Transparenţa media, acum şi PUNCT ro

Centrul pentru Jurnalism Independent şi Agenţia de Monitorizare a Presei au pus sus Transparentamedia.ro, într-o campanie numită “Nu mai crede în poveşti”. Site-ul conţine lucruri interesante atât pentru cititorii de presă premium, cei care intră şi aici :-), cât şi pentru colegi (legislaţie şi altele). Una din ideile de bază este promovarea unei legi pentru transparenţa proprietăţii media. În momentul de faţă, numai proprietarii de audiovizual sunt obligaţi să se “demaşte” ca persoane fizice. Presa scrisă n-are nici măcar obligaţia să-şi treacă proprietarul în caseta redacţională.

 1. Victor Ciutacu Reply

  Abia astept sa vad pe frontispiciul noului Cotidianul urmatoarea insemnare de maxima importanta pentru tara: Proprietar – Vitalie Dobanda:)

 2. Frobenius 2.0 Reply

  Pentru echilibru ar trebui initiata si o campanie “Nu ne mai credeti prosti pe toti”. De catre “Centrul cititorilor independenti”. Oare mai sint bani pe la Phare? 🙂
  (rog a se considera ca o gluma, chiar si de cei carora nu le pare a fi!)

 3. Dr.A Reply

  Aflam cine sunt patronii si ? Nu-i stiam si pana acum ?
  Mai transparent pentru cititori ar fi (utopic vorbind) daca stirea ar fi marcata cu S, publicitatea mascata cu P si opiniile personale cu T.

  Culmea e ca in acelasi timp cu propunerea de trecere a patronilor la “vedere”, CNA i-a cerut lui “Becali TV” sa-si schimbe numele motivand cum ca e prea evident patronul si isi face publicitate non stop.
  Asta pentru a pastra spiritul glumet al antitezelor care ne mananca tot timpul.

 4. Claude Reply

  Treaba e ca daca nu invatati sa va protejati, oligarhii va vor minca ficatii.

 5. teekaz Reply

  Aducerea la lumina a proprietarilor mass media (electronica, tiparita), in caseta redactionala (de exemplu) este o exprimare simbolica a unei stari de fapt, insa nu este suficienta. Avem in special o problema de climat moral.

  Daca as fi patron de presa, de ce mi-as ascunde relatia cu acel ziar pe care il patronez?

  Patronii de presa se ascund, pentru ca presa pe care o patroneaza nu practica norme deontologice, nu verifica din trei surse, pentru ca ei doresc sa santajeze, pentru ca este costisitor sa fii cinstit si sarac, fata de a fi necinstit si bogat [ ma refer aici la mediul presei, nu extrag idei din retorica stangisto-comunista a neo-comunistilor romani]. Este costisitor sa faci jurnalism de investigatie, sa dai in gat faptasi, dar costisitor si recompensator sa publici fete goale.

  Cand Romanica ofera atatea posibilitati unei parti a presei, de a ataca si a emite judecati partiale, de la lovi adversarii politici, de a face troc cu influenta media, cum ai putea sa rezisti acestei tentatii? Mai ales daca educatia profesionala si cetateneasca lipsesc, iar mecanismul legal nu sustine cadrul moral ?

Post your thoughts