Virusul de hârtie al PSD

O hârtie despre mitingul din 9 iunie al PSD-ului, care circulă zilele astea pe Facebook, a provocat consternare cu privire la bolșevismul partidului. Eu cred că hârtia respectivă spune mai multe despre noi și despre Facebook, pe care l-a infestat ca un virus, decât despre PSD.

Pentru început, documentul complet e ăsta:

Din moment ce PSD nu l-a contestat, cred că e autentic. Arată și sună ca naiba, dar dacă ne uităm mai atent nu găsim nimic interzis, nedemocratic, în afara regulilor jocului. PSD are dreptul să facă ce vrea cu propriii membri și cu Piața Victoriei, cât timp nu dă cu parul sau devastează clădiri. Genul ăsta de capacitate de mobilizare trebuie nu admirat, dar respectat.

Și-atunci, ce ne deranjează la toată povestea, în afară de faptul că ne deranjează PSD? Faptul că totul se petrece de sus în jos. Există șefi de șefuleți, șefuleți de grupuri și grupuri de grupulețe, ca într-o armată. Exact pe dos față de ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, la protestele celeilalte Românii, din 2017. Am scris la vremea respectivă despre Revoluția Firechat și implicațiile pe care un mediu de comunicare bazat pe mesh, adică Firechat-ul, le are asupra formei de organizare. Cine știe câte ceva despre rețele înțelege că mesh-ul e o structură foarte laxă și descentralizată, în care comunicarea se petrece din aproape în aproape. Asta a dus și la lipsa liderilor proeminenți și a revendicărilor politice clare în 2017, lucruri care la vremea respectivă au fost blamate sau, dimpotrivă, admirate.

Dar, din nou, e dreptul oricui să se organizeze cum vrea. Am pe undeva, dar nu le pot găsi acum, niște hârtii ale FSN-ului din 1990, despre organizarea mitingurilor. Ele seamănă foarte bine cu hârtia PSD-ului de ieri. Dar asta nu dovedește nimic, cu excepția faptului că PSD/FSN e continuatorul, în sens administrativ și nu ideologic, al PCR, lucru care se vede cu ochiul liber la scara istorică de acum. La fel cum se poate argumenta că PCR a fost continuatorul administrativ al nu știu cărui soi de fanariotism – de aceea Ciocoii vechi și noi ai lui Nicolae Filimon aveau un sens subversiv înainte de 1989. Și la fel cum Ideile Ciuce/Juche ale lui Kim-Ir-sen/Kim-Il-sung se așază într-o tradiție feudală a Coreei de Nord.

Există timpuri și locuri în care oamenii vor să li se spună ce să facă. Cam ăsta e singurul comentariu pe care îl poți face cu privire la organizarea piramidală a mitingului PSD de sâmbătă, oricât de ciudată ni se pare hârtia aia nouă, celor obișnuiți cu soft anarhism, rețele sociale și altele. Iar observația asta, din păcate, nu funcționează nici pe Facebook, nici pe acest blog. Smartphone-urile nu au acoperire în teritoriul în care a fost destinată să circule acea hârtie – care, altfel, ar fi fost mesaj de Whatsapp. Dar pe Whatsapp, lucrurile nu s-ar fi petrecut atât de premeditat.

Umberto Eco spunea că în materie de calculatoare, ceea ce e nou se perimează mai repede decât ceea ce e vechi. Nu știu, de pildă, dacă ați folosit vreodată un procesor de text pe nume Write și mă întreb cu ce s-ar putea deschide, în ziua de azi, fișierele .WRI. Cu siguranță există ceva, dar 2018 e anul în care, în multe sensuri, și Facebook s-a perimat. Hârtia PSD-ului și a FSN-ului e din nou actuală, la fel cum pelicula de celuloid de acum 100 de ani și vechile benzi magnetice sunt suporturi de stocare mai durabile decât hard diskurile și SSD-urile din ce în ce mai încăpătoare pe care ne ținem datele de vreo 20 de ani. Sau la fel cum FSB, urmașul KGB-ului, a anunțat anii trecuți întoarcerea la mașini de scris pentru a preveni scurgerile de date.

Nu mă întrebați ce se poate face cu toate aceste constatări, fiindcă ele sunt oricum inoperante online. Ar trebui să ne lipim pe stâlpi, prin oraș, posturile de pe Facebook? Sau să umblăm pe stradă cu insigne și semne subversive cum a fost peștele pentru primii creștini? Nu cred, dar ceea ce spunem și facem aici nu are sens decât pentru noi. Mediul e mesajul și fiindcă mesajul nu există în afara mediului.

One thought on “Virusul de hârtie al PSD”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *