Umbra lui CTP. La Realitatea

Lucrul despre care aveam semnale s-a petrecut, iar Cristian Tudor Popescu şi-a motivat deja demisia de la “Gândul”, telefonic, la Realitatea TV: aprecieri nu foarte pozitive ale lui Adrian Sârbu despre calitatea editorială a ziarului, plus obiective de tiraj, audienţă şi trafic de internet pe care CTP nu le-a considerat posibile.

“Gândul” este un cotidian care a pierdut şi tiraj, şi bani, constant, de la lansarea în mai 2005 şi până în prezent. Totuşi, Oana Dobre remarcă tonul pe care Realitatea TV a consemnat ştirea, dezolat, ca pe un necrolog şi e logic să te întrebi: cum de a făcut prima ştire a jurnalului celei mai populare televiziuni de ştiri directorul ziarului aflat pe locul nouă (sau cam pe-acolo) în topul tirajelor?

Probabil că răspunsul vă vine în minte imediat: CTP, cel care (nu) făcea ca ziarele să se vândă, nu e una şi aceeaşi persoană cu CTP, cel care apărea la televizor. Mai mult vedetă mediatică şi editorialist decât făcător de gazete – în sensul în care a fost Ion Cristoiu la începutul anilor ’90 – actualul preşedinte al Clubului Român de Presă a câştigat ani la rând toate sondajele cu privire la cel mai bun jurnalist şi este de departe gazetarul de presă scrisă (atâta cât e de presă scrisă) cu cea mai mare notorietate din România. A avut mult mai mulţi fani şi telespectatori decât cititori.

Nu mă număr printre admiratorii lui CTP, iar istoria presei va consemna probabil, laconic, modul cum acesta a părăsit nava-amiral a presei româneşti şi, mai apoi, crucişătorul, altfel decât se spune că fac căpitanii. Totuşi, faptul că CTP şi-a recunoscut în fine eşecul la “Gândul” nu e, cred, un mare motiv de bucurie. Ce rămâne după el? Doi colegi de generaţie, Sorin-Roşca Stănescu şi Emil Hurezeanu, ultimii aflaţi în fruntea unor gazete cu tiraj auditat. Al doilea, în frunte mai mult în mod onorific. Şi un lung şir de redactori-şefi cu mult mai puţină prestanţă, în jur de 40 de ani, care şi-au început cariera după 1989. Unii dintre ei se pot lăuda cu rezultate astronomice faţă de performanţele lui CTP, alţii doar cu un zâmbet care place GM-ului străin şi cu faptul că n-au îngropat nici un ziar la modul răsunător. Scăderile molcome de tiraj de la gazetele pe care le conduc îi păstrează în cărţi pentru alte proiecte, până când în România vor apărea şi proprietarii de presă care să facă diferenţa între mediocritate şi elasticitate sau între costum şi carismă.

Altfel zis, aici, în legea mea, mă bucur că n-am o gazetă pe mână – nici nu cred că aş fi foarte bun de asta -, fiindcă după plecarea lui CTP, probabil că prostiile pe care le-aş fi făcut s-ar fi văzut mai bine, în timp ce lucrurile bune ar fi figurat la rubrica profit, în contabilitate, şi nu pe pagina întâi. Jurnaliştii cu galoane de redactor-şef s-ar putea să simtă că aceeaşi plecare e un amestec de oportunitate, dar şi responsabilitate.

Generaţia CTP era cea în care presa a fost, pentru scurt timp şi defazat faţă de Vestul civilizat, la putere în România. Sau, cum se zice, a patra putere în stat. Amestecând uneori în mod detestabil atribuţiile editoriale cu vânzările de publicitate, actori principali în combinaţii politice şi sfătuitori de preşedinţi sau de moguli, după caz şi an calendaristic, Cristoiu, Nistorescu, Andronic (O.), Tatulici, Stănescu, Păunescu, Alexandrescu şi desigur Popescu au avut o influenţă importantă asupra ultimului deceniu din secolul trecut. Şi, dincolo de combinaţiile pe care le-am detestat la ei, au fost un soi de dragoni din Komodo ai mass media: animale cu însuşiri redutabile supravieţuind miraculos şi desincronizat în timp. Marile ziare şi televiziuni au fost făcute în trecut de oameni-idee, ca Hearst, Turner sau Şeicaru. Oameni care – ne place sau nu ne place – aveau un ochi pe succesul de public şi interesul public, dar un altul pe veniturile din tiraj şi, mai nou, publicitate, ca dragonii noştri din Komodo. Astăzi, numai un Larry Page, Sergey Brin sau Brad Greenspan îşi poate permite asemenea insolenţe, iar succesul lui nu se poate petrece decât pe internet, în chip de Google sau MySpace, fiindcă acolo nu sunt reguli. Presa clasică e mult prea preocupată de separarea editorialului de management, de formule care nu mai au succes şi de propriul declin pentru ca să mai aibă timp şi de democraţia pe care a tot promis că o păzeşte.

Într-un fel sau altul, am putea fi tentaţi să vedem în calităţile şi defectele lui CTP drama unei epoci, dar eu cred că e a unei meserii. E drept că acum nu mai ai cum amesteca ştirile cu publicitatea, dar presa care a crescut pe picioarele ei s-a bazat pe oameni care au ştiut să facă asta într-un mod cât de cât onorabil. În lipsa acestui tip de personaj – şi nu înţeleg prin el mafiotul, şantajistul sau moronul -, rămân doar excelurile şi trusturile globale, fără faţă. Pe a lui CTP, enervantă, e posibil s-o mai vedem mult şi bine la televizor.

P.S.: Cătălin Tolontan crede că problema lui CTP a fost că n-a cunoscut o regulă: “profitul e cel care ocroteşte presa şi pe jurnalişti”. E parţial adevărat, dar mie mi se pare că problema apare atunci când jurnaliştii şi presa ocrotesc profitul.

 1. Calin Reply

  A facut epoca stirea asta pen’ ca 1.uneori ziaristii scriu stiri pt ziaristi, 2. CTP e un fel de monument al presei-unul dintre putinii ziaristi despre care orice nea de pe strada stie unde lucreaza si cu ce se ocupa. Asta, se vede, nu l-a ajutat in fata lui Sarbu atunci cand a venit vorba de cifre de crescut etc

 2. fabius Reply

  Din acest post, destul de intins, putem extrage parerea dvoastra fata de personajul media, cunoscut drept CTP. Intrebarea mea este urmatoarea, si cred ca multi dintre cititorii dvoastra ar vrea sa afle acest lucru: Ce parere aveti despre ziarul Gandul ? Fara a exagera, cred ca sunteti cel mai bun analist media, de aceea va pun aceasta intrebare, pe care i-am adresat-o si dlui Tolontan pe blogul sau. Raspunsul la aceasta intrebare poate explica foarte clar concedierea lui Popescu, insa ridica o alta intrebare. De ce atat de tarziu ?

 3. Iulian Comanescu Reply

  Fabius: Adrian Sârbu ştie probabil de ce atât de târziu. Totuşi, în general, nu concediezi redactorul-şef pentru că timp de trei luni n-a avut rezultate. Îl laşi să încerce.

  Cât priveşte ziarul “Gândul”, nu e printre preferatele mele. Deşi ultima schimbare de grafică a fost reuşită, are elemente vetuste în matrice, gen amestecul dintre opinie şi informaţie, fără marcarea opiniei ca atare, lungimea textelor, tonul inflamat, ca al fostului lui director. Sunt destul de puţine exclusivităţi. Simptomatic e modul cum s-a lansat: cu un layout de anii ’70, broadsheet, într-o epocă în care ziare de factura “The Times” sau “The Guardian” se micşorau.

  Deşi Cristian Tudor Popescu a dat kix cu ziarul făcut de la zero în nume propriu, nu ştiu cine ar putea să repună gazeta pe picioare. Tind să dau crezare zvonurilor că “Gândul” va trece integral pe net, Sârbu nu mai are nevoie de pierderi, fiindcă a vândut deja primele procente din business-ul de print – şi cel mai probabil urmează şi altele, după modelul tranzacţiei pentru televiziuni.

 4. ioana Reply

  Pina una alta,CTP-ul ramine un monstru al presei romanesti(in sensul bun al cuvintului) iar deraparile sale de-o parte sau de alta a politicii pot fi scuzate ,zic eu,de faptul ca omul are ce sa vorbeasca ,are ce sa arate si nu e un bufon care n-a pus mina pe o carte in viata lui.Opiniile Lui Cristian Tudor Popescu sunt foarte”personale” ,nu sunt niciodata gindite la rece si poate de aceea omul inca face audienta pe televiziuni.Adica ,mai pe romaneste,ce-i in gusa si-n capusa…Nu ma omor dupa genul asta de personaj dar nu pot sa nu-l admir din cind in cind.Cred c-a facut bine ca si-a dat demisia din functia de director.CTP-ul trebuie sa scrie,n-are nici o treaba cu managementul.Sper sa mai citesc editoriale semnate de el si care,macar din cind in cind,sa-mi dorit sa le fi scris eu.

 5. cezar jipa Reply

  Deosebit de echilibrata incercarea de a vorbi despre omul/fostul scriitor/traitorul in libertate CTP, adica personajele care dau viata jurnalistului CTP. Dupa cum se vede, destul de dificila descrierea – ioana de mai sus crede ca vede la CTP cu precadere judecati la cald, mie, dimpotriva, mi se pare ca judecatile astea la cald par sa vina dintr-o experienta de viata suficient de extinsa incat sa produca judecati care sa nu aiba nevoie de timp foarte lung de gestatie. CTP este, inainte de toate, un individ experimentat. A vazut de toate la viata lui, si arata asta fara a se intrebuinta prea tare.

 6. clujean Reply

  intrebare pt. I.C.: de unde stiti ca Realitatea TV ar fi cea mai populara televiziune de stiri? din cate imi dau eu seama, Realitatea e populara printre sustinatorii lui Basescu iar Antena 3 printre adversarii lui! ca om de presa, vad un plus de profesionalism si savoare in emisiunile Antenei 3; Realitatea e “uscata”; ca atare, am rugamintea sa fiti mai prudent in a face afirmatii provenite direct din optiunile politice personale! cu stima

 7. catalin tolontan Reply

  iulian: sa inteleg ca tu crezi ca problema de azi a ziarelor din RO este ca ocrotesc profitul? adik profitul ii corupe pe jurnalisti? E adevarat ca un ziarist strain zicea odata ca “Marea problema a ziarelor nu este aceea ca nu sint in businessul de presa, ci ca nu mai sint in presa” 🙂 Ma tem ca, pina sa facem alergie la profit sintem in faza in care murim fara profit.

 8. Tudosiei Reply

  Nu e greu de facut lista ziarelor/ziaristilor care isi ocrotesc strict profitul.
  In interiorul celorlalte redactii (relativ putine, dupa parerea mea), relatia dintre zona editoriala si cea de business este una absolut normala (in intelesul corect al normalitatii).
  Presa este un business, si stim asta cu totii, dar nu inseamna ca toata lumea face presa doar pentru bani. Ar fi nedrept sa ii punem pe toti in aceeasi oala.
  Unii isi gasesc echilibrul si il pastreaza de ani de zile (in ciuda comentariilor rauvoitoare). Asta se intampla atunci cand fiecare isi face meseria de-adevaratelea.

 9. Iulian Comanescu Reply

  Clujeanul: Realitatea e constant înaintea Antena 3 ca medie de rating pe zi. La începutul lui ianuarie au avut chiar valori de 1,1-1,2 pe zi. Antena 3 evoluează de regulă în intervalul 0,4-0,6 medie.

  Cătălin: probabil c-am fost cam opac cu glumiţa aia. Voiam să spun că problema mai mare decât lipsa profitului ziarului e, la noi, faptul că ziarul ocroteşte un alt profit, din alte afaceri, al patronului. Face jocuri, cum se zice. Altfel, m-am simţit şi eu confortabil lucrând la lideri de piaţă şi alte produse “pe plus”.

 10. claudiu Reply

  Iulian, cred ca exista o modalitate care explica ceea ce s-a petrecut cu dl Popescu. Este vorba de fenomenul MODEI.

  Moda nu se aplica doar la tzoale si incaltaminte, ci si la oameni. Pur si simplu, ziaristi precum dl Popescu sau dl Cirstoiu nu mai sunt la moda. Au avut o perioada de crestere fenomenala, au ajuns in varf, iar acum lumea s-a plictisit de ei. Pur si simplu.

  Ca sa revina in top, ar trebui sa se reinventeze. Vor reusi? Asta este alta problema. Ceea ce cred ca pot afirma cu certitudine, este ca lumea in care au cunoscut gloria s-a schimbat. Exista un important segment de populatie pentru care anumite lucruri sunt doar povesti: comunismul, magazinele goale, televisiunea de 2 ore/zi. Tinerii de azi pur si simplu nu inteleg aceste lucruri. Asa cum, de pilda, generatia mea nu a putut intelege razboiul.

  Asta nu inseamna ca dl Popescu este terminat. Dimpotriva, un pas inapoi este poate singura cale de a se reinventa si de a reveni in top. N-am fost niciodata un fan al domniei sale, dar sper sa ruseasca. Macar pentru motivul ca avem nevoie de diversitate in opinii.

 11. seba Reply

  “Un plus de profesionalism si savoare in emisiunile Antenei 3” La cine? La Mircea Badea? La Gadea & Co.?

 12. vhs Reply

  d-le Comanescu ..faptul ca Realitatea are o acoperire mai mare si implicit cu doar cateva mii de telespectatori mai mult ..nu o face ca cel mai popular post de stiri..
  Vom discuta de “cel mai popular post de stiri” cand cele doua posturi vor avea aceeasi acoperire si se vor bate de la egal la egal..pana atunci putem spune ca Antena 3 la nici trei ani de la infintare ii sufla deja in ceafa ( deseori castiga) unui post care are o vechime pe piata
  In rest revenind la topic…S(p)arvu e un “mare manager”..pacat de Popescu

 13. Jean Valjean Reply

  …faţa lui CTP, enervantă, e posibil s-o mai vedem mult şi bine la televizor…

  Cred ca da şi cred ca la TV e foarte bun ! Are acea teatralitate apocaliptica ce face din ţânţar armăsar şi capteaza atentia… Realitatea TV intuieste acest lucru si cred ca o emisiune a lui CTP l-ar bate in audieta pe Turcescu… care de fapt e pe topogan dupa episodul sau penibil cu convorbirea cu Orban.

 14. mihaela Reply

  Intr-o vreme circula un zvon despre posibilitatea candidaturii lui CTP la presedintie din partea PSD.

 15. Iulian Comanescu Reply

  Vhs: sunt niste cifre pe care judeca toata piata, iar acoperirea in teritoriu a celor doua posturi e, din cate stiu, asemanatoare. Desigur ca aveti libertatea sa va placa mult mai mult Antena 3 decat Realitatea. In ce ma priveste, niciunul din posturi nu mi se pare grozav.

 16. Iulian Comanescu Reply

  Jean: CTP mi se pare un tip în filiaţia lui Rică Venturiano, a lui “combate bine” şi “simţ enorm şi văz monstruos”. Din păcate, aşa cum bine remarci, asta e ceva ce se vinde. Iar omul nostru e numai unul din cei mai vizibili inflamaţi din presa românească. Între el şi strămoşul lui, Rică, e de altfel o diferenţă de creier şi de cultură.

 17. UnOarecare Reply

  Nu-l mai bociti pe CTP, a facut gafe penibile de-a lungul timpului (a laudat mineri, si-a dat demisia de la CRP apoi a revenit in scurt timp si a candidat de unul singur la postul din care a demisionat, a mai facut si altele care nu mi le mai amintesc dar la vremea respectiva au lasat un gust amar).
  Vad ca se contureaza vag o idee ca anticomunismul nu mai e la moda, de aia nu mai au succes CTP si Cristoiu – sper ca glumiti, vorbim despre aceiasi oameni pe care-i stiu si eu, nu?
  Stie el multe CTP, poate face oricind o emisiune buna, poate scrie un articol bun la orice ora, dar cind e rau intentionat (“romani, nu votati” – 2004) reuseste sa-si dea singur cu firma in cap.
  E prea incrincenat, si asta prinde probabil la multi romani nemultumiti de traiul zilnic – si au dreptate de multe ori – care simt nevoia sa injure si sa scuipe pe ceva/cineva, iar CTP le ofera victimele (probabil ca si monotonia lui “Basescu e de vina pentru orice” i-a mai redus din admiratori – vrem victime proaspete, nu aceleasi discutii care indiferent de unde incep ajung la Basescu). Desi chiar si incrincenarea celebra a lui CTP a inceput doar de prin 2004, parca.

 18. Florin Reply

  Poate da Domnul sa mai vedem ce face Manzul Sec in tranzitie, sau sa citim intamplarile unui Cassargoz virtual calatorind prin maruntaiele SANTRI.
  Numai sa reduca doza de televiziune, ca nu face bine la glanda creatoare.

  Raman un fan al prozatorului Cristian Tudor-Popescu, chiar daca nu am fost (aproape) niciodata un fan al jurnalistului CTP.

 19. neagrigore Reply

  S-a mai incheiat un capitol din viata publica romaneasca, iar apa va continua sa curga pe dambovita. Sunt curios daca o data cu retragerea lui CTP se va da si stingerea pe strada tranzitiei si vom intra in normalitate.

 20. BABILONUL IMOBILIAR Reply

  Meseriasii nu duc lipsa de oferte…Uitati-va si la Ursu (“Cotidianul”).

  CTPopescu ramane editorialist la “Gandul”, dar sunt convins ca va fi prezent si-n alte…locuri ale presei scrise si audiovizuale. E, oricum am da-o…, unul dintre jurnalistii rara-avis din Romania care nu s-a-ndoit in fatza politicienilor, indiferent de cine a fost sau e la putere. De aceea, oamenii l-au si desemnat ca fiind principalul ziarist al tarii atatia ani… E un om vertical, serios, iar comentariile sale au fost mereu cu influenta in media, chit ca au mai fost si sunt (asa e si normal, in democratie) oameni care-l contesta.

Post your thoughts