TVR emite în HD de la 1 iunie

TVR lansează cu ocazia Euro 2008 TVR HD, un canal de înaltă definiţie care va emite experimental până la 31 decembrie 2008. Nu se poate recepţiona decât prin satelit şi, în Bucureşti, prin antenă terestră, pe canalul 59, dar e vorba de imagini cu rezoluţie mai bună şi semnal stereo, confome noului standard digital pe care ar trebui să-l adoptăm în curând, conform reglementărilor UE.

Faţă de SD (standard definition), imaginea HD (high definition) se caracterizează printr-o rezoluţie mai bună. În pixeli, SD înseamnă 640 x 480, în timp ce HD ajunge la 1920 x 1080 de puncte. Formatul pentru HD este wide (16:9), faţă de cel actual, 4:3. Altfel spus, televiziunea HD are o calitate mai bună decât a imaginilor de pe un DVD. Suprapuse, imaginile arată cam ca mai jos:

Comparatie HD vs. SD
Sursa imaginilor şi alte explicaţii: HomeTheaterNetwork.com.

După ştirea mea, în România teste HD a mai făcut Pro TV, în timp ce Antenele au tehnologie HD, pe care încă nu o folosesc.

Comunicatul de presă al TVR:

TVR transmite EURO 2008 în High Definition

TVR va transmite în sistem High Definition (HD) partidele României la Campionatul European de Fotbal 2008 şi fazele finale ale competiţiei, în total zece meciuri. Telespectatorii vor putea recepţiona transmisiile digitale de înaltă definiţie pe noul canal TVR HD, care îşi începe emisia pe 1 iunie 2008 şi va transmite experimental până la 31 decembrie 2008. Oferta de programe a TVR HD mai include transmisii şi de la alte importante evenimente sportive, cum ar fi Jocurile Olimpice 2008 de la Beijing, competiţia de rugby Turneul celor Şase Naţiuni şi Formula 1. De asemenea, televiziunea publică va transmite în High Definition programe de divertisment („Gaming Ring”, „Yang”), edutainment („Zona IT”, „Generaţi@ HD”), documentare/docudramă („Zestrea Românilor”) şi filme artistice.
Cetăţenii români vor putea recepţiona transmisiile în HD prin satelit, în pachetul actual al TVR, şi terestru, în zona Bucureştiului, în aria de acoperire a emiţătorului DVB-T, canalul 59. Pentru recepţia semnalului din satelit este necesară cartela VIACCESS 2.6 (detalii privind procurarea acestora pot fi găsite pe site-ul www.tvr.ro).
Sistemul High Definiton se traduce printr-o dublare a rezoluţiei, o calitate superioară a imaginii şi o evidenţiere de cel puţin trei ori mai ridicată a detaliilor. Toate acestea sunt completate cu sunet surround, similar celui din cinematografe, iar rezultatul este o experienţă vizuală şi auditivă îmbogăţită, disponibilă în casa fiecărui telespectator care deţine echipamentele de recepţie necesare.
TVR deţine în exclusivitate pentru România drepturile de transmisie pentru EURO 2008. Toate cele 31 de meciuri din cadrul campionatului vor fi transmise în direct pe TVR 1 şi TVR 2 şi vor fi comentate de Vlad Enăchescu, Emil Grădinescu, Bogdan Cosmescu, Marian Olaianos, Emil Hossu-Longin şi Dragoş Bocanaciu.

 1. Claudiu Paraschiv Reply

  O completare: ProTV emite in format HD incepand cu 1 Decembrie 2006. Transmisia este terestra (DVB-T) si se poate receptiona cu o antena de camera si un set top box care sa stie sa decodeze MPEG4 (se gaseste la magazinele DOMO de exemplu). Emisia se face pe Canalul 30 si acopera Bucurestiul si suburbiile sale.

  Cat despre continutul HD al ProTV acesta cuprinde o parte din stiri, meciurile de UEFA Champions League si UEFA Cup (fazele superioare) si o parte din filmele distribuite in prime-time.

  O zi buna.

 2. Iulian Comanescu Reply

  Claudiu: mersi mult de completări. Problema mea e: unde se poate găsi o antenă care să recepţioneze Pro TV în HD?

  Şi ce dă antena asta pe un televizor HD Ready? Dar pe unul HD? Hai să facem un pas spre consumatori.

 3. jerome Reply

  Problema nu e antena, cred ca s-ar prinde si cu o furculita.
  Problema e STB-ul care costa in jur de 150 Eur.

 4. Iulian Comanescu Reply

  Jerome: impresia mea e ca pentru DVB-T (digital video broadcasting – terrestrial, deci prin antena, nu cablu sau satelit) trebuie doar o antena, daca ai receptor adecvat (HD sau HD Ready). Sa vedem ce zice Claudiu.

 5. Adrian B Reply

  Din cate stiu, antena este antena indiferent ce semnal receptioneaza (cu mici diferente). Faptul ca semnalul respectiv este o secventa de imagini analogice in standard PAL sau un semnal digital DVB-T comprimat MPEG4 afecteaza doar televizorul (eventual STB-ul).

 6. Claudiu Paraschi Reply

  Iulian,

  Antena poate fi orice antena obisnuita de camera (eu folosesc una cu doua brate telescopice pe care am dat 20 RON) in majoritatea cazurilor. Oamenii care locuiesc in apropierea emitatorilor din Bucuresti (sunt 3 in total – Baba Novac, Girurgiului si Piata Charles de Gaulle) e suficienta o bucata de sarma conectata la mufa RF In a decodorului.

  Pentru toate televizoarele HD ready e necesar, pe langa antena de un decodor DVB-T (cum a spus jerome e aproximativ 150 Euro) care sa stie MPEG 4.

  Sunt televizoare HD (nu HD ready) care au incorporate tunere de DVB-T MPEG 4 (anumite modele de Sony Bravia – cele din seria X daca nu ma insel), dar iarasi e suficient ca display-ul sa fie HD ready pentru ca se poate achizitiona set top box-ul.

  Ca o completare, set top box-ul va receptiona de exemplu si celelalte canale romanesti transmise in standard definition dar in DVB-T MPEG 2 (TVR1, TVR2, Realitatea, Antena 1).

 7. Iulian Comanescu Reply

  Claudiu: mersi din nou. Ultima intrebare, ca sa facem o chestie cu adevarat utila: de unde se pot cumpăra set-top-uri? A, da, şi o antenă cât de cât, ca să nu cerem oamenilor să îşi descompleteze setul de furculiţe…?

 8. Dan Reply

  Cea mai buna stire din ultimul timp. Stiam ca din decembrie or sa transmita si ma resemnasem cu idea ca o sa pierd atatea transmisii sportive din vara asta. Acum fac pasul si imi iau TvTuner MPEG4 pt Media Center-ul meu. Sper sa gasesc ceva extern pe USB, sa-l mai iau si pe laptop.

 9. Bogdan Reply

  Deci emisia se face de la statia SNR Herastrau pentru Bucuresti, nu din 3 locatii, emitatorul are o raza de acoperire de 60 km in linie dreapta, se receptioneaza si la Campina ca idee. In functie anumite elemente care perturba emisia in anumite zone se prinde mai bine sau mai prost.
  Mai exista o statie de emisie la Paltinis.
  Recivere DVB-T HD se gasesc la:
  – la DOMO au un Sagem destul de bun
  – Mai sunt receivere de la Thomson si TOPFIELD http://www.antech.ro/?cat=p&page=32

  Orice antena pentru UHF este buna, pentru bucuresti o antena de cameara cu amplificator de semnal se suficienta in 80% din cazuri.
  Cred ca si cu antena colectiva se poate face treaba.

 10. Daniel Reply

  Bine, vad ca-n Bucuresti merge si cu ”furculita”+”receiver” HD. In provincie ? Mai exact, TVR HD in Bacau cum se poate ?
  Multumesc.

 11. Claudiu Paraschiv Reply

  Bogdan a indicat foarte bine locurile de unde se pot achizitiona decodoare; trebuie insa sa il corectez in ceea ce priveste emisia:
  – ProTV HD emite in Bucuresti folosind 3 emitatori in retea SFN (single frequency network) in locatiile pe care le-am indicat mai sus
  – De la Herastrau emite doar SNR-ul pentru experimentul lor digital

 12. cataiff Reply

  Salutare!

  Ei? Cum e cu TVR HD? Eu, cu un tv hd ready si tuner mpeg4 (Sagem de la DOMO) nu vad niciun TVR HD. Dupa ce tot apar si tot dispar posturile digitale (PRO TV HD ramane tot timpul acolo, dar el e pe canalu 31), mai mult de TVR1 si TVR2 (stil vechi) nu prind altceva.

  E vreun specialist aici care sa dea vreo explicatie?
  Multumesc anticipat.

 13. Bogdan Reply

  Pai e vorba de emisa TVR HD, nu de PRO TV HD, eu doar la ea m-am referit
  Pentru cataiff : inceraca sa il bagi manual: canalul 54(frecventa 738 MHz)
  TVR HD PID Video 1410 PCR 1410 PID Audio 1400

 14. cataiff Reply

  Cum sa bag datele alea in Sagem? la frecventa se poate umbla, cred, dar celelalte date nu stiu cum si pe unde se pot seta manual.
  Daca sti vreun secret iti raman vesnic recunoscator.
  Multumesc.

 15. cataiff Reply

  Intre timp s-a rezolvat. A aparut TVR HD pe Sagem.
  Tot ce-am remarcat e ca au scos absolut toate celelalte posturi din canal 54, a ramas doar TVR HD. Pesemne ca ii trebuia toata banda.
  Sa fim sanatosi.

 16. jack Reply

  Cataiff, ce s-a rezolvat cu sagem ca am scanat si ieri si azi si nimic!!!

 17. cataiff Reply

  merge perfect, dar intre timp, probabil ca te-ai lamurit si tu.

 18. Unchiu Reply

  cu sagem – prind numai protvhd -(p300) – in rest absolut nimic – nu am vazut niciodata tvr hd – desi la domo ti se spune ca poti receptiona 8 posturi – am plimbat antena prin toata casa – dar nu am avut nici un rezultat desi am verificat prin cautare automata eventuale canale din ora in ora. poate avem nevoie de alte antene? exista amplificatoare de semnal? se poate face ceva? cred ca in mod normal in bucuresti trebuie sa se prinda si tvrhd

 19. cataiff Reply

  Unchiasule, sper c’ai prins postu pina’n zilele noastre?
  Daca nu, unde stai? zona, etaj, cu fata catre care punct cardinal, daca ai optstacole in fata, da-ne niste detalii, ceva.

  Astia dela dOmO, ca si multi vanzatori dela tot felu de magazine, sunt pafarishti rau, habar n-au ce vand, daca ii intrebi de-o caracteristica a vrunui aparat iti toarna cine stie ce prostie in loc sa zica “nu stiu, nene”…
  Se incadreaza perfect in proverbu ala, mai bine taci si dai impresia ca esti prost decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu”…
  Dar, sunt si exceptii, normal, nu toata lumea e chiar proasta.

 20. tvr hd Reply

  acum se poate vedea si online tvr HD pe onesitetv.com. calitatea HD e pastrata si pe acest site. vizionare placuta!

Post your thoughts