Vă rog, nu mă mai chemaţi la conferinţe de presă

Dat fiind că primesc în continuare telefoane de la oameni din agenţii, care insistă să vin la diferite lansări sau se interesează de soarta unor comunicate de presă pe care mi le-au trimis, reiese că ceea ce am scris aici despre Comanescu.ro şi lucrurile cu care mă ocup este insuficient. Revin cu o serie de precizări, importante mai mult pentru cei care vor să îmi furnizeze material pentru blog, decât pentru cititori, care sunt rugaţi să nu dea clic pe linkul care urmează:

 • Nu mai sunt ziarist de patru ani şi nu mai public constant ştiri de destulă vreme, pe Comanescu.ro. Îi poftesc pe toţi cei care vor să citească/să propună ştiri despre media/comunicare pe Paginademedia.ro, care realizează o bună sinteză a informaţiilor din domeniu. Eu unul nu cred că o nişă atât de îngustă e sustenabilă şi în consecinţă nu am pretenţii de (micro-)site. Rămân la blog, pe care o să găsiţi mai curând analize şi subiecte proprii.
 • Nu public comunicate de presă, ca atare. Nu am făcut asta nici când publicam ştiri – de regulă, dacă nu aveam informaţie în plus, rezumam măcar totul într-o frază. Am folosit, e drept, comunicate de presă ca puncte de plecare la un subiect propriu şi o să continuu să fac asta, fiindcă respect PR-ul inteligent şi cred că acesta constă în a oferi jurnaliştilor/bloggerilor informaţie utilă. Cu alte cuvinte, dacă Microsoft lansează Office 2011 pentru Mac ştirea propriu-zisă n-o s-o găsiţi la mine, ci pe unul din multele site-uri specializate din România şi de-afară. În schimb, mă poate interesa să testez eu însumi softul şi să fac un subiect propriu pe tema asta. Cred că în felul ăsta ofer ceva personal şi aprofundat şi îmi creez publicul meu.
 • Nu scriu despre altceva decât comunicare în sens destul de larg (media clasică, internet, marketing, publicitate, PR, soft-uri şi tool-uri IT care te ajută să-ţi faci treaba etc.). Nu mă interesează/nu am timp de alte domenii, cu excepţia unor rare acţiuni de charity.
 • Nu scriu posturi cu plată. Există o presiune a pieţei în sensul ăsta, am primit de pildă două propuneri în ultimele două săptămâni, le-am refuzat pe amândouă. Dacă, cumva, o să fac asta, o să anunţ şi veţi găsi aceste posturi cu plată marcate ca atare, ca având conţinut publicitar.
 • Nu “public pe HotNews” niciun fel de material. Sunt prieten cu fondatorul, Ioan Mărgărit, şi cu o serie întreagă de oameni de la HotNews, am fost alături de site la începuturile lui, am manageriat blogurile HotNews prin 2007 şi altele. Respect foarte tare modul cum HotNews şi-a făcut drum ca independent şi felul cum a rezistat găleţilor de bani vărsate de marii proprietari de media pe internet din 2006 încoace. Dar nu am, în momentul de faţă, niciun fel de atribuţii legate de site.
 • Nu câştig bani din scrisul propriu-zis decât în mod marginal. Cine are curiozitatea să se uite la Mfinante.ro poate vedea că anul trecut, pe criză, am făcut vreo 81 de mii de euro cu Comanescu – firma. Vă daţi seama că n-am atins o medie de aproape 7.000 de euro pe lună din posturi cu plată, ci din consultanţă, studii de piaţă, branduri personale, prezentări, concepte şi strategii de comunicare, management şi alte lucruri pe care le găsiţi enumerate, parţial, aici. O parte din veniturile firmei s-au dus mai departe, la diferiţi colaboratori sau pe diferite alte lucruri (taxe, consumabile etc.), cum e şi normal.

Dacă toate “nu-urile” de mai sus nu v-au descurajat, aflaţi că sunt o persoană accesibilă, în măsura timpului liber, pentru oricine. Aştept însă altceva decât comunicate de presă şi invitaţii la conferinţe unde se dă cadou o bomboană.

 1. Tiberiu Cazacioc Reply

  Salut,

  Poate este cazul sa folosesti o adresa de tipul “numachemati@comanescu.ro” la care sa fie trimise comunicatele de presa.

  Tiberiu

 2. Marian Stavaroiu Reply

  Si totusi era bine daca ma uitam mai des la pagina “despre“. Sau daca setam un reminder in telefon.
  Asa as fi fost scutit de rusinea de a-ti ura LA MULTI ANI cu noua zile intirziere.
  E adevarat ca e mai bine mai tarziu decit niciodata dar fapta abominabila ramine… in contul meu.

Post your thoughts