Un răspuns neașteptat la ”Unde am greșit?”

În discuția noastră despre generația 40 și eșecul presei scrise a intervenit o voce neașteptată: a lui Cornel Nistorescu.

Criza de brand a presei scrise are legătură și cu schimbarea de generație, spuneam acum câteva zile, într-o postare care punea întrebarea: “Unde am greșit?” Generația mea, cea aflată acum la 40 de ani, a preluat după 2004 cotidienele cunoscute de la oamenii formați înainte de 1989, precum Cornel Nistorescu, Sorin Roșca Stănescu sau Cristian Tudor Popescu, iar ceva din degringolada în care se află ziarele acum are de-a face și cu noi, cei ajunși în fruntea bucatelor.

Pornind de la constatarea asta i-am rugat să spună ce cred pe câțiva oameni ca Doru Bușcu, Victor Ciutacu, Alin Fumurescu, Mihnea Măruță, Costi Rogozanu. La un moment dat a venit vorba și de “bătrâni” și mă gândeam că ar fi trebuit să-i implicăm și pe ei, dar nu prea sunt pe internet. Uite că unul din ei s-a sesizat singur și mă bucur: Cornel Nistorescu. A remarcat-o și Alin Fumurescu. Printre rândurile destul de seci se ascund două lucruri care sună încurajator: că generația 40 încă nu a ratat nimic, fiindcă războiul ei de-abia a început, și că încă nu s-a definit stilistic:

La 40 de ani nu se poate spune nimic despre scrisul cuiva. Abia începe să aibă expresie și profunzime.

Cu alte cuvinte, în felul lui distant, Nistorescu ne spune (sau spune celor care mai sunt în redacții, fiindcă eu nu mai prea fac jurnalism decât pe blogul ăsta sau în chip de colaborator) să mai avem răbdare și să ne vedem de treabă, fiindcă de-abia urmează să construim ceva. Nici eu n-am văzut lucrurile într-o cheie apocaliptică, dar, prin întrebarea adresată oamenilor de mai sus, încercam să provoc un mic examen de conștiință, eventual profesională. Ar fi frumos ca lucrurile să stea așa cum spune Nistorescu, în definitiv, el a trecut prin asta și probabil că s-a apucat să construiască destul de târziu, fiindcă 1989 a căzut cum a căzut în viața lui și a congenerilor. În privința scrisului care de-abia începe să se limpezească la vârsta asta, pe propria piele știu că așa e: amicii râd de mine când le spun că, într-un fel, învăț să scriu cu fiecare articol. Există însă și destui care spun că 40 e o vârstă la care ar fi trebuit să atingi maturitatea.

De ce s-a implicat Nistorescu în discuție? Nu știu și nu mizam pe atenția seniorilor atunci când am aruncat această temă în spațiul virtual. Știu însă că oameni ca el nu fac astfel de lucruri fără motiv și faptul că vrea să ne dea curaj e îmbucurător.

13 thoughts on “Un răspuns neașteptat la ”Unde am greșit?””

 1. O sa-ti raspund la doua intrebari la pret de una : ani de zile am crezut ca partidele noastre sunt in concurenta unele cu altele insa ele erau doar filialele unui holding politic ( PCR & Securitatea Holding ) si tot ani de zile am crezut ca oficioasele de partid ale unora sunt in concurenta reala cu oficioasele de partid ale celorlalti insa astea ( ziarele & televiziunile ) sunt o parte a Minciuna & Ascunsul Adevarului Holding . Sunt clubusi politica si presa ( justitia la fel ) in care nu patrunzi pina cand nu dovedesti ca esti ca ei ( santajabil adica ) . Comanescule , Nistorescu zice ca inca nu v-ati definit 🙂 insa zice ca sunteti bineveniti in club . Veti prelua stacheta si veti deveni influenti …bineinteles , daca veti trece de sitele lui Vintu , Voiculescu , Patriciu . Daca nu …e bloguri cu voi 🙂 .

 2. si eu iti multumesc pentru gluma fortata ( o sa rizi dar o asteptam ) . De la mine asa se vede , sa stii : politicienii fura , Justitia se uita in alta parte si presa vorbeste despre altceva . Ce sa-ti fac , omule , daca presa traieste mai bine din ce tace decat din ce scrie ? Va e tatuat Rosca pe spate si-l ascundeti sub maieu 🙂 . Tu care esti ” critic de presa ” ar trebui sa stii mai bine ” cine si a cui supa sareaza ” . In fine . Uite , eu descriu un mecanism si tu rizi de el ( ca e dreptul tau ) . Deci : Vintu ( sau fratele Paunescu ) are nevoie de omuleti orientati . Ce va face ? Va cauta unii buni si ii va obliga sa spuna ce vrea el sau va gasi unii gat ” formatati ” si ii va folosi ca atare ? Daca esti ziarist si vrei sa ajungi pe sticla , ce-o sa faci ? Hmmm…pe de o parte bani si faima ( daca esti bun ) , pe de alta parte onoarea de a fi citit de cativa oameni in metrou )( pardon , in Metrou se uita la fata de la nu mai stiu ce pagina ) . Deci , nu e complot , e o banala autocenzura , adaptare la sistem . In fine …de Nistorescu era vorba , parca . Gandindu-ma la el , m-am gandit la presa noastra de mercenari care incep zilnic ceva si nu trag niciodata vreo concluzie .

