Productie colectiva si fapt divers

Stimulat de consideratiile lui Maxim de pe blogul lui, mi-am adus aminte de o constatare mai veche. Atunci cand e vorba de stire, productia colectiva (jurnalismul cetatenesc) va functiona in media clasica si de alte tipuri mai ales in aria faptului divers.

Un filmulet de pe YouYube, ca sa intelegeti ce vreau sa spun (atentie, sunetul e cam tare): o femeie arunca lucrurile sotului din portbagajul jeep-ului, suparata pe el. E genul de situatie de viata mai greu de prins cu mijloace TV clasice. In general, cu echipa de profesionisti ajungi dupa ce s-a petrecut, si atunci, daca e vorba de un fapt mai pregnant (ceva care implica sange etc.), te marginesti la declaratii ale celor implicati si martorilor, filmezi locul disputei etc. Poti adauga, uneori, o reconstituire.

Atunci cand lumea va fi impanzita de posesori de mobile cu camera performanta, relatarile de tipul celei de pe YouTube se vor inmulti. Faptul divers e in sine curiozitate, abatere aleatorie de la cursul prestabilit al lucrurilor, neprevazut. Asa ca nu poate fi planificat pe lista de subiecte, in sedinta de dimineata a producatorilor si reporterilor. Sunt curios in cati ani memoria si rezolutia camerelor-gadget vor ajunge la standarde suficiente pentru televiziune, SDTV sau HDTV in cazul imaginii.

Probabil ca vom asista atunci la un al doilea val de senzationalism sau mai curand de stiri-curiozitati. Lipsa de relevanta a filmuletelor de acest tip nu exclude, totusi, contexte in care jurnalistul amator se afla in locul potrivit la momentul potrivit, vezi Tornada de la Facaieni (parca?) si imaginile filmate de acel cuplu din masina, difuzate ulterior de Antena 1.

Productia colectiva ar mai putea avea si un al doilea efect bun asupra calitatii stirilor TV. In televiziunile romanesti se pleaca in general la filmare cu stirea “in cap”. Dorinta de a anticipa evenimentele in acest fel e pana la un punct laudabila. Insa pe teren lucrurile se petrec uneori altfel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *