fi (daca va fi!) reactie celor de la Ringier…

 5. George Hari Reply

  Evident, amenda pe care o va primi Libertatea va fi mai mică decît vînzările realizate pe numărul respectiv al ziarului.

  Este ca şi cum Prima TV ar încălca unele prevederi ale CNA, pentru a face audienţă, şi pe urmă ar plăti amenda, modică în comparaţie cu banii scoşi din publicitate.

 6. Iulian Comanescu Reply

  Gabriel: A ţipă că B a furat şi tu spui că A n-are dreptate, fiindcă oricum au furat şi C şi D. Nu prea cred. Normal e să ne cerem voie ş.a.m.d. Totuşi, e de văzut şi ce răspunde Libertatea.

  Zoran: au trimis şi un executor, din câte am înţeles.

 7. dorinel Reply

  viva a dat o carutza de bani pe poze( plus fitzele suportate si nervii de rigoare) bani pe care nu si-i va scoate nici in cinci ani de acum incolo, iar libertatea a vandut un tiraj record si si-a asigurat o crestere a acestuia in urmatoarea perioada.
  pun pariu ca pe urmatorul supliment -vinerea asta poate sau maxim urmatoarea, o sa regasim tabloul de familie Banica!!!!!
  si oricum, cine cumpara libertatea nici nu stie ce-i aia “viva”. si n-o s-o ia in veci. pentru tabloid, zic ca merita procesul cu viva! destepti Ringier! bravo!

 8. Cristina Simion Reply

  Mentionarea sursei nu face incalcarea drepturilor de autor acceptabila (mai ales atunci cind faci acest lucru in scop comercial), desi unii (chiar din breasla jurnalistilor) chiar cred asta. Cind iti faci ziarul (ma rog, primele trei pagini) cu fotografiile scanate dintr-o alta publicatie, ar trebui sa fii felicitat? De ce acceptam ca trebuie sa platim agentiilor foto detinatoare de drepturi pentru fotografiile internationale, dar atunci cind, la noi, un ziar fura fotografii si face o circa de bani pe seama unei reviste, inseamna ca ‘s-au inteles’, ca sa-si faca reclama?

 9. Iulian Comanescu Reply

  Dorinel, dar şi alţii: hai să nu divagăm cu aprecieri despre fiecare din publicaţii şi tot restul. Problema în discuţie e alta – ce anume s-a întâmplat cu acele poze şi dacă e normal ce s-a întâmplat.

 10. alk Reply

  Incercind astazi sa dau click pe articolul cu Basescu, am fost automat redirectionat pe pagina site-ului revistei VIVA unde apar respectivele poze + un interviu cu “zana”. :))
  Titlul articolului de pe site-ul Libertatea: “Basescu este aparat de doi vrajitori” :)))

 11. gabriel Reply

  Iulian: Eu nu am spus ca Viva nu are dreptate. Am spus ca e o situatie care se perpetueaza de ani buni si nu se va rezolva prin comunicate ci la tribunal. Mai ales acum, in epoca Internetului, cand (aproape) orice fotografie de pe print ajunge pe un site, apoi este preluata de cine are pofta.
  dorinel: Un proces cinstit va stabili daunele inclusiv prin prisma castigurilor realizate de cel care a furat. Plus banii platiti de VIVA pe exclusivitate. Ar fi un proces istoric, oricum.

 12. Marius Muscalu Reply

  Iulian, acum 2-3 zile te intrebam ce parere ai de furtul de poze….eu am patit-o dar s-a rezolvat…..au publicat in cele din urma sursa si au platit si fotografia….. a fost vina unui tehnoredactor…..am invatat ceva din asta, e bine sa ai tot timpul bani in cont …..niciodata nu stii cand ai nevoie sa dai pe cineva in judecata…..

Post your thoughts