TVR fără taxă. Să ne imaginăm

“Dilema” mi-a cerut un articol despre taxa TV, a cărei desfiinţare a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor acum câteva săptămâni. Cum am mai vizitat cel puţin odată subiectul, la modul serios, mi-am imaginat un exerciţiu contrafactual, plasat prin 2012, în preajma alegerilor pentru uninominal. Adică o piaţă fără (taxa) TVR, la timpul viitor.

Taxa TV. Exerciţiu de desfiinţare

Ce-ar fi să desfiinţăm, totuşi, taxa TV? Pînă acum am argumentat, la mine pe blog şi în ziarele care m-au întrebat despre asta, că aşa ceva e foarte pernicios pentru sistemul media românesc. Dar, pînă la urmă, de ce nu? Hai s-o facem, ca să vedem ce se întîmplă fără ea, fără taxă.

Ne mutăm cu gîndul, deci, undeva în septembrie 2012. De ce tocmai atunci? Pentru că „se fierbe“ campania electorală. Rămasă fără veniturile din abonamente, Televiziunea Română şi-a oprit emisia undeva în vara lui 2011, după o serie de mitinguri cu o participare de 1000-2000 de persoane, recrutate de sindicatele din TVR dintre cei 3200 de angajaţi şi rudele lor. Mitingiştii n-au stîrnit nici un fel de simpatie, ba chiar vedetele TVR Iuliana Marciuc, Marina Almăşan şi Sorin Burtea, au fost huiduite de trecători atunci cînd s-au arătat prin pieţe. E clar de ce.

Ce pierde TVR prin privarea de taxe, iniţiată de PSD ca măsură de represalii pentru tendenţiozitatea pro-PDL şi adoptată tacit de Camera Deputaţilor, în februarie 2011? În 2009, abonamentele însemnau în jur de 70-80 de milioane, faţă de vreo 40 de subvenţii de la Guvern, cheltuite aproape în totalitate pentru relee. În bugetul TVR mai figurau şi alte venituri, de 16-17 milioane pe an în 2009, din publicitate şi alte surse. Dar dacă, în 2011, TVR nu a emis mai bine de şase luni din an, şi banii din publicitate s-au volatilizat, fiindcă, evident, nu s-au difuzat nici puţinele spoturi din anii trecuţi.

După inutilele mitinguri, urmate de plîngeri la Bruxelles şi diferite altele, TVR a reintrat în emisie pe 31 decembrie 2011. Ajutoare din cer? Nicidecum: un singur post, timp de numai şase ore pe zi, între orele 18,00 şi 24,00. Cele vreo 10-12 milioane de euro proiectate ca venituri în noua configuraţie ar fi acoperit şi o grilă de 24 de ore, dacă ar fi fost folosite economicos, dar costurile TVR erau grevate de procesele cu angajaţii concediaţi, numai vreo jumătate din cei peste 3000. Majoritatea veniturilor proveneau, în acest prezent ipotetic, nu din publicitate, ci din închirierea spaţioaselor platouri şi a altor echipamente performante, pe care TVR le achiziţionase din veniturile comparativ luxuriante ale anilor trecuţi. Emisia proprie se făcea mai ales din Studioul 4, cel devenit celebru în 1989, dar abandonat ca platou de ştiri prin 2006. Studioul 1, foarte spaţios, era închiriat de PRO TV, care făcea acolo Românii au talent.

Alte televiziuni foloseau şi ele alte platouri ale TVR. Dar de ce i-ar fi păsat de asta telespectatorului? Întrebare cu adevărat retorică. Mai bine faci Românii au talent decît Eurovision-ul Marinei Almăşan, cel care a îngropat TVR de Revelionul 2010/2011. „Înapoi în viitor“, în 2012, problema apare în altă parte: rămasă fără un departament pe care să-l conducă, Rodica Culcer s-a mutat la 10 TV, pe care RCS-RDS i-a cedat-o pe un euro lui Radu Moraru, în semn de mulţumire faţă de performanţele atinse. În timp ce acesta duce, fără succes, tratative cu Romtelecom pentru intrarea 10-lui pe Dolce, Realitatea TV şi Antena 3 au rămas singurele surse de informare cu privire la politică, ale românului.

Citiţi restul textului în Dilema veche.

  1. fLoreign Reply

    Ai uitat partea aia cu pierderea excelentilor softisti care au scris si intretinut programul TVR iPlayer care permite(a) vizionarea live online a excelentelor programe de pe posturile nationale, insa doar de pe IP din Romania (si atat de smecher incat nu poate fi pacalit cu proxy ca sa ruleze din afara). La fel, romanii care nu se oboseau sa-si repare aparatele TV defecte, ca sa nu-i reclame vecinii ca se uita la TV si astfel sa devina platitori de taxa, au inceput sa si le repare, astfel nivelul cultural al romanului mediu crescand brusc.
    Pardon, exercitiul de imaginatie era doar la timpul viitor, nu si la trecut.

Post your thoughts