UE la fumatori

Cand treci din Ungaria in Romania, compartimentele de fumatori devin de nefumatori. Mai departe, de la Cluj la Bucuresti, opt ore, fumatul e interzis in tren. Te duci direct la vagonul restaurant, in ideea ca poate, acolo, e o zona de fumatori. Nu e. Ceri o cafea si-o apa dupa ce ai inghesuit bagajele intr-un colt, ti se aduce. Trenul porneste, te uiti in dreapta si-n stanga. Apare un nesimtit de la Romvared-ul lor si iti zice sa-ti duci bagajele in compartiment, dupa aia poti sa te-ntorci sa-ti bei cafeaua. Daca nu e voie cu bagaje la vagonul restaurant (sincer, nu stiu pe cine deranjau, cu exceptia nesimtitului de la Romvared), atunci de ce ti-au mai luat comanda? Arunci 55 de mii pe masa, lasi cafeaua dracului si te duci la locul tau, dupa ce in prealabil ai zgariat cativa calatori si te asezi.

Apare un nou sport, o noua distractie. In statii astepti sa coboare calatorii cu valize, cosuri cu gaini si tot restul, apoi scoti capul pe usa trenului si tragi din tigare spasmodic. Pleaca trenul, tii usa care tinde sa ti se tranteasca in fatza. S-a nascut un nou sport: bungee smoking.

Tara de toape cu pretentii europene. Am fost in vreo sapte-opt locuri anul asta, dar nicaieri n-am vazut asa ceva. In UE, exista locuri unde poti fuma in tren, vezi povestea cu Ungaria si Romania. La Otopeni, o cafea scarboasa costa 80 de mii, ca sa ai unde fuma. I-ai prins? Arde-i, au patru ore de facut pana la Amsterdam, vor sa sudeze cateva, platesc, da-i dracu’, oricum au bani. La Barajas, in Madrid, e un euro. Si daca nu ai bani de cafea, e un colt cu o scrumiera. La Viena, la fel. La Londra, la Heathrow, asemenea. Nici la Praga nu e altfel, si nici macar la Erevan sau la Tirana. Romanii intra in UE, drept pentru care “nu mai e voie”. Nesimtitii de la Romvared intra-n UE cu vagonul restaurant gol, fiindca nici mama lor de nesimtiti si nici SNCFR-ul care-i pastoreste nu i-au invatat cum sa se poarte cu clientii. Treaba lor e sa interzica. De la vest la est si de la nord la sud, in trenurile din Romania nu se poate fuma. Veceurile n-au lumina si sunt pline de chistoace aruncat pe jos si de fum. Am aruncat si eu doua, fiindca nu poti deschide fereastra si fuma undeva, in asa fel incat sa nu-i afumi pe nefumatori. Trenurile alea care merg de la nord la sud si de la est la vest nu duc in UE, ci la dracu’, va zic eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *