Trezia de cuvinte

Sorin Pâslaru de la “Ziarul financiar” se întreba, zilele trecute, cum de Alexandru Nazare, foarte tânărul (32 de ani) ministru al transporturilor, foloseşte construcţii bizare gen “A lipsit coerenţa în prioritizare” sau “e un lucru pe care îl facem cu expertiză internaţională”, din moment ce avea doar nouă ani în 1989. Se dovedeşte că limba de lemn nu e apanajul comunismului. Dar cum vine asta?

Dacă sintagma limbă de lemn a apărut în Franţa prin anii ’70, pentru a fi examinată de Fraoise Thom în volumul omonim apărut în 1987, fenomenul e cunoscut mult mai de mult. În Politics and the English Language (1946), George Orwell vorbeşte despre el fără a-i da un nume şi fără referiri la comunism. Se poate spune că la Orwell e vorba de birocraţia care secretă un cocon de cuvinte, constând în clişee, cuvinte fără sens, preţiozitate, toate ascunzând realitatea nu numai cu intenţie, ci şi fără. Iar din acest punct de vedere, apucăturile vagi-neologistice ale ministrului Nazare sunt explicabile: în România comunismul a murit, dar birocraţia merge înainte. Fractura ideologică de suprafaţă înseamnă, în realitate, o prelungire a excesului birocratic. De la Prut la Tisa, birocraţia există pe dos decât la Max Weber, în sine şi pentru sine, în complicitate cu puterea politică, pe care o alimentează cu voturile proprii şi taxele inamicei clase de mijloc productive, pentru ca mai apoi să primească privilegii, de la salarii la garanţii instituţionale cu privire la autoperpetuare şi eventual multiplicare. Evoluţia ei, a birocraţiei, seamănă prea puţin a istorie, acţiune propriu-zisă, şi-atunci vagul cuvintelor aşa cum le-au descris Orwell sau Thom are o altă explicaţie: corespunde inacţiunii, irealităţii, sau acţiunilor lipsite de sens gen plimbatul hârtiilor.

Nazare, cu funcţiile lui deţinute prin comiţii şi comitete ministeriale şi mai apoi la partid, plus experienţa egală cu zero în orice fel de activitate nemijlocit lucrativă, e un exponent tipic al unei asemenea birocraţii. Dar, cu siguranţă, ministrul transporturilor nu e nici pe departe vreo chintesenţă a răului. E doar unul dintre ei, un exemplu la îndemână.

Dar de ce sunt atâţia în România? Pentru că de la Mioriţa la cedarea Basarabiei şi de la “e bietul om sub vremi” al lui Miron Costin până la “Aveţi puţintică răbdare” al lui Trahanache, la noi există ceva apropiat de un cult al inacţiunii, cu irizaţii de incompetenţă. Avem incompetenţa letală a chirurgului ramolit şi indiferent, dar şi pe cea binevoitoare, săritoare, a mecanicului de service care ne strică maşina în dorinţa sinceră de a ne o drege. Pe cea a electricianului care ne periclitează ţevile băgându-şi, tot cu bunăvoinţă şi cu asentimentul nostru, nasul în instalaţia de apă şi destule altele. Or pentru toate aceste tipuri de netrebnicie e nevoie de o limbă sau cel puţin retorică a ne-făcutului, a placidităţii abstracte, a neologismelor care se coşcovesc de pe realitate, fiindcă, în calitatea lor de importuri, sunt lipsite de conotaţii vizuale sau altă încărcătură concretă.

Curios, aşa ceva există de pe la Pasiopt, de la începutul tentativelor de modernizare a României. Ideea de aglomerare discursivă a unor aiureli de împrumut o găsim în faimoasa “Beţie de cuvinte” a lui Maiorescu. Acolo însă junimistul protestează faţă de logoreea entuziastă, dar prăpăstioasă, eronată şi fără sens pe care Gheorghe Sion o etalează pe marginea unei poezii a lui Conachi. Exemple: “junele adolescent” (sic), “convulsiunile cele mai înflăcărate” şi “Cine nu și-a scăldat sufletul în deliciul acestor stele, care se zice să sunt scaunul (sic) sufletului și al inimii”.

La Sion, Maiorescu diagnostichează un exces emoţional simetric cu placiditatea vegetală a ministrului Nazare. Convulsiunile înflăcărate ale lui Sion au aceeaşi esenţă cu coerenţa în prioritizare a ministrului, doar că semn schimbat. Epigonul are, desigur, simţire rece şi harfă zdrobită, practică un soi de beţie lucidă, de trezie de cuvinte. Dar de la ce spune el la realitate (sau lipsa acesteia) distanţa e egală cu cea a lui Sion.

Picture of George Orwell which appears in an o...

Picture of George Orwell which appears in an old acreditation for the BNUJ. (Photo credit: Wikipedia)

Text scris pentru numărul de vineri, 13 aprilie al săptămânalului “Dilema veche”

Enhanced by Zemanta
 1. Tiberiu Cazacioc Reply

  Iulian, nu am aflat totusi de ce se intampla asta, care cauza vorbirii fara sens. Eu cred suntem in antecamera unui curent primejdios. Ministrii nou numiti, leii tineri, chiar primul ministru: observati-le limbajul. Parca sunt masini ca vorbesc vorbe. Reprezentantii unei birocratii inca timide, dar care a iesit la suprafata. Vechii politicienii inca sunt mai umani. Aceste personaje sunt inumane, vorbesc din carti, cu fraze si propozitii si un vocabular, elemente care sunt amestecate mecanic. Rezultand constructIi verbale mecaniciste. Dl. Fuia ministrul agriculturii, a facut ieri, apologia cooperativismului, invocandu-l pe Nicolae Ceasusescu, care nu a fost un “prost”. Cum poate fi calificata pozitia publica in favoarea unui dictator? Incultura, lipsa de respect pentru cei care au murit nevrand sa intre in asocierea comunista? Nugasea dl. Fuia alt argument, pe niste taranisti din perioada interbelica, ceva teoreticieni occidentali, pe oricine ca sa sustina cooperativele ? Despre care sunt de acord sa fie sustinute pe fata-nu vinzarea pamintului de cae tarani, dar nu cu guru Ceausescu. Aberant. Si asta este guvernul Romaniei? Ce ne mai asteapta?

 2. Marian Stavaroiu Reply

  Bună ziua tuturor.

  Cred că ne aflăm în faţa unui fenomen simplu, explicat clar în popor: iuţeală de mână şi nebăgare de seamă.
  Îmi aduc aminte de un fost coleg, cam troglodit de felul său, care îmi explica astfel opţiunea lui politică in campania din `96:
  – Măi Mariane, uită-te la el, barba şi ochelarii arată că e om citit. Şi, mai ales, eşti atent cum vorbeşte???
  – Dar tu ai înţeles ceva din ce spune?
  – Ăăăăă… e mai greu, că foloseşte cuvinte pe care nu le prea înţeleg eu. Dar el e om “citit“ , mă.

  Eu o denumesc “tentativă de charismă“.

  Părerea mea. 🙂

Post your thoughts