Tudor Chirilă tamponează Evenimentul zilei

“Evenimentul zilei” a dedicat două articole (Tudor Chirilă o “ciocneşte” pe Raicu prin oraş şi Andreea Raicu l-ar putea baga in puscarie pe Tudor Chirila) unui incident care a avut loc între actor şi cântăreţ şi iubita lui, Andreea Raicu. În consecinţă, Chirilă a trimis ziarului acest drept la replică. Dincolo de situaţia în care a fost implicat, e un comentariu exemplar asupra unui anume gen de presă. O lecţie tocmai bună pentru proaspeţii jurnalişti din România, tot mai atraşi de investiţiile mogulilor. Şi de la care n-ar fi trebuit să lipsească – dar, vai, au făcut-o – nici oamenii cu experienţă.

Situaţia e cu atât mai dulce-amăruie cu cât tot azi, “Evenimentul zilei” promovează Gala Premiilor Ioan Chirilă, regretatul tată al lui Tudor.

 1. lucien Reply

  tare!

  frumoasa scrisoarea trimisa de tudor 🙂 si a se remarca profesionalismul evz…geez

 2. catalin tolontan Reply

  Cu tot respectul pentru Tudor Chirila, ce vrea sa spuna? Pt ca de negat nu neaga urmarirea prin oras, tamponarea voluntara si scenele care au uimit trecatorii. Il deranjeaza ca a publicat Evenimentul Zilei asta? Ok, evident ca-l deranjeaza. Dar Evenimentul a fost mereu un ziar racordat la viata orasului. Iar arta cinetica a masinilor ciocnite e chiar un element de cultura urbana 🙂

  Iulian, te rog sa ma ierti, dar eu nu inteleg ce e exemplar in tonul doct si in glumitzele lui Tudor din aceasta scrisoare. Chestia asta, cu vedetele care sint superioare presei si sint ingretosate de derizoriul media a inceput sa fie un cliseu. Cind zic vedeta ma gindesc la Tudor.

 3. Lucian Reply

  Dincolo de replica excelenta a lui Tudor Chirila, ma intreb unde exact a gresit evz, in afara ca a lasat de inteles ca masinile s-au cam busit? Ii inteleg supararea lui Tudor Chirila, dar el e persoana publica, iar aceste lucruri, chiar daca pe mine nu ma intereseaza chiar deloc, se vad in toata lumea, nu doar la noi, si inteleg foarte bine de ce sunt publicate. Si atunci care e “lectia pentru […] jurnalistii din Romania, tot mai atrasi de investitiile mogulilor […]”? Sau poate crezi ca se schimba acum, cu acest caz, lumea presei pe plan mondial prin Comanescu SRL? 🙂 Sincer vorbin, singura lectie importanta din acest caz este cea de scriitura din partea lui Tudor.

 4. Iulian Comanescu Reply

  Cătălin: ironia lui pune punctul pe i cu privire la alergătura noastră după ştiri fără relevanţă. “Evenimentul” se vrea un quality. Ştirile alea sunt de tabloid. Mă bucur că nu mai trebuie să fac astfel de lucruri. Am scris şi eu la viaţa mea – şi la Libertatea, şi la TV mania una-alta.

  Lucian: de pildă în povestea aia, că “Andreea Raicu l-ar putea băga în puşcărie pe Tudor Chirilă”. Uită-te şi tu la lead-ul ăsta: “Tudor Chirila risca intre trei luni si doi ani de inchisoare pentru distrugere daca iubita lui Andreea Raicu s-ar decide sa depuna plangere la politie in urma incidentului de miercuri.” Deci: Chirilă AR PUTEA fi condamnat în urma plângerii pe care AR PUTEA S-O DEPUNĂ Andreea Raicu. Care e valoarea de informaţie a acestui titlu? Zero, evident.

  Cât priveşte Comanescu SRL, n-are nici o legătură. Rogu-te să discutăm mai adunat şi să nu ne referim la persoane în sens depreciativ.

 5. alxunder Reply

  se stie ca tudor chirila e o persoana mai dificila…asta e clar. de asemenea, se stie ca are simtul umorului. deci, dreptul sau la replica nu e chiar o surpriza. dar eu nu am inteles ca masinile s-ar fi tamponat…eu am inteles doar ca a existat o cearta intre cei doi. ma rog, e foarte posibil sa ii fi inteles gresit ironiile

 6. Adriana Popescu Reply

  Iulian, permite-mi să nu am pic de respect pentru un individ care consideră că nu îşi poate rezolva problemele cu iubita decât buşindu-i maşina… Ce scrie dup-aia, chiar nu mai contează.

 7. Iulian Comanescu Reply

  Adriana: cu toţii am sărit peste cal într-un moment sau altul al vieţii. Cred că jurnaliştii care îl consideră pe Chirilă arogant şi naiba mai ştie ce cu scrisoarea lui pierd, în timp ce aceia care se opresc o secundă şi se gândesc: omul oricum avea o supărare, am mai venit şi noi cu elucubraţiile alea cu puşcăria şi plângerea penală – devin mai responsabili de ce fac.

  Să nu se înţeleagă că sunt fan “Vama veche” sau ceva. Mai curând sunt puţin sleit de ceea ce se întâmplă pe alocuri prin ziarele noastre.

 8. Lucian Reply

  Iulian, cit priveste Comanescu SRL a fost doar o gluma, daca te simti lezat poti sa o stergi linistit. Interesant insa ca am scris practic in acelasi timp cu “rivalul” Catalin Tolontan aproape aceeasi idee, fara sa vedem unul ce a scris celalalt 🙂 (alta gluma)

 9. Iulian Comanescu Reply

  Lucian: da, am fost cam ciufut cu Comanescu SRL. Nu mai ştiu de glumă fiindcă ajunge să fi dus la capăt cu bine un proiect cât de mic, pentru ca să te trezeşti cu tot felul de pumni în cap şi înjurături.

  Altfel, nu sunt nebun, ştiu că e o prăvălie mică, una care merge e drept, bine, dar mai e mult până o să pot emite orice fel de pretenţii de genul “am schimbat faţa presei” sau naiba mai ştie ce.

  Asta desigur nu îmi interzice dreptul la opinie. Diferenţa dintre tine şi Cătălin, pe de o parte, şi mine, de cealaltă, e că în ultima vreme voi aţi tras, iar eu am încasat. De aceea cred că tind să fiu mai impresionat de ce i s-a întâmplat lui Chirilă decât de faptul că cel puţin în prima ştire, “Evenimentul” a publicat o relatare până la proba contrarie corectă. Cred însă că ORICE ziarist care n-are nici măcar o ezitare de felul: “Mamă, după ce că ăsta s-a certat cu gagică-sa, i-am mai făcut şi eu zile negre cu prostiile cu condamnarea la închisoare şi exacerbarea incidentului” e un ziarist slab. Chirilă a dat o temă de reflecţie: merită să-i faci zile fripte unui om pentru că publicul tău înghite pe nemestecate acea ştire? Un răspuns de felul “faptele sunt corecte” sau “e persoană publică, să-şi asume statutul” e mult prea comod.

 10. simona ionescu Reply

  Iulian, intreb si eu, ca ziarist batran care am lucrat si la quality si la tabloide: daca in locul lui Tudor si Andreea (persoane publice) erau Cioroianu cu iubita sau Elena Udrea cu Cocos (persoane publice, dar si politice) aveam voie sa dam stirea fara sa suparam? Tudor Chirila, crezi ca ar fi mai scris cu atat talent un text de dezaprobre?
  Avem si noi un talent de a despartii apele si, uneori, de a ne da cu stangul in dreptul, ceva de speriat! Oare am uitat ca un ziarist, fie ca lucreaza la un quality, fie la un tabloid promoveaza si faptul divers fiindca face parte din viata cotidiana? Totul e ca informatia sa fie corecta. Forma in care i-o vindem cititorului difera. Ca si tirajele.

 11. Iulian Comanescu Reply

  Simona: în primul rând mă bucur că te văd aici. În al doilea rând: poate că un preşedinte de ţară care tamponează maşina cuiva de nervi e un caz serios, fiindcă are o funcţie care nu îi permite asemenea scăpări. Dar în cazul lui Chirilă, nu cred. Avem un fapt divers, cum zici tu – sau o ştire tabloidă, prin urmare. Ceea ce în principiu nu e nici o problemă.

  O spun ca unul care am scris adesea de bine aici despre rezultatele tabloidelor şi am încasat înjurături pentru treaba asta. Cred că ziariştii de tabloid din România sunt mai buni decât cei de cotidian quality, nu neapărat din motive de tiraje mai mari, ci fiindcă, de pildă, nu vezi pe prima pagină a ziarelor ceea ce a fost ieri la TV. Şi eu am lucrat un an la “Libertatea” – mi se pare că am făcut Crăciunul acela împreună, nu mi-e ruşine deloc de asta şi nu mi se pare că un ziarist de tabloid e, în principiu, un tip neonorabil.

  Acestea fiind zise – problema apare când “te vinzi” ca ziar de referinţă şi dai ştiri de tabloid. Şi mai cred ceva: un ziarist bun de tabloid n-ar fi dat niciodată gogomănia aia de “informaţie” cu trei de “dacă”, cu conluzia puşcăriei lui Chirilă în titlu.

  Sigur că faptul divers “merge” şi în quality, dar tonul e altul. Probabil că în EVZ era ok o ştire de colţ de pagină sau de coloană. E legea aia: cu cât publicaţiile sunt poziţionate mai sus, cu atât mai prietenoase sunt cu vedetele. EVZ numai prietenos n-a fost.

  Şi încă ceva – Te întreb şi pe tine: dacă tu ai fi dat ştirea, n-ai fi avut nici o ezitare la ideea că i-ai făcut zile fripte acasă lui Chirilă?

Post your thoughts