 3. Iulian,dar poti vorbi de o evolutie in scriitura din presa romaneasca si in peisajul presei fata de acum 18 ani, sa zicem ? as spune ca este vorba mai mult de o diferentiere si o asezare, nu neaparat evolutie. acum exista strategii. evolutia este data de traditie, de continuitate.
  cum se scria spre exp in ziarele din `91-`96? stilistic vorbind. mai prost ? nu cred. dimpotriva, acum au inceput sa dispara genuri precum reportajul si ancheta. “seniorii” presei au dus pe umeri tranzitia, cea mai grea perioada, insa ce s-a intamplat cu generatia celor care au acum in jur de 40 de ani, ucenicii seniorilor ? rocada a fost brusc facuta cu ucenicii ucenicilor seniorilor presei. e rau, e bine? vom vedea.
  PS felicitari pt premiu !

 4. Corina: ce să zic? Acum 18 ani erau câțiva tipi care scriau foarte bine, mai de pe vremuri, de la un Victor Niță la un Dan Grigorescu – zic și eu ce-mi aduc aminte. Pe de altă parte, existau texte agramate de-a dreptul și mi-a duc aminte cum mă războiam cu corectura, când eu citam “muști de-o zi pe-o lume mică ce se măsură cu cotul” și ei îmi schimbau în “muște de-o zi pe-o lume mică ce se măsoară…”

  Să zicem că în 2010 lucrurile sunt mai corecte, mai cu cap și coadă, nu se mai publică asemenea idioțenii, dar parcă vârfurile și excepțiile sunt mai puține.

 5. Văsălie: așa o fi, dar de ce nu faceți altă presă ca s-o lăsați pe aia veche și coruptă în pace? Am senzația că ceva de genul ăsta s-a întâmplat de prin 2006 încoace cu blogurile și vedem ce-a ieșit.

 6. eu vorbeam despe scriitura celor care acum 18 ani erau ucenicii seniorilor. la asta ma refeream daca era mai proasta decat acum. nu despre agramatismele de care zici. tinereii de atunci scriau bine.asta zic eu. da, bine zis, lucrurile sunt acum mai corecte. inainte presa nu era si un business, ci un hei-rupism. asa este.

 7. Corina: poate că în 199X existau în presă o serie de oameni care acum se ocupă de altele, sătui de ce s-a întâmplat începând cu vremurile lui Constantinescu. Redacțiile s-au diluat azi ca urmare a crizei de resurse umane generată de investițiile marilor proprietari români și probabilitatea de-a găsi ceva mediocru sau irelevant e, posibil, mai mare. Exista și un soi de pasiune la mai tot omul care dădea cu semnătura-n gazetă, un sentiment al urgenței.

 8. si societatea e in permanenta schimbare,normal sa fie schmbari si in pressa. nu contest ca sunt si multe lucruri bune.imi plac parerile tale.sunt f pertinente

 9. Doua intrebari am si eu, legate de realitatea media: 1.mai mergeti inainte cu presa.nu ? 2. a cui e Puterea ? si daca vine Gorbaciov si Iliescu sa il lanseze mai avem dubii a cui voce si interese le va susutine ?

 10. 1. Presa.nu s-a oprit fiindcă Andrei Gheorghe nu mai avea bani s-o finanțeze – cam cum a zis și prin presă, dă un google ca să vezi.

  2. Oficial nu se știe decât că Adrian Thies, fostul om de campanie al lui Oprescu, reprezintă acționariatul.

 11. 1. Cand un concept este interesant si cei care munceau la el il considera ca atare , banii vin , chiar in faza incipienta . Finantarea este un aspect al proiectului si sunt convins ca nu cel primordial .
  2. Multam de precizari;le-am citit si eu in articole. Daca era din zona americana era stiut si sustinut ca atare. Este si greu de dedus ca este din zona rusa – sustinatori – Iliescu , Hrebenciuc, actionariat ascuns, etc…Ne lipseau niste surse de dezinformare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *