Tucă ne face zdrenţe

Graţie alert readerului nostru Petrişor, am ajuns la un editorial al lui Marius Tucă (originalul) din “Jurnalul naţional”, în care bloggerii sunt împachetaţi în cuvinte ca “onanist”, “frustrat”, “mic servitor al globalizării”, “masturbaţie comună”, “râmă”, “meschinărie” şi multe altele. Articolul conţine o relativizare din categoria “cei mai mulţi” (sunt aşa), care permite oricărui blogger să îşi închipuie că el e dintre “cei puţini” (care nu-s aşa). În ce mă priveşte, mi-ar fi uşor să mă consider în categoria B, a celor puţini, mai ales că pentru mine blogul a venit prea târziu ca să îmi mai spun cu toată gura blogger, banii îi câştig in altă parte şi, mai ales, mi-am păstrat colaborări în presa clasică.

Totuşi, cred că asta e o ieşire facilă. Aşa că mă simt dator să spun ceva, deşi las altora grija de a-i răspunde lui Marius Tucă în cuvinte asemănătoare, convins că o să se găsească destui. Eu evit să le folosesc şi pe blog, şi la ziar. O să mă rezum doar la a constata ce se vede din poziţia mea de hibrid de hârtie/php:

– o mare parte dintre ziariştii de presă scrisă sunt de o mediocritate, lene, lipsă de elan care îi plasează sub mica, naiva şi uneori imorala lume a bloggerilor fără alt background decât blogul. Aud destul de des de oameni cu salarii de 1000-1500 de euro net, care scriu o dată pe lună, oftează zilnic cu privire la faptul că ziarul lor se duce de râpă şi se miră de creşterea din ultimul timp a tabloidelor. Tucă ştie, cred, foarte bine despre ce vorbesc.

– presa scrisă în ansamblu nu vinde decat un milion sau 1,1 milioane de exemplare pe zi (cotidienele), ceea ce e foarte puţin pentru populaţia României. Dincolo de discuţiile cu privire la puterea de cumpărare a românului şi lipsa lui de apetit pentru lectură, explicaţia trebuie să se afle şi în calitatea proastă/inadecvarea ziarelor.

– “Jurnalul”, de unde Tucă mitraliază cu toate cuvintele acelea, e în scădere. Blogurile, în ansamblu, înseamnă un plus de 100-200 de mii de cititori pe zi, probabil, din 2006, anul când au început să intre în mainstream, încoace. Asta îl plasează pe Tucă într-o poziţie proastă în ceea ce priveşte credibilitatea judecăţilor lui.

– da, există bloggeri care corespund portretului formulat de Tucă. Numitorul comun al discursului de blog din România e o cotcodăceală aproximativă, scabroasă, violentă. Confesiune: de vreo trei săptămâni am demarat o acţiune de curăţenie drastică a şi-aşa selectivului meu Google Reader. Sunt din ce în ce mai fericit pe măsură ce citesc mai puţine bloguri. Nu neg totuşi că la presă scrisă am renunţat mai de mult – “Jurnalul”, de pildă, îl deschid poate o dată pe lună. Nu mă simt nici “blogger”, nici “ziarist”, prin raport la ceea ce se scrie pe net sau pe print la noi. Există destulă mediocritate şi în blogosfera – şi presa – anglo-saxonă.

– nu e nimic rău, aşa cum pare a sugera Tucă, în faptul că unii oameni foarte tineri au reuşit să-şi constituie o platformă de notorietate din blog. Însuşi Marius Tucă a făcut asta cu “Jurnalul”, fiindcă fără un dram de talent, caracter şi noroc ar fi putut sfârşi la aprozar, acolo unde se zice că a lucrat la începuturi. Totuşi, internetul are un defect, te absoarbe în măruntaiele lui, aşa încât, da, ca blogger poţi înnebuni puţin şi poţi confunda cercul tău strâmt de cunoştinţe cu lumea în ansamblu. Notorietatea/prestigiul pe care le ai printre fani nu înseamnă gradul tău de acceptare socială generală.

– în fine, o viziune (ca să-i zic aşa) care împarte radical discursul public în bloguri şi presă scrisă e greşită. Tucă nu e bine plasat în această polemică, ca om care a refuzat adesea internetul, la fel cum ricanările lui Cristian Tudor Popescu sunt caduce şi necunoscătoare. De fapt, bloggerul şi ziaristul sunt veri buni, fie că se întâlnesc într-una şi aceeaşi persoană, fie că nu. Publicul ne percepe mai puţin diferenţiat decât credem. Unii suntem pe internet, alţii pe pagina tipărită, dar ziarele se citesc şi on-line, iar pe hârtie, iată, Tucă vorbeşte despre bloguri. Genul ăsta de invective adresate de o tabără alteia (stârnite de invectivele de sens contrar lansate de nulităţi cu gura mare din blogosferă la adresa ziariştilor) nu fac decât să scadă credibilitatea de ansamblu a comunicării publice. Nu e cazul să ne scărpinăm unii pe alţii pe burtă într-un început de conjuraţie a imbecililor, dar nici să ne ofensăm reciproc, fiindcă publicul va ajunge la concluzia că suntem toţi o apă şi-un pământ.

 1. hadean Reply

  Cred că până la urmă tot legile selecţiei naturale prevalează. Toate lucrurile se cern, nimeni nu poate fi pprostitm vrăjit sau fascinat la infinit de vorbe fără conţinut, fie că ele sunt scrise cu plumb fie că sunt scrise cu ce o fi scriind net-ul ăsta. Că va exista mereu o categorie (nu vreau să-mi imagnez dimensiunile ei) de oameni uşor de mulţumit cu circ ieftin sau măscări, e adevărat. După cum adevărat e că fiecare dintre noi suntem tentaţi să credem că ai noştri(cititorii) sunt mai deştepţi, mai frumoşi sau covîrşitor mai mulţi decât ai celorlalţi. Şi dacă nu sunt, ne-ar plăcea să fie. Teamă şi sudori reci am simţit în articolul lui Marius Tucă, căruia nu-i neg calităţile de jurnalist, departe de mine. Probabil la fel au simţit şi dinozaurii văzând meteoritul, gândindu-se “mamă, ce bine ar fi fost acum să fim şobolani” ori orice altceva, mai mititel.
  Realitatea a fost una mereu: te adaptezi sau ajungi la muzeu. Ţi-e teamă de concurenţă? Cine te împiedică să fii mai bun?

 2. bagamare Reply

  acum incepeti sa va bateti pe subiectul blogurilor. e interesant lucrul asta, si stii de ce – o sa auda lumea mai mult de bloguri. salutari si numai bine.

 3. carmen musat coman Reply

  Poti incerca sa manipulezi o parte a cititorilor – atatia cati mai ai – dar un om de caracter recunoaste calitatea acolo unde este. Sa improsti cu noroi e o metoda dar s-ar putea sa te mangai pe fata si sa te manjesti si tu.

  Drept sa spun nu ma asteptam la o asemenea reactie dura si neonoranta pana la urma, dar cand e omul sub presiune reactioneaza cam asa cum ii e firea reala, nu cea studiata.

  http:carmenmusatcoman.blogspot.com

 4. Gura casca Reply

  salve, imi pare bine ca ti-ai pastrat luciditatea, un comentariu pertinent.
  acum, vorbind despre tuca, nu stiu daca ai observat ca “editorialele” lui sunt majoritatea formate dintr-una maxim doua fraze! e halucinant sa-i citesti compunerile lui tuca, e halucinant ca astfel de compuneri apar sub eticheta editorial (ca majoritatea edtiroialistilor nu stiu ca ceea ce scriu ei si semneaza nu poate fi trecut sub eticheta editorial asta e alta poveste…). si apar de ani de zile. sincer, astfel de compuneri precum cele ale lui tuca rar citesti prin clasele 6-8, la scoala generala.

  nici eu nu cred ca exista mari diferente intre bloggeri si ziaristi in romania. oricine poate fi ziarist, doar pt ca mazgaleste la ziar. pregatirea tehnica nu exista la majoritatea, nici macar pentru scris. pregatirea tehnica pentru alte domenii si specializari…nici nu mai vorbesc.

  citind astfel de “texte” precum cele ale lui tuca, realizezi treaba asta foarte rapid. cred ca diferente intre bloggerii si ziaristi pot fi observate numai in alte tari, acolo unde si presa arata altfel. acolo unde ziaristul are in spate pregatirea tehnica de ziarist dar si o specializare intr-o facultate, oricare ar fi ea. la noi diferenta dintre blogger si ziarist e ca ziaristul isi lipeste in geamul masinii foarte rapid o foaie : “PRESS – Libera Trecere” si-si flutura legitimatia de presa (tiparita chiar de el) in fata oricarui organ de la politia rutiera, ca sa scape de amenzi. de cele mai multe ori blogger-ul n-are inca masina cand se apuca de scris….dar legitimatia si-o poate face la fel de usor.

  cred ca tuca si altii ca el sunt pur si simplu speriati si panicati de concurenta care incepe sa se ridice. stiu ca nu e usor de facut un ziar, dar daca citesti cele 10 ziare care apar zilnic la bucuresti (sau 12, egal) nu poti pune cap la cap articole care sa formeze un ziar citibil. astfel de produse aduc cei (doar) un milion de cititori pe zi. in Germania (cu populatie de doar 4 ori mai mare) ai 21 de milioane de cititori pt cotidiene si 125 de milioane de cititori pt reviste saptamanale (fara sa calculezi revistele de nisa). e o diferenta, nu?

  asta nu are legatura nici cu finantele, nici cu presiunea politica sau subiecte tabu, asta are legatura cu incompetenta, analfabetismul si aroganta seaca a unora ca tuca. cred si sper in falimentul cat mai rapid al acestor intreprinderi de presa. orice concurenta e benefica, nu vad o problema ca aceasta concurenta e facuta de bloggeri.

 5. ovidiu Reply

  Domnul Tuca a generalizat un pic prea mult lucrurile, sigur exista si astfel de fenomene dar acestea vor muri prin “selectie naturala”.

  In general citesc blog-uri specializate pe domeniul IT si pot spune ca 90% din informatiile utile pe care le-am citit in ultimii 3 ani sunt din astfel de saituri si nu din ziare sau reviste de specialitate.

  Un ultim punct.
  Cel putin Jurnalul ne ofera azi pe prima pagina a saitului “informatii de calitate”, precum:
  – Academia de artă şi muzică Florin Salam
  – Mînuţele sus, chiloţii jos!
  – Poliţia spaniolă – Orgii cu prostituate românce

 6. Code Blue Reply

  Recunosc ca nu am auzit de ilustrul Tuca si nu am citit operele sale. E clar insa ca e cam sarac cu duhul si depasit de lumea in care traieste. Adevarul este ca internet media (nu numai blogurile) devine – cel putin in tarile occidentale – mai puternica decit televiziunea. E natural deci sa apara frica de bloguri. Nu imi place de Obama cine stie ce, dar in campania lui sint oameni destepti care au recunoscut schimbarile in mass media si au folosit internet-ul mai eficient decit oricare alti candidati, de unde si succesul lui la intelectuali, tineri si oameni cu bani. Si numai deunazi Interpolul a prins in USA un pedofil pe care l-au depistat pe un computer in Norvegia ca a comis infractiuni in Thailanda. Deci: cine nu are blog sa isi cumpere. Hai noroc si la mai mare!!!

 7. Iulian Comanescu Reply

  Gură cască: mulţumesc de aprecieri. În ce-l priveşte pe Marius Tucă, nu mă număr printre cititorii editorialelor lui, dar nici nu putem să-i contestăm toate meritele.

 8. corvus coraX Reply

  Onainsti am fost fiecare dintre noi, cel putin odata in viata. Nu există om fără frustrări, mari sau mici, ele există. Masturbaţia comuna este o revenire ce poate fi interpretată freudian ca fiind un lapsus, ceea ce poate sugera ca sus numitul Tucă Marius are probleme serioase legate de fenomenul în sine…. Ceea ce este sigur e că, spre deosebire de Marius Tucă, majoritatea bloggerilor au un meniu extrem de diversificat. Al lui este de-o monotonie pestilenţială. ba aş spune că este un meniu de kkt

 9. Razvan Reply

  Am citit Jurnalul lui Marius Tuca, si in proportie de 70 % cred ca are dreptate. insa mi-a atras atentia faptul ca acest jurnal este de fapt o fraza.

 10. gabriel Reply

  Dincolo de talentul sau lipsa de talent a lui Tuca, eu inteleg ca problema lui nu este Internetul si new-media, ci bloggerii. Iar aici as putea sa-i dau dreptate pentru ca pe multe bloguri:
  – mi-e greu sa citesc in limba romana
  – descopar aceeasi informatie preluata rapid de toti, de obicei de pe site-ul unui ziar sau de pe blogul unui ziarist 🙂
  – sunt utilizate atacuri nejustificate la persoana, “de cartier”
  – copy-right-ul este o notiune necunoscuta (vezi fotografiile)
  etc.

 11. andix Reply

  vad c’a mai zis si altcineva treaba asta, pe de’o parte da, omul are o oarecare dreptate, acolo, in tuco-sfera lui. si asta o spun pentru ca nu sunt “blogger din romania” – am avut doar (ne)inspiratia sa imi scriu blogul in romana.
  treaba pe care insa o scapa tuca din vedere este urmatoarea: cand scrii editoriale latri tot de unul singur, la Luna, la carute, la masina care trece prin parcare, la coloana prezidentiala sau la summit. adica la ce “s’a mai intamplat”.
  si’atunci, nu’i editorialul tot un fel de blog, ba, tuca?

 12. PR & Tech Reply

  Recunosc faptul ca-s putin perplexat de reactia Dlui. Tuca, ma abtin de la comentarii facute de adresa dumnealui, dar in cazul in care citeste (si va citi azi sau mai tarziu): Dle. Tuca, tehnologia nu asteapta pe nimeni, pe masura ce tehnologia avanseaza se inmultesc si modurile de comunicare, respectiv cele de a media, expune, exrpimare, promovare. Nu va spun nimic nou, sunt convins, dar ganditi-va ca ca o astfel de declaratie nu da bine la public, chiar daca Dvs. ati intins arcul in alta directie, ati lovit si in: mari personalitati (cu care Dvs. nu puteti fi comparat), in chiar cititorii Dvs., in oameni care probabil va sunt in subordine, in asociati, rude si prieteni. Nu cred ca e potrivit pentru un formatar de opinie, sau o a fost doar o simpla strategie de a va auzi numele in bloguri, ca prea au luat amploare 😉
  O sa se termine si cu blogurile mai devreme sau mai tarziu, o sa apara altceva, dar probabil ca atunci Dvs. veti ajunge la cel de-al 200-lea post in blog-ul Dvs, iar noi o sa spunem ca bloggerii sunt niste frustrati si se masturbeaza in masa, dar nu ne vom referi la Dvs, ci la acel capitol din “Delirul” pe care se pare ca l-ati refulat cu brio.
  Va urez spor la treaba si sunt curios ce veti spune in 2050 cand o sa dau un SMS robotului de acasa: “Bai, umple cada si pune masa. Aaa… si umfla si papusa gonflabila, ca m-am lasat de masturbat”.

 13. valentin Reply

  mi-amintesc de o chestie amuzanta de acum ani de zile, cand JN publica pe prima pagina o stire cu o salupa. titlul, nu-mi amintesc exact, era “Cutarescu s-a plimbat cu sapula pe Dunare”. Un cotcar l-a sunat atunci pe Tuca si l-a intrebat de unde poate sa-si cumpere si el o “sapula”, fiindca tare i-ar placea sa se plimbe olecuta cu ea … reactia lui, de pe surse (sic!), a fost jumatate amuzata, jumatate plina de draci. prima jumatate, aia relaxata-amuzata, a disparut in timp. imi face impresia ca marius tuca, atunci cand priveste in oglinda, nu mai vede un ziarist placut, experimentat, cu burtica si chelie, ci o icoana. cam prea devreme … sau am eu impresii onaniste?

 14. Scaevola Reply

  Felicitari pentru atitudine, Iulian Comanescu si ceilalti ziaristi-bloggeri, domnul Marius Tuca nu este nici pe departe persoana potrivita spre a hotari cine scrie bine si cine scrie prost, cine merita sa scrie si cui tb sa-i luam pixul sau sa i-l dam sa mazgaleasca peretii. Prin editorialul de azi, compus doar din doua fraze – si de aceea al naibii de obositor, ca omul nostru din Caracal n-are harul lui Marquez – Marius Tuca s-a descalificat ca ziarist si dovedeste ca, dincolo de acuzatii, frustrari si orgolii absurde, se teme grozav de tinerii lupi din lumea bloggerilor. N-ar trebui sa-i fie frica, la o adica nici in postura de patron de restaurant nu i-ar sta rau, mai o tocanitza, mai o slibovitza, banul se aduna. Ba chiar ar fi bine sa lase jurnalismul autentic pe seama altora. Cizmarul n-ar trebui sa judece mai sus de cizma si nici cel cocotat in legendara caruta de Caracal pe cel ce merge pe propriile picioare.

 15. Petrisor Socol Reply

  Am auzit ca Dan Voiculescu a primit amenintari de la diverse persoane pentru a-l da afara pe Valentin Stan de la emisiunea “Sinteza zilei”

 16. ZLOGGERI Reply

  bloggerii nu se dau ziaristi, insa “ziaristii” se dau ziaristii. aici e problema. la fel cum niste urechisti se dau editorialisti. oameni gen tuca. sau altii, nu o sa incep sa enumar. adica oameni simpli, ok, insa fara pic de nerv, talent, viziune, cultura etc, se decid ei ca tre sa se numeasca ziaristi. si pe urma incep sa emane judecati de valoare incalecate pe calapodul unui text gangavit, fara noima, fara cap si coada. pana si drogatii in mijlocul tripului au mai multa coerenta decat textul pe care l-am citit, semnat de un domn ziarist respectabil, tuca, sprijinit de perete, melancolic ca lovit de un adevar filosofic dureros pentru umanitate (gen, si azi e soarele sus!uau!), cu mainile in buzunare si privirea pierduta in ceata, in admiratie, ca a unui cutzu catre stapan. oare se uita la Felix? oare il cauta pe Socrate din priviri? oare exista, oare mai e ieri? oare stiloul ala mare de banker si cartile multe, stivuite ca la carturesti pe biroul lui gol, fara calculator, oare asa arata mai mult a “scriitor”, “ziarist”? oare toate tonele de maculatura pe care le-a mazgalit tuca in 20 de ani, oare faptul ca nu stie nici o limba straina, oare nu era mai simpatic daca isi pastra un aprozar, undeva in centru, si discutam la o tzuica, la o tabla diversele chestiuni care-l apasa….

 17. cezar jipa Reply

  Stan pleaca de la sinteza zilei ? Sa sper ? Omul asta mi-a provocat unele din putinele mele insomnii de peste ani. In imaginatia mea hranita cu marturiile de rigoare l-am asociat mereu cu omul ridicat de partid in anii ’50, ce dadea la propriu si la figurat la ficatul banditilor contrarevolutionari, omul pentru are 2+1 face 3 numai daca nu spune Base asta, care oricum e beat dimineata si seara, si nici nu stie engleza, si e un rebut al celei mai sarmane fabrici cu chinezi.
  Stan este MAI RAU ca C.V. Tudor, ori Paunescu Adrian, care au avantajul culturii (asta le netezeste rautatea nativa). Nici nu ma intereseaza aspectele financiare ale existentei lui Stan la trustul respectiv, rautatea acestuia este naturala precum sucul fara adaos de zahar la cutie.

  Apropo. L-am vazut pe dl. Ciutacu Victor conversand (temator de politicos, si deci plicticos, ma tem) cu unul din sefii kmerilor portocalii, Pavel Lucescu. Oare Ciutacu doreste accesul la Olimp, ori le prieste amandorura, pentru ca-i face mai ‘obiectivi’ ? Oricum, cine i-a vazut la orbe grele a gustat din sfanta noastra fatarnicie, aia care ne defineste ca popor, ma rog : Scuipa-l si pupa-l.

 18. Marian S. Reply

  Normal, inainte de a comenta am citit si eu integral articolul olteanului destept made in Caracal. Sincer sa fiu cred ca a luat-o razna – si doar imi placea inainte omul asta ! Probabil inainte de a scrie articolul s-a intilnit cu aruncatorul de vorbe grele si o fi luat vreun microb.
  Sau s-o fi uitat si peste istorii.ro , ha ?

 19. Petrisor Socol Reply

  Mai, putea sa se intalneasca cu oricine, a depasit masura, chiar nu-si aveau rostul asemenea cuvinte murdare. M-a dezamagit Tuca

 20. Florin Reply

  Interesant efect al repetitiei (“bloggeri”) in articolul lui Tuca, cam pe-aproape de adevar e Petrisor cu ipoteza cafelei; eu zic ca frisca era expirata.
  Cu ceva ani in urma, o parere asemanatoare avansau si babacii mei, insa era vorba despre “rockeri”.

  A Silent, Silent Romanian

 21. Marian S. Reply

  Mai bine mergeti voi la ciutac pe site sa vedeti cum ia apararea colegului (pardon, sefului) său desi inca mai cred ca Tuca l-a avut si pe el printre muze, loooooool !

 22. Nosfer Reply

  foarte bun articolul. imi place ca nu s-au prea gasit bloggeri care sa ii raspunda cu aceeasi moneda. marea majoritate au mers pe faza cu cel mai destept cedeaza si bine au facut.

 23. moshu49 Reply

  Nasoool! (Tucã, tatã, ai belit-o sã mã ierţi!) 🙂
  Ce l-o fi mâncat pe el în peniţã? Fo indigestie intelectualã? Masochism?
  Nu era suficient Zeus cu “Ferma animalelor” lui din Olimp?
  Ca cititor, şi atât, nu reacţia bloggerilor mã pasioneazã (o intuiesc!) ci a bloggeriţelor. Aştept … râmele globalizãrii! 😆

 24. ceina matei Reply

  OOOOOOO…dar cata dreptate are sarmanul Tuca. Unii vor sa gaseasca mai ceva ca Diogene, valoare acolo unde nu e…Cine crede ca valoare e intr-un text doar pentru ca e scris tare se mai inseala…interentul e un loc unde gasesti milioane de opinii fara nici “o sita”. A sti sa postezi ceva, oriunde pe interent nu inseamna ca si esti un om de valoare iar opiniile sunt musai valoroase…Cat despre ziaristi…Hai sa fim sincer.i..cati dintre ei chiar ar trebui sa faca parte din breasla asta “pe bune”…Multi dintre ei n-au pregatirea necesara sa fie la strung daramite sa mai sa se exprime public…unii dau dovada crasa de subcultura, de viziune, de bun simt si ce-i mai grav…raspunsurile la cele 5 sau 6 intrebari esentiale la care trebuie sa raspunda o stire sunt fie preluate fara nici o verificare, fie inventate si n-au corespondenta cu realitatea de care povestesc decat din greseala…nu mai vorbesc de lipsa de vocabular…Si inca nu stiu de cred unii ziaristi ca sunt buricul pamantului, ca lumea trebuie sa se invarta musai in jurul opiniilor lor, de cele mai multe ori atat de grosiere, lipsite de sare si piper si goale de gandire insa pline ochi de adjective…Dra ziarele trebuiesc umplute, nu/i asa? Unde merge mia merge si suta…si-apoi un ziarist care gandeste cum mai poate fi el manipulat usor? Cu cat mai subtire pojghita de creier cu atat mai bine pentru unii. S-A INVENTAT DISCERNAMANTUL DAR VA DAU O VESTE CA NU ANUL ASTA…Ca lui Tuca i s-a aplecat de la atata mizerie e de inteles..ca a reactionat exact in limbajul minor iarasi e de inteles..altfel cei carora li s/a adresat ar trebui dsa stea cu dictionarul in mana si sa mai iteasca vreo 10 metri cubi de carti…Vorbeam de valoare…asta se cerne cu si fara opinia noastra… iar cei care nu-s in stare sa faca ce-a facut unul ca Tuca nu le ramane decat sa discrediteze…ca poate ramane ceva si dupa ei…

 25. kosta Reply

  etete…uitasem de acest balbait din media…lasati-l naibii acolo-n ograda lu’felix..nu-l bagati in seama pe frustrat!

 26. dan Reply

  Salut,
  Ai mare dreptate in ceea ce ai scris!! Bati pe departe la ,,penita’ multi asa zisi ziaristi din presa scrisa.
  Eu sunt un cititor al ziarelor pe net si bineinteles si de bloguri. In ultimul timp nu mai cumpar cotidiane de la chiosc decat revistele de specialitate saptamanle sau lunare care ma intereseaza. Din ce motiv? De multe ori am cautat un subiect cu ,,google” si nu mare mi-a fost surpriza sa il gasesc in mai multe cotidiane on line acelasi articol avand acelasi continut de text, probabil luat cu ,,copy” si ,,paste”.
  Iar Tuca atunci cand vrea sa mai faca si el rating, pentru ca este in cadere, foloseste cuvinte de genul asta, care nu ii stau bine unui editorialist sef ca el.
  Nu mare mi-a fost mirarea sa gasesc editoriale scrise ca o povestire la aprozar sau la ,,coada la paine” intre doi pensionari.

  Bravo Iulian

 27. Iulian Comanescu Reply

  Mulţumesc tuturor, încă odată, de vorbele bune şi vă rog să nu-l bălăcărim pe Tucă. Am şters câteva reacţii în sensul ăsta.

 28. Petrisor Socol Reply

  @Dan

  A fost singurul blogger care a dat un comentariu fara injurii la adresa lui Tuca, cum ma mai spus. Am vazut la multi ca au cam depasit limita.

 29. Mihai Reply

  Din punctul meu de vedere, nici un dintre partile participante la acest ,,razboi” nu a procedat cum trebuie. Daca Marius Tuca are ceva cu bloggerii, putea sa se exprime intr-un mod mai civilizat. In Romania, nu poti sa jignesti un om si sa nu te astepti la acelasi tip de raspuns. Putea la fel de bine sa se foloseasca de argumente solide si de fraze fara cuvinte jignitoare, asa cum ai facut tu. Nici bloggerii nu au procedat corect, dar aceasta reactie era de asteptat. La fel de bine bloggerii puteau raspunde prin argumente. Insa asa nu s-ar mai fi declansat niciun conflict si e mai ,,amuzant” conflictul decat pacea.

 30. Marian S. Reply

  Stimate domnule Comanescu
  Stiti foarte bine ca nu ma ascund sub un pseudonim; citeva click-uri si ne-am lamurit cu totii cine sunt. Un om pe niste scari, vorba unui mare OM.
  Sa incep cu concluzia: nu l-am balacarit pe Marius Tuca deci nu vad motivul stergerii comentariului meu.
  Nici nu ma omor cu alergatul dupa trafic si Page Rank, daca asta credeti. N-am Adsense si poate nici nu voi pune vreodata. Imi ajung cei doi cititori unici pe zi ai blogului meu, dintre care unul sunt eu, altul ar fi prietena mea iar pe ceilalti nu ii cunosc.
  Am sa incerc sa postez din nou un dialog dintre doi mari actori intr-o sceneta de Caragiale:
  – Amice, esti idiot !
  – Ba nu, domnule, raspunde celalalt cu jumatate de gura.
  Aici este toata poanta: felul cum raspunde inegalabilul Marin Moraru.
  Acuma pe cine vedem noi intr-un rol si pe cine in celalalt tine de perceptia fiecaruia asupra vietii. Numai bine tuturor.

 31. Iulian Comanescu Reply

  Marian S: Nu mai ştiu comentariul, probabil că era ceva cu mulţi “onanişti”. M-am cam plictisit de argumentaţia “ba tu eşti labagiu”. Se poate foarte bine să fi fost prea sever, la grămadă.

 32. Marian S. Reply

  Ok, am inteles, in mod sigur e vorba de o confuzie.
  Nu sunt eu cel cu comentariul cu multi onanisti.
  Eu doar am postat dialogul de mai sus dintre doi mari actori scris de inegalabilul Caragiale. Ma bucur ca de aceasta data a ramas afisat.

  “Drum drept si lumina“ cum foarte bine zice cineva.

 33. Elena Reply

  Eu am postat pe jurnalul. ro dar nu prea a aparut. Vreau sa spun ca eu sunt o abonata veche a Jurnalului ,nu am bloog dar sunt o cititoare de blooguri.I-am spus in acea postare si spun si in aceasta in speranta ca va citi Tuca ca eu gasesc in blooguri scrieri mult mai bune , mai autentice , fara tendinte, fara interesepe ,ca bloogurile m-au purtat in lumi ,muzici la care datorita situatiei mele nu as fi ajuns si ca acel articol este total nedrept.Lumea de pe blog este la fel ca cea reala cu buni si rai dar ai posibilitatea sa citesti numai ceea ce iti place asa ca domnul Tuca nu are dreptate si nu l-am recunoscut ,mai ales ca eu il apreciam considerand ca a reusit cat decat singur.

 34. M@riansky Reply

  Nu vreau să par rău însă Marius Tucă e de mult un personaj “fumat”. Poate nici nu mi-aş fi amintit de dumnealui dacă nu ar fi fost articolul cu pricina. E pur şi simplu genul de vedetă care iese la rampă cu un stil antipatic, un fel de Andrei Gheorghe care îşi face faimă scormonind în rahat însă nu ştiu dacă îşi dă seama sau dacă îi face plăcere faptul că astfel se împroşcă pe sine cu rahat.

  Şi-a atacat mulţi colegi de breaslă cu afirmaţiile respective însă cea mai pertinentă replică mi se pare cea venind din partea ta, o reacţie elevată, de bun gust şi care îi dă clasă la orice oră domnului Tucă.

  Felicitări!

 35. Marina Reply

  Imi pare rau ca mi-a luat-o altul inainte si a intrebat “Cine e Tuca?”. Imi era imposibil sa citesc ziarul pe care il conduce si am renuntat, dar citesc ce scrie Comanescu.

 36. Rosebud Reply

  Costorarul asta jalnic de Caracal a ajuns in ultima faza a penibilitatii ; dupa ce a pierdut orice contact cu realitatea acum mai fantasmeaza si despre viitorul iminent ….

 37. vanja Reply

  Adevarul este ca internet media (nu numai blogurile) devine – cel putin in tarile occidentale – mai puternica decit televiziunea.

Post your thoughts