Un ministru cu pluta

Teodor Atanasiu, iscusitul ministru al Apararii, cel care a lasat bouche bee cancelariile britanica si americana cu planurile lui de retragere din Irak, mai comite una: o deconspira pe Adriana Saftoiu, purtatoarea de cuvant a lui Basescu, ca livreaza informatii presei, sub protectia anonimatului.

Liberalul e atat de destept si de iscusit, incat habar n-are ca asta e o practica unanim acceptata in relatiile mass media cu sursele – din putere si nu numai. Se numeste off the record sau not for attribution si are diferite acceptiuni. Una dintre ele este cea americana, unde intr-un cotidian quality poti citi “surse de la Casa Alba” si intelegi “purtatorul de cuvant” (daca esti dintre avizati) sau “inalte surse de la Casa Alba” si intelegi “presedintele”. Asa se lanseaza ideile sau proiectele politice nepopulare (si apoi, eventual, se ajusteaza).

Ca ministru, Atanasiu ar trebui sa stie foarte bine cum poate lucra cu presa, e o lectie care se invata in anul I la Jurnalistica, mi se pare ca e in manualul lui Coman. Nu stie. In schimb, lasa sa se inteleaga ca lucreaza cu alti culegatori de informatii, serviciile secrete ale Armatei, asa cum presupune Dan Bucura de la “Adevarul”, aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *