TVR Info – o voce distinctă. La propriu

Dacă intraţi de mai mult timp aici, ştiţi poate că sunt mai curând pentru concentrarea resurselor şi tăierea costurilor în materie de TVR, motiv pentru care TVR Info mi s-a părut, încă de la lansare, o ciudăţenie audiovizuală, a cărei singură raţiune de a exista era umflarea schemei de resurse umane şi-aşa foarte masive a Societăţii Române de Televiziune. Zilele trecute am avut însă o surpriză plăcută.

Zapam între Antena 3 şi Realitatea TV, pe care Dana Grecu şi Andreea Creţulescu se băteau ca să zic aşa pentru preferinţele unor telespectatori gata supăraţi. Stilul agresiv al celor două moderatoare e o marfă care, deocamdată, vinde, fiindcă există, cu siguranţă, un anumit tip de public afectat de criză şi foarte supărat pe tandemul Băsescu-Boc. Moderatorul care cere socoteală cu o mână înfiptă în şold, îşi toacă invitaţii şi are opţiuni politice tranşante nu e o invenţie românească şi, deocamdată, are un relativ succes în termeni de rating. În România, cel puţin, fiindcă în Moldova, tentativa de a exporta acest gen de model a dus la eşecul Publika TV, post care a reuşit să strângă doar vreo 3000 şi ceva de telespectatori pe minut.

Problema e unde ne putem uita noi, ceilalţi, care nu avem nici opţiuni politice tranşante şi nici chef de tărăboi pe ecran. Dacă e să las să meargă televizorul la volum scăzut, fug tot mai des de colţuroşenia audio a Realităţii şi Antenei 3 spre lucruri ca Euronews. Iar modul cum se înfig unii în alţii invitaţii şi gazdele pe cele două televiziuni de ştiri consacrate nu e deloc preferatul meu.

TVR Info

TVR Info

În contextul ăsta am aterizat zilele trecute pe un TVR Info unde am avut mai multe surprize plăcute. Există un cu totul alt tone of voice, mult mai potolit şi după părerea mea normal, posibil adecvat cu o categorie mai largă de public, care a plecat de pe TV. Luminile sunt bine puse în studio, există ceva numit machiaj, iar postul beneficiază de câţiva oameni din clasa Mihai Rădulescu şi Iolanda Stăniloiu, care ştiu bine cu ce se mănâncă televiziunea. TVR Info aduce pe ecran şi invitaţi interesanţi, cu specializare clară, şi nu pare a-şi fi construit o menajerie proprie, interşanjabilă, de mestecători de vorbe.

Pachetul grafic e unul civilizat (totuşi, de ce roşu închis, ca la alţii…?) şi îmi place crawl-ul pe un singur rând, într-o ţară în care două rânduri sunt prea mult. Pe un pachet “de-acum”, la modul cum se vede sigla pe ecranul de mai sus, e nevoie clară de un rebranding.

Sigur că e prea devreme ca să spunem dacă TVR Info are un loc în piaţă în momentul ăsta; în grila nouă există şi balast, iar dintr-o sursă internă aud că ce se întâmplă acum e un prim palier de schimbare, iar o grilă definitivă urmează să apară în toamnă. Poate că atunci vom vedea şi ratinguri, care în momentul de faţă nu sunt măsurate (de fapt, rămân necomunicate, fiindcă SRTV nu plăteşte la ARMA pentru asta). Ceea ce e de limpezit în cazul acestui post e mai ales modul cum s-ar putea concura pe termen mediu nu cu televiziunile de ştiri, ci cu TVR 1.

Remarcabil e în orice caz ceea ce s-a dovedit şi la “Românii au talent”, şi în unele segmente ale grilei B1, post relansat cu succes, raportat la resursele disponibile: ajunge un pic de bun simţ jurnalistic/de conţinut pentru ca lucrurile să înceapă să arate bine într-un timp scurt. Altfel zis, lucrurile s-au făcut cam într-o lună şi e remarcabil câte competenţe ascunse există în TVR, atunci când cineva sau ceva reuşeşte să le pună în mişcare. Nu ştiu exact cine e “de vină”, dar pe lângă scatoalcele politice pe care le va primi pentru idei ca Ioana Lupea şi Mircea Marian, merită şi un hat tip.

 1. Marian Stavaroiu Reply

  Sa prelucram un pic doua citate:

  1. TVR Info aduce pe ecran şi invitaţi interesanţi, cu specializare clară, şi nu pare a-şi fi construit o menajerie proprie, interşanjabilă, de mestecători de vorbe.

  2. Ceea ce e de limpezit în cazul acestui post e mai ales modul cum s-ar putea concura pe termen mediu nu cu televiziunile de ştiri, ci cu TVR 1.

  Pai e foarte simplu. La TVR 1 avem doi, in fiecare joi. Oameni care se pricep la orice, de la politica externa la Codul Muncii, de la agricultura la cheia de paishpe. Tare as vrea sa ma mai scuteasca de prezenta lor care nu mi-a imbogatit deloc zestrea stiintifica si culturala, ba chiar dimpotriva.
  Si sa ne lase sa JUDECAM NOI, adica exact cum este titlul emisiunii cu o idee promitatoare si cu o rezolvare jalnica.

  Altminteri dam pe TVR Info sau, Doamne fereste, dam pe la altii. Macar istericalele unora provoaca un oarecare umor. Cam negru si amar, dar tot e bun la ceva. Ca vor mai trece multi ani pina sa vedem o poanta veritabila ca aceea cu nenea Jeff in pantofi rupti. Sa ne multumim cu umorul alor nostri.

 2. Dacian Reply

  TVR Info, precum celelalte posturi de stiri, nu reuseste sa-mi ofere o emisiune de genul Rachel Maddow Show sau O’Reilly Factor, in schimb, doar vorbe, pentru ca asta e ieftin, presupun. Personal, as cauta mai multe stiri externe, imi plac emisiunile de opinie, dar la noi singurul pe care l-am remarcat pe aceasta nisa e Moise Guran de la TVR2, insa el e un pic cam departe de ceea ce ma interesaza pe mine. Mircea Badea fiind mai repede un bufon decat orice altceva, daca cineva doreste sa-i includa numele in aceasta categorie.
  Chiar sunt foarte curios, eu fiind obsedat de emisiunea lui Rachel Maddow de pe MSNBC, credeti ca asa ceva, in cazul in care stiti despre ce vorbesc, merge asa ceva in Romania? Ma refer inclusiv la promovarea unei identitati liberale (fara legatura cu PNL, pentru ca PNL e departe de ceea ce inteleg eu politici liberale), documentare minutioasa si o emisiune in care invitatii sa vina si sa plece, dar cea mai mare parte de emisie sa ramana ocupata de moderator. Ma gandesc ca asta ar presupune o schimbare in modul in care televiziunile apeleaza la invitati, ei fiind de obicei aceasi peste tot, jurnalisti, politicieni si, mai rar, economisti si sociologi.
  E genul acesta de pretentie una care nu o sa fie niciodata intalnita in Romania? Nu stiu ce sa zic. Eu as paria pe asa ceva, dar eu nu sunt factor de decizie la televiziuni.

 3. Iulian Comanescu Reply

  Dacian: Ar merge Maddow, cred, dar pe la noi lumea maimuţăreşte O’Reilly – apropo de moderatorii care cer socoteală şi toacă invitaţi. Interesant ar fi de ce se poartă O’Reilly cu fustă, dacă nu cumva nu e vreo întâmplare.

 4. Dacian Reply

  Stiu ca raman off-topic. Ceea ce face O’Reilly pe Fox, chiar daca in acelasi raport, e mult peste A3 si RTV. Acolo exista un format clar, rubrici permanente si altele ocazionale. Personajul e rau, pentru ca spune adesea lucruri cu care orice om de bun simt nu e de acord, dar formatul imi place. Plus ca au si ei o Megan Kelly, tot un fel de O’Reilly in fusta, daca vreti.
  Revenind la subiect, mi-am dat seama ca pe TVR Info ar merge un jurnal de stiri in prime-time de genul Ora de Stiri, care e cel mai fain program de stiri din cate am vazut in Romania, dupa ce RTV s-a plafonat. Imi placeau jurnalele de la RTV de dupa rebranding, cu Melania Medeleanu si Razvan Dumitrescu. S-ar plia pe TVR Info.

 5. Marian Stavaroiu Reply

  … sau ar putea prelua in extenso emisiunea “Tema zilei“ din cadrul Telejurnalului de la ora 20, fiindcă e păcat să aducă invitaţi (uneori foarte) importanţi în studiou doar ca să-i toace mărunt în 5 minute.

Post your thoughts