Vanda Condurache a murit într-un accident de taxi

Redactor-șef și realizatoare la TVR Iași, profesoară de jurnalism prin mâna căreia au trecut destui dintre lupii tineri din presa ieșeană, unii dintre ei plini de lauri la București. Avea aproape 52 de ani. S-a întâmplat azi dimineață, pe când era în drum spre aeroport. Dumnezeu s-o odihească.

Vanda Condurache in studio.jpg

Comunicatul TVR:

Vanda Condurache a încetat din viață

Vanda Condurache, redactor-șef Programe la TVR Iași, a murit miercuri dimineață, în urma unui accident rutier. Ea se afla într-un taxi care o conducea spre Aeroportul Internațional Iași. Născută pe 2 august 1955, Vanda Condurache era și profesor la secția de Jurnalism a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Vanda Condurache a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, secția Franceză-Engleză. A făcut parte din echipa TVR Iași, ca redactor de rubrică, încă de la înființarea studioului, în 1991, fiind realizatoarea sau moderatoarea a numeroase emisiuni („Ceasul deșteptător”, „Bună dimineața”, „Repere moldave”, „Week-end magazin”). A fost, pe rând, secretar general de redacție al TVR Iași, producător general și apoi redactor-șef Programe, din 2003. A fost reprezentantul TVR în programul de coproducții europene CIRCOM Regional și trainer al Fundației Thomson din Marea Britanie. A realizat numeroase interviuri cu personalități ale vieții publice românești și internaționale, precum președintele Franței, președinți și premieri români, ambasadori etc. A obținut numeroase premii pentru activitatea sa jurnalistică, printre care și „Palmes Academiques” din partea Ministerului de Externe al Franței.
Înmormântarea va avea loc vineri, 11 mai 2007, la ora 11.00, la Cimitirul Evreiesc din Iași.

Colegii din Televiziunea Română sunt șocați și profund îndurerați de tragica pierdere. Dumnezeu s-o odihnească!

9 thoughts on “Vanda Condurache a murit într-un accident de taxi”

 1. Am cunoscut-o la Iasi in 2005 cind am facut impreuna o emisiune despre destinul tragic al Romaniei sub comunism. Era o intelectuala de mare calibru, un om rafinat, cultivat si extrem de deschis la marile dezbateri morale si politice. Interviul cu Vanda Condurache a fost printre cele mai incitante de care am avut parte vreodata. O mare ziarista. O grea pierdere pentru noi toti.
  Dumnezeu sa o odihneasca.
  Vladimir Tismaneanu

 2. Tocmai m-am intors de la Iasi unde am ajuns ieri dimineata, cind vestea acestui accident atit de absurd a scurtcircuitat orasul: toata ziua lumea (cel putin aceea literara sau din zona jurnalistica) vorbea numai despre asta si era o atmosfera grea peste tot… Nu am cunoscut-o pe Vanda Condurache, o vazusem doar in emisiunea lui Bernard Pivot (unde fusesem invitati amindoi, dar filmati separat). Ii stiam – fireste – numele, echivalentul unui admirabil profesionalism. Nu pot decit sa reproduc – in amintirea acestei francofile si francofone desavirsite – intelept-seninele cuvinte ale lui Marguerite Yourcenar din “Souvenirs pieux”: “In ne faut pas pleurer parce que cela n’est plus; il faut sourire parce que cela a ete.”
  Condoleantele mele familiei indoliate.

 3. Nu am nici o indoiala ca nu suntem altceva decat suma tuturor oamenilor pe care i-am intalnit vreodata. Si buni si rai. De asta ii iubim sau ii urim atat de mult pe unii dintre ei. De asta suferim cand cineva drag pleaca. Pentru ca ne lasa mai descoperiti. O bucatica din noi nu mai stie cum sa functioneze. Si atunci speri doar ca si tu sa fii o parte cat mai buna din oamenii pe care ii intalnesti.

  Nu am cunoscut-o dar am vazut durerea atator oameni din jurul meu si atunci am inteles ca un om care i-a facut si mai buni pe niste oameni atat de buni cu siguranta a fost un om special

 4. pentru prima data in viata..sincer nu mi-a parut rau de cineva pe care l-am cunoscut si care a zburat pe taramurile Domnului.In schimb…trecand pe langa TVR Iasi…si dupa ce-am vazut acea banderola…am realizat ca totusi un om cunoscut de mine … murit..in adevaratul sens al realitatii….Dumnezeu sa o ierte !!

 5. ”LACRIMA RUTIERA” pentru VANDA
  Lacrimi pentru Vanda si taximetrist.
  Inca doua victime ditre care una total nevinovata.Inca
  doua familii indoliate.
  Sunt infirma in urma unui tragic acci-
  dent rutier iar din 2001 organizez expo
  zitia manifest ”LACRIMA RUTIERA”ce are
  loc anual cu ocazia ZILEI MONDIALE A VICTIMELOR
  RUTIERE.Acest proiect apreciat de personalitati ca
  JONATHAN
  SCHEELE, PRINCIPESA MARGARETA,TRAIAN
  BASESCU si altii a obtinut Mentiunea
  Speciala la GALA SOCIETATII CIVILE-2006.
  ”LACRIMA RUTIERA”a fost subiectul unui
  reportaj TVR intitulat ”Destine”si a aparut
  inemisiunea ”Autostrada”luna trecuta si realizat
  culmea de o echipa
  de la TVR Iasi.Cred ca ANDA a vazut acest reportaj
  realizat de colegii sai.
  Regret ca la editia din acest an a expzitiei manifest
  ”LACRIMA RUTIERA”
  pelanga LAURA STOICA, CRISTIAN NEMESCU,
  TEO PETER sia altor sute si mii de OAMENI
  NECUNOSCUTI voi aprine o lumanare pentru
  VANDA CONDURACHE,fiinta nevinovata dar
  si pentru taximetrit.

  CORNELIA GALAVAN

  BUCURESTI

 6. Doamne nici acuma nu mi vine sa cred.a fost un om minunat,un om deosebit,m a ajutat foarte mult,si cu o zi inainte de a muri m a sunat pt a ma ajuta cu ceva…De ce Doamne a trebuit sa iei un om atat de bun?Poate asa ai vrut sa o faci INGERUL meu pazitor.DUMNEZEU SA O ODIHNEASCA!!!

 7. Am cunoscut-o pe Vanda Condurache la Iasi, venea deseori la “Bojdeuca lui Creanga ” unde pe vremuri lucram. Era o femeie fascinanta, sensibila, de o cultura rafinata! eram mandra ca TVR-Iasi are privilegiul prezentei unei asemenea colege. Am primit mesajul mortii ei la Roma si vestea, venita ca un trasnet m-a intristat teribil! Nu doar pentru colegii jurnalisti este o imensa pierdere dar si pentru televiziune pierzand un profesionist autentic. Dedic acest vers Vandei Condurache:
  “Ogni morte di uomo, mi diminuisce perchè io sono parte vivente del genre umano!”
  DUMNEZEU SA O ODIHNESCA!!!!

 8. Comanescule,
  Nu am cunoscut-o personal pe Vanda, insa Alfred mi-a fost profesor de Mecanica, iar Daniel asistent. Doi oameni minunati. Sincere condoleante

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *