Test de perspicacitate

Ce asemănări există între următoarele două piese? Cea de sus e Cătălin feat. Maria Marinescu (Universal). Cea de jos aparţine unei rusoaice pe nume Bianka.

Sau, dacă preferaţi: cine găseşte diferenţe? Una ar fi că ai noştri n-au avut acordeon.

 1. dostoy Reply

  asemanarea e ca amindoua melodiile sint la fel de stupide.

 2. Zap Reply

  Eu unu nu vad asemanare asha mare. Poate o fi alta melodie copiata 😛

 3. gaboss Reply

  Dom’le, da’ chiar toti il copiaza pe bietul Moga fara rusine? Asa nu se mai poate! Parerea mea este ca Vladimir Voronin a vandut piesa la rusi pe cateva ruble, ca sa ne faca tara de rusine.

 4. bogdan Reply

  mda, nici mie nu mi s-a parut asa mare apropierea, seamana, dar nu izbitor. Si da, rusoaica arata mult mai bine decat maria marinescu :)) mersurile sunt ceva cu mama draga, o fi vreun cantec de leagan de fapt ?

 5. Florin Dumitrescu Reply

  E posibil să fie acelaşi cîntec şi să fie cumpărate drepturile de folosire. La românaşi ai scris în paranteză Universal. La rusoaică n-ai scris ce e. O fi tot Universal, caz în care ar avea şi discount de reţea.

 6. omucu Reply

  e folosit acelasi sample, chestie absolut normala(si de cele mai multe ori legala). ca moga fura cu nerusinare se stie, ideea mea era ca nu toate melodiile care au o parte comuna sunt “furt”

 7. Florin Dumitrescu Reply

  omucu: cred că sample-urile de care zici sînt module ritmico-armonice. Or discuţiile asupra plagiatului (termenul juridic) se duc la nivel de melodie: există limita de 8 note consecutive care, o dată atinsă (sau depăşită), defineşte plagiatul.
  Altminteri, ai dreptate. Dacă e sample, ar trebui să fie gratuit într-o anumită bancă de sunete. Şi atunci îl poate “fura” oricine, legal.
  Ca melodie: există un cîntec mai frumos şi elaborat al unui boys-band care, dacă îl mai diluezi, poţi obţine r’n’b-ul ăsta mai de duzină: îi zice ‘Surrender My Soul’ sau cam aşa ceva… parcă… ştie careva?

 8. gabriel Reply

  Ritmul (beat-ul) e cam la fel. Notele nu! Plagiat sigur nu, sursa de inspiratie, posibil. Mai schimbi tonalitatea, armoniile si ai o piesa noua, legala. Dar ce mai e nou pe lumea asta?

 9. kristian Reply

  Daca piesa rusoaicei a aparut inainte de a lui moga nu seamana. Daca e invers e plagiat ordinar.

 10. Adeline Reply

  Sunt mici asemanari la nivelul fundalului sonor dar acordeonul da cu totul si cu totul alta nuanta instrumentalului…

 11. tibi Reply

  Si eu care credeam ca plagiata e partea aia in care zici ca gafaie Mariutza si zice”Oh baby,my baby,aaaah”:))

 12. Pyuric Reply

  Lol, cati afoni pe aici =)) E aceeasi linie melodica. Cap-coada. Dar avand in vedere ca ambele melodii sunt inspirate din folclorul rus, nu e vorba de plagiat.

 13. Andrei Filip Reply

  Dragilor,
  Hai sa o lamurim. Piesa Biankai este semnata cu SonyBMG Rusia si este bazata pe re-orchestrarea unei piese traditionale de leagan, numita “Baju Baju bajushki”. Pentru cei ce nu stiu rusa, traducerea in limba engleza este “Big Brown Eyes”… 🙂
  Moga sustine ca a fost ideea lui Catalin sa se numeasca asa si ca tot Catalin este cel care a venit cu influentele ruseasti desi piesa este declarata ca fiind 100% Marius Moga 🙂
  Una peste alta suntem in cazul prinde orbul…
  Oricum, nu este nici prima nici ultima data… :-)))

 14. un rus Reply

  Sunt un “rus” din Basarabia… Am ascultat piesa lui Catalin Big brown eyes…. E deosebita atat pentru piata romaneasca cat si pentru altele mai… A-s putea spune mai multe despre ac. realizare reusita alui Catalin, dar vreau sa ma dau si eu cu parerea despre ac. “gaselnita” cu “plajiatul”… Urmaresc si evolutiea artistei din Rusia pe nume Bianca (…e “promovata” de Ala Pugaciova) Pot sa va aduc mai multe stiri si despre ac. Bianca…. Dar sa trecem la prvocarea voastra… Int-adevar, refrenul cantat de Catalin seamana intocmai cu motivul muzical din piesa Biancai.: pentru ca ambii s-au inspirat din folclorul rusesc. Mai mult chiar: acest motiv f. cunoscut printre rusi a fost cantat si e cantat de foarte si foarte multi artisti din Rusia… Pentru ca e un motiv foarte raspandit din folclorul muzical rusesc (ca “Oci ciornaie” sau “Calinca” de ex.) . Se numeste “Ciastusca” (seamana si cu “Baiu Baiusci Baiu”, cantec de leagan raspanndit deasemenea in folclorul rusesc si nu se traduce cum zice asta de sus …)si este acompaniat traditional de instr. ca balalaica si garmosca, nelipsite la toate petrecerile rusesti. Se mai numesc cuplete (a cate 4 randuri). Un fel de strigaturi ca la romani numai ca sunt cantate pe acest motiv muzical.Fiecare localitate din Rusia au “ciastustele” sale traditionale pe care le canta la diferite petreceri. Si in rezultat sunt cunoscute mii si mii de asemenea cuplete cu un singur motiv muzical- acela folosit cu maiestrie atat de Catalin cat si de Bianca. Nu inteleg, de ce discutati despre asta atata, pentru ca si Catalin din start a argumentat ca refrenul este o inspiratie din folclorul rusesc….?!?!?!… Succes tuturor! Apropo, sunt specialist in domeniu….

Post your thoughts