Un pariu pentru Buşcu: scuze contra demisie :-)

O amică mă trage de mânecă asupra zgomotului pe care a început să-l facă Doru Buşcu despre tirajul zice el artificial umflat al “României libere”. Povestea am aflat-o dintr-un interviu realizat de Anca Nicoleanu pe Jurnalul.ro, care trimite la un material din “Caţavencii”. Materialul originar nu l-am găsit pe net, dar, oricum, într-un fel sau altul Buşcu mă acuză de părtinire în privinţa “României libere”, pe motiv că sunt colaboratorul ziarului. Răspunsul meu e, desigur: Bullshit. Şi de aceea îi propun lui Buşcu următorul pariu:

 • În ziua când se dovedeşte că tirajul “României libere” e cu totul altul decât cel care se vede în momentul respectiv în cifrele Biroului Român de Audit al Tirajelor (vreo 40 de mii de exemplare), şi anume din motive de “falsificări” BRAT, eu renunţ la calitatea, destul de puţin importantă pentru mine, de colaborator al “României libere”
 • Dacă “România liberă” rămâne în BRAT aşa cum este, fără sancţiuni şi altele, până la 31 martie 2012, Buşcu scrie un textuleţ de scuze în revista pe care o conduce, acolo unde ar fi oricum obligat să-l scrie chiar de pe acum, fiindcă mi-a făcut un proces de intenţie. Ar fi probabil pentru prima oară când cineva de la Caţavencu şi-ar cere scuze public pentru ceva, cred 🙂 Buşcu, în orice caz.

De ce am tupeul să propun toate astea: fiindcă în cei “trei ani” de care vorbeşte Buşcu în contextul “falsificărilor”, Biroul Român de Audit al Tirajelor, alias BRAT, la care şi Buşcu are acces ca şef de gazetă, le-a publicat pe ele, pe “falsificări”, iar eu nu am avut decât să iau act de ele, aşa, în afara BRAT cum mă situez.

Cu alte cuvinte, dacă toată lumea crede că “România liberă” vinde 40.000 de exemplare şi nu e adevărat, poate ar fi cazul să vedem şi cine pune în circulaţie aceste cifre şi cine buşcu’ meu e lăcusta care le-a girat ani de zile, ca director a diferite gazete membre ale organizaţiei şi participant tacit la “falsificare”, nu?

P.S.: Prin decembrie, acelaşi BRAT a avut un acces de verticalitate scurt, dar percutant, aruncând în piaţă tot felul de lucruri, ca parte dintr-o discuţie mai mult sau mai puţin off the record. Eu unul continuu să aştept din partea organizaţiei o atitudine mai conformă eticii de business, cu alte cuvinte ceva mai clar, consecvent şi apropiat de o poziţie oficială. Citeşte: ziua când elanul către înălţimi va cuprinde şi alte zone ale managementului de presă din România – fiindcă Buşcu a mai sărit odată la Adamescu/”România liberă”, când cu licitaţia pentru “Academia Caţavencu”, şi s-a lovit acolo sus, la brand. Sigur, asta n-are nicio legătură cu problemele pe care le are acum, şi nu le-a avut vreo “trei ani”, cu “România liberă”.

Până atunci, eu cred în continuare că ziarele serioase cu cele mai mari şanse din România, în actuala hecatombă, sunt “Jurnalul naţional” şi “România liberă”.

 1. Dacian Reply

  Am citit si eu interviul undeva la inceputul saptamanii. Impresiile mele au fost ca JN, care fusese candva ziarul numaul 1 (pe asa zisul quality) in Romania are interes sa atace RL, ca acum distanta e in dezavantajul lor, iar Doru Buscu, care a pierdut vreo 50.000 – plus licenta de la Catavencu – din cauza faptului ca nu a putut acoperi costurile licentei de la Academia Catavencu, pe care o castigase prin licitatie, iar apoi aceasta a fost achizitionata de – indirect – Adamescu, nu stie sa piarda. Mi s-a parut un interviu slab, cu raspunsuri nervoase, dar fara miza. Cu invitatii la atac, dar fara acoperire.

 2. Iulian Comanescu Reply

  Eu nu exclud ca în BRAT să fie unele nereguli. Dar dacă ar fi să mă iau după toate percepţiile, zvonurile şi turnătoriile unora despre alţii, n-aş mai putea să scriu nimic. De regulă, încerci să foloseşti date oficiale.

 3. Dacian Reply

  Daca exista, atunci treaba jurnalistului e sa le demaste. Dar numai asta n-au facut Buscu. Sau tipa care i-a luat interviu.

 4. Iulian Comanescu Reply

  Eu spun altfel, că managerii din breaslă ar trebui să facă ordine. Să publici interviuri cu iz de reglare de conturi nu mi se pare o metodă respectabilă, mai ales că ai la dispoziţie BRAT-ul. Şi cu atât mai puţin sunt dispus să încasez din cauza meciurilor pe care le au ei.

 5. Dan Vlad Reply

  declaratie oficiala preluata de pe hotnews:
  La BRAT “avem un caz jenant, pe care n-am putut sa-l rezolvam si 80% din atacurile la adresa noastra, din ultima vreme, vin din cauza acestuia. (…) E frustrant pentru celelalte ziare sa vada ca unul are vanzari de 4.000 de exemplare la taraba si ca de fapt raporteaza mult mai mult la BRAT, constant, de ani de zile, ajutandu-se de vanzari in bloc (…) si abonamente la un nivel la care cele mai destepte ziare in materie de abonamente nu au putut niciodata sa-l atinga (…) Ziarul respectiv are o audienta foarte mica, raportat la tiraj (…) Am avut cazuri sanctionate, in care autorii au fost prinsi cu frauda si au corectat cifrele. In cazul acestui ziar nu putem dovedi nimic cu documente”

Post your thoughts