Viitorul cărților on-line

Cu dedicație pentru Dragoș Stanca: “Posibil sau probabil“, un film despre viitorul cărților on-line.

7 thoughts on “Viitorul cărților on-line”

 1. Citesc si comentez titlul insemnarii Dvs.:viitorul cartilor on line….Sint doua ipoteze. Prima: vor aparea carti on line. Vor exista ca o categorie bifata…. Vor fi gratis si nu le va citi nimeni. Cel mult rasfoite pentru a cauta o pagina anume, un dialog, etc.
  A doua: nu vor avea succes. Va fi un experiment esuat. In acelasi timp cartea ,ca obiect ,(ca)cult va continua sa apara, sa fie tiparita dar va fi tot mai scumpa si (prin urmare)mai putin accesibila tinerilor. Las la o parte calofilii….
  O viziune sumbra, pesimista recunosc,dar …..
  Cum zona tehnica evolueaza probabil ca vom avea mai multe jurnale(ziare )on line decit tiparite dar ma intreb pina unde poate merge graba si viteza acestei lumi: cu un ziar on line nu te poti desfat niciodata…
  Valabil cu atit mai mult pentru carte…

 2. cartile vor fi on-line; cine va dori,le va tipari la imprimanta,no problem.

  am descarcat o gramada de carti on-line,la care niciodata n-as fi avut acces in mod “clasic” ( librarie).

 3. referitor la expresia “cu un ziar on line nu te poti desfat niciodata…”. Postez aici raspunsul dat de Ioan Margarit lui Eugen Istodor intr-un interviu din Catavencu. E genial:)

  Istodor: Cum deschid site-ul, cum simt că nu mă mai răsfoiește nimeni.

  Margarit.: Corect, nu mai auzi foșnetul hîrtiei de ziar. Așa zicea și tata-mare atunci cînd au dispărut ciorapii de mătase pentru dame, că s-a dus foșnetul, s-a dus plăcerea, dar de vină era vîrsta…

  cred ca e valabil si ptr carti nene Ioane:)

 4. am auzit ca exista deja in stadiu de prototip, e produsa de cei de la xerox aceasta “hirtie inteligenta” care ar permite editarea asa-zisului “ziar al lui harry potter”, cu poze miscatoare si text manevrabil. cica se lucreaza inca la rezolutie, lizibilitate etc. ideea e ca hirtia face inca mai multa placere la citit…
  ioan: eco pornea de la premise asemanatoare ca sa ajunga la concluzii mai optimiste, legate de democratizarea culturii. si a avut dreptate: actualmente marile capodopere ale omenirii sint online sau pe cale de a intra in mari biblioteci online.
  filmuletul scenarizeaza piata a noilor aparitii, ca sa dea o dimensiune dinamica, futurista ideii.
  si astea, spre deosebire de clasicii arhivati online, nu au de ce sa fie gratuite…

 5. Eu unul nu mi-am cumparat un ziar de hartie de vreo doua saptamani, cand mi-am luat Capital, ca sa caut ceva in el, fiindca site-ul e intortocheat pentru gustul meu. Nu intamplator, l-am gasit azi in rucsacul de la laptop, necitit. Am totusi pe noptiera vreo trei carti, pentru citit seara.

  Eco zice ca vor muri cartile “de consultat”, gen DEx si altele asemenea, dar vor trai cartile “de citit”, care au cap si coada. Hypertextul nu foloseste la nimic pentru genul ala de structura liniara – chiar daca Llosa si altii nareaza din mai multe unghiuri, momente etc.

  Una peste alta, disputa asta – daca mor sau nu mor cartile – e una stupida. Am mai zis deja undeva: cartile au murit de cel putin trei ori. Prima oara, cand s-a trecut de la cuneiforme pe tablite de lut la papirus. A doua, cand s-a trecut de la papirus la pergament. Si a treia, de la pergament la hartie. N-am pus aici inventia tiparului, care e tot un asasinat – ar fi vreo cinci.

  Am putea la fel de bine sa ne jeluim ca in ziua de azi nu mai citim suluri (papirusuri), ci niste chestii cu cotor, si ca autorii nu mai publica in amfiteatru, citind public sulul, ci semnand contracte cu edituri.

  Din punctul meu de vedere, ecranul calculatorului e pentru texte scurte. Se citeste mai greu pe el – si asta nu tine de faptul ca am crescut cu carti. Daca vreau sa citesc ceva in tihna, iau o carte, o revista sau printez. Dar ma feresc sa generalizez.

 6. Mi-ar placea sa am destui bani pentru a-mi cumpara ce carte vreau si a o pastra in bibllioteca. Din pacate, ca multi altii nu se poate. Asa ca ale mele carti pe internet sunt de doua feluri:
  – audiobooks de pe torrents puse pe i-pod si ascultate in metrou, etc
  – pdf-uri sau worduri de pe site-uri romanesti (ilegale, deci bine camuflate) si de pe torrenturi
  Recunosc ca nu e aceeasi placere ca a citi o carte in pat, pe plaja, la iarba verde, etc, dar informatia ramane aceeasi.

  PS: Scuze, nu vreau sa incurajez pirateria online… Realizez ca al meu comentariu este un pic off topic, dar si astea tot carti online sunt…

 7. Multumesc pentru dedicatie, Iulian.

  Raspund tarziu, fiind in concediu si scurt – deoarece o fac de pe telefonul meu Nokia E61 care, apropo, nu mi-a ‘omorat’ inca laptopul Toshiba, desi am instalate si pe telefon cam toate programele cu care lucrez pe calculator)…

  Experimentele tehnico-jurnalistice pe care le fac cu editiile digitalizate ale ziarelor si revistelor (si cartilor:)) de care ma ocup (cea mai evoluata versiune fiind momentan http://www.ecatavencu.ro) nu-si propun sa inlocuiasca in timp editiile print de la Academia Catavencu, Business Standard, Money Express sau Cotidianul – ziar sau carti din colectie – , ci sa intareasca brandurile print, sa le completeze cu public nou (sau aflat departe de casa) si, de ce nu, sa distreze pur si simplu.

  In plus, intotdeauna, va exista si optiunea ‘print’. Fie si numai pentru cei care prefera lectura in cada de baie (unde nu si-au instalat inca un display imun la umezeala inerconectat cu laptopul legat la net etc etc:)).

  PS Nu am putut viziona pe telefon filmuletul, dar mai insist, poate gasesc softul potrivit…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *