Un pariu pentru Bușcu: scuze contra demisie :-)

O amică mă trage de mânecă asupra zgomotului pe care a început să-l facă Doru Bușcu despre tirajul zice el artificial umflat al “României libere”. Povestea am aflat-o dintr-un interviu realizat de Anca Nicoleanu pe Jurnalul.ro, care trimite la un material din “Cațavencii”. Materialul originar nu l-am găsit pe net, dar, oricum, într-un fel sau altul Bușcu mă acuză de părtinire în privința “României libere”, pe motiv că sunt colaboratorul ziarului. Răspunsul meu e, desigur: Bullshit. Și de aceea îi propun lui Bușcu următorul pariu:

  • În ziua când se dovedește că tirajul “României libere” e cu totul altul decât cel care se vede în momentul respectiv în cifrele Biroului Român de Audit al Tirajelor (vreo 40 de mii de exemplare), și anume din motive de “falsificări” BRAT, eu renunț la calitatea, destul de puțin importantă pentru mine, de colaborator al “României libere”
  • Dacă “România liberă” rămâne în BRAT așa cum este, fără sancțiuni și altele, până la 31 martie 2012, Bușcu scrie un textuleț de scuze în revista pe care o conduce, acolo unde ar fi oricum obligat să-l scrie chiar de pe acum, fiindcă mi-a făcut un proces de intenție. Ar fi probabil pentru prima oară când cineva de la Cațavencu și-ar cere scuze public pentru ceva, cred 🙂 Bușcu, în orice caz.

De ce am tupeul să propun toate astea: fiindcă în cei “trei ani” de care vorbește Bușcu în contextul “falsificărilor”, Biroul Român de Audit al Tirajelor, alias BRAT, la care și Bușcu are acces ca șef de gazetă, le-a publicat pe ele, pe “falsificări”, iar eu nu am avut decât să iau act de ele, așa, în afara BRAT cum mă situez.

Cu alte cuvinte, dacă toată lumea crede că “România liberă” vinde 40.000 de exemplare și nu e adevărat, poate ar fi cazul să vedem și cine pune în circulație aceste cifre și cine bușcu’ meu e lăcusta care le-a girat ani de zile, ca director a diferite gazete membre ale organizației și participant tacit la “falsificare”, nu?

P.S.: Prin decembrie, același BRAT a avut un acces de verticalitate scurt, dar percutant, aruncând în piață tot felul de lucruri, ca parte dintr-o discuție mai mult sau mai puțin off the record. Eu unul continuu să aștept din partea organizației o atitudine mai conformă eticii de business, cu alte cuvinte ceva mai clar, consecvent și apropiat de o poziție oficială. Citește: ziua când elanul către înălțimi va cuprinde și alte zone ale managementului de presă din România – fiindcă Bușcu a mai sărit odată la Adamescu/”România liberă”, când cu licitația pentru “Academia Cațavencu”, și s-a lovit acolo sus, la brand. Sigur, asta n-are nicio legătură cu problemele pe care le are acum, și nu le-a avut vreo “trei ani”, cu “România liberă”.

Până atunci, eu cred în continuare că ziarele serioase cu cele mai mari șanse din România, în actuala hecatombă, sunt “Jurnalul național” și “România liberă”.

7 thoughts on “Un pariu pentru Bușcu: scuze contra demisie :-)”

  1. Am citit si eu interviul undeva la inceputul saptamanii. Impresiile mele au fost ca JN, care fusese candva ziarul numaul 1 (pe asa zisul quality) in Romania are interes sa atace RL, ca acum distanta e in dezavantajul lor, iar Doru Buscu, care a pierdut vreo 50.000 – plus licenta de la Catavencu – din cauza faptului ca nu a putut acoperi costurile licentei de la Academia Catavencu, pe care o castigase prin licitatie, iar apoi aceasta a fost achizitionata de – indirect – Adamescu, nu stie sa piarda. Mi s-a parut un interviu slab, cu raspunsuri nervoase, dar fara miza. Cu invitatii la atac, dar fara acoperire.

  2. Eu nu exclud ca în BRAT să fie unele nereguli. Dar dacă ar fi să mă iau după toate percepțiile, zvonurile și turnătoriile unora despre alții, n-aș mai putea să scriu nimic. De regulă, încerci să folosești date oficiale.

  3. Eu spun altfel, că managerii din breaslă ar trebui să facă ordine. Să publici interviuri cu iz de reglare de conturi nu mi se pare o metodă respectabilă, mai ales că ai la dispoziție BRAT-ul. Și cu atât mai puțin sunt dispus să încasez din cauza meciurilor pe care le au ei.

  4. declaratie oficiala preluata de pe hotnews:
    La BRAT “avem un caz jenant, pe care n-am putut sa-l rezolvam si 80% din atacurile la adresa noastra, din ultima vreme, vin din cauza acestuia. (…) E frustrant pentru celelalte ziare sa vada ca unul are vanzari de 4.000 de exemplare la taraba si ca de fapt raporteaza mult mai mult la BRAT, constant, de ani de zile, ajutandu-se de vanzari in bloc (…) si abonamente la un nivel la care cele mai destepte ziare in materie de abonamente nu au putut niciodata sa-l atinga (…) Ziarul respectiv are o audienta foarte mica, raportat la tiraj (…) Am avut cazuri sanctionate, in care autorii au fost prinsi cu frauda si au corectat cifrele. In cazul acestui ziar nu putem dovedi nimic cu documente”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *