TVR: pauza s-a terminat, capul la fund

TVR curăţă producţiile independente aduse pe posturile publice de Tudor Giurgiu. “Bazar”, emisiunea de călătorii care făcea top de rating pe TVR 2, a zburat de pe post, în urma unei decizii a Consiliului de Administraţie al TVR, după ce din grila TVR 1 fuseseră excluse “Lumea citeşte” şi “Nocturne”. Mai ştie cineva vreo producţie independentă rămasă pe post?

Ştirea despre “Lumea citeşte” fusese dată în premieră de Biju Morar, pe blogul lui. Azi, “Cotidianul” povesteşte despre modul dubios în care a ieşit emisiunea din grila de toamnă. Dana Deac spune că emisiunea “nu şi-a achitat cu brio obiectivele”. Motivul “contractul a expirat” e o gogoriţă, fiindcă oricum TVR nu încheie contracte, de regulă, decât pe un sezon.

În cazul Bazar, conform unor informaţii care, recunosc, sunt cam la a doua mână, cel care a militat pentru scoaterea de pe post în CA a fost Sorin Burtea. Nu ne rămâne decât să ne frecăm mâinile în aşteptarea Marinei Almăşan şi a Marioarei Murărescu.

SUBIECT: TVR a spus că vine campania şi trebuie talk-show-uri politice în grilă. Cine vor fi moderatorii? Îmi vine să râd de-acum când mă gândesc la cum o să arate “tabelul nominal”. Cam ca arborele speciilor al lui Lamarck.

 1. Scaevola Reply

  Pai moderatorii nu sint greu de ghicit: un Horica Alexandrescu, un Sorinel Rosca-Stanescu, poate un Jack Cristoiu, daca nu l-o fi cumparat Felix si cu pamintul caruia ii face umbra (scunda, e drept, dar totusi, umbra), adica “formatorii de opinie” care, de la Revolutie incoace ne intoxica permanent cu aberatiilor lor otravite, puse in slujba stapinului de moment. Si cum stapinul de moment e gaspaDinu Patriciu, cum inspirat scriau catavencii, va dati seama pe cine o sa se puna tunurile in campanie… Dar si dupa alegeri, pe citi o sa-i puna “matrozu chior”, “betivul afemeiat” etc etc sa mearga pe scindura! Si hai, ca de tzepe n-or mai fi avut lemn, il inteleg pe Base, dar macar o scindura acolo, pe corabie, s-o mai gasi…

 2. Iulian Comanescu Reply

  Scaevola: Alexandrescu e probabil disponibil. SRS are treburile lui, ca şi Cristoiu, care posedă emisiune la Voiculescu. Eu cred c-o să iasă la iveala o parte din marea familie a nenumiţilor cu state vechi în TVR, care apar endemic la câte-o răsturnare de situaţie de acest tip. Tu si cu mine nu ni-i putem aminti, dar tocmai de aia.

  As pune in schimb degetul pe Misu Radulescu, caruia povestea asta s-ar putea sa-i priasca si care e o alta marfa. Dupa alegerile din 2004, a lansat “Prim-plan” (parca?), talk-show-ul acela de prime-time care a batut tot ca ratinguri. A fost scos de pe post de Rodica Culcer, pentru ca aceasta sa-i dea formatul lui Dan Turturica. Care, desigur, a obtinut o jumatate din ratingul lui Radulescu, fiindca nu poate fi caracterizat ca om de televiziune de succes.

 3. Iulian Comanescu Reply

  A, l-am vazut parca pe Horia Alexandrescu dondanind ceva pe OTV, saptamanile trecute? Dac-as fi in locul lui, eu n-as da OTV-ul pe TVR. Cu ultimul nu poate dansa decat o vara. Cate o vara, din cand in cand.

 4. www Reply

  Bazar chiar era o emisiune care imi placea. Una din putinele emisiuni de la TVR2 care era interesanta.

 5. biju Reply

  N-as baga mana in foc pentru Misu Radulescu! Omul e mai slab (daca asa ceva e posibil) decat Turturica. In afara de pregatire, e si mai “alunecos”, caci intre comisii si comitete nu a dovedit mai nimic. Cu o exceptie: traiul dulce in “deplasari” banoase pe spezele lui Iliescu…

 6. Iulian Comanescu Reply

  Biju: nu cred ce spui, fiindca ratingurile arata altceva. Misu facea 7-8 puncte cu “Prim-plan”, Turturica, sub 5. Singura lui vina e probabil aceea de a lucra la TVR 🙂

 7. bradutz Reply

  al mai naspa lucru la tvr e ca ramane o televiziune condusa de politica. in acest context, independentii nu vor avea loc, pentru ca sunt prea multi cei care isi negociaza intrari pe post prin indicatii pretioase venite pe filiera de partid si de stat. ma intreb daca va fi vreodata posibil modelul bbc pentru teveul si radioul de la noi

 8. Iulian Comanescu Reply

  Ioan T: aşa am bănuit şi eu.

  Brăduţ: Nu cred că e vorba (numai) de indicaţii preţioase şi condiţionare politică, ci mai ales de “supravieţuitori” din interior. Am dat cu ochii pe un studiu unde văd că TVR 1 a ajuns la 0,6 puncte de rating, în medie, pe zi. Probabil că atunci când va coborî sub Romantica sau Antena 2 se va sesiza şi managementul că e ceva-n neregulă.

  Până una-alta, modelul de business Voiculescu arată că poţi face bani şi trăgând sfori politice. La TVR nu e cazul nici de una, nici de alta.

 9. balcic Reply

  adica ai o armata de oameni in tvr, si tot productii din afara cumperi? ce dreq de managemant e asta?

 10. Iskander Reply

  *Cristoiu poseda EMISIUNI la voiculescu. incepe si sinteza zilei (sau a inceput?) va fi si acolo. mic, dar vioi, se strecoara. poate a luat emisiunile la pachet, la 3 ii da una gratis motanului.

 11. Iulian Comanescu Reply

  Balcic: cu linkul ala nu prea stiu ce vrei sa zici. a fost un articol violent si controversat la vremea respectiva. In privinta “armatei de oameni” televiziunile mari fac o mulţime de outsource, după nevoi. E un model occidental, care în România mai avea avantajul de a pune pe treaba acei angajaţi T VR care aveau calităţi profesionale ascunse. Nu e numai o ironie. Există oameni buni în TVR, dar care nu dau rezultate din cauza climatului necompetitiv.

  Rezultatul a fost că Giurgiu a zburat, iar ALŢI angajaţi s-au descurcat foarte bine să cureţe tot ceea ce-i deranja. Scăderea de rating va continua, vom vedea ce va mai fi.

  Pot însă să jur că nu vom vedea vreo emisune de factura “Transfer” sau “Bazar” în grilele noi.

Post your thoughts