Televiziunile lui Sârbu/CME: 37,7 milioane profit pe primele şase luni din 2007

Pro TV, Acasă şi celelalte trei televiziuni conduse de Adrian Sârbu au făcut 37,666 milioane de dolari profit în primele 6 luni din 2007, cu 35,4% mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2006, spun ultimele date ale Central European Media Enterprises (CME). Compania lui Roland Lauder a dat publicităţii rezultatele pe primele şase luni din 2007, inclusiv situaţia din România, care e a doua cea mai masivă ţară în business-ul est-european al CME. Aveţi mai jos situaţia pe total şi România, care înseamnă PRo TV, Pro Cinema, Acasă, Pro TV International şi Sport.ro.

Aria 2007/2006/variaţia
Venituri total: 364,196/278,104/+30,9%
EBITDA total: 126,989/96,071/+32,2%
Venituri Romania: 91,566/67,640/+35,4%
EBITDA Romania: 37,666/28,037/+34,3%

EBITDA reprezintă profitul brut – înaintea taxelor, a deprecierii şi amortizării (earnings before taxes, depreciation and amortization). Adrian Sârbu mai deţine cinci la sută la cele cinci televiziuni, prin Pro TV SA şi Media Pro International, după o tranzacţie din primăvara acestui an, când a vândut la CME alte cinci la sută, contra a 49,8 milioane de dolari. Probabil că, dacă Sârbu ar scoate ca dividende partea lui din câştig, ar putea să se distreze de un milion şi ceva de dolari.

Partea bună e că Pro-ul e un aspirator de bani. Partea proastă, la o creştere a profitului brut de 34%, e că nu ne putem aştepta la mari inovaţii în materie de programe. Căderile de audienţă din acest an se vor lăsa cu o creştere a veniturilor, în alţi termeni, din motive de majorare a GRP-ului.

Sursa.

 1. tibi Reply

  antenele cit profit au facut in primu semestru?
  dar prima sau realitatea?
  exista cifrele astea?

 2. Emil Stoica Reply

  Iulian,

  La o analiza mai atenta, rezultatele CME sunt mai putin spectaculoase daca e sa eliminam impactul cursului de schimb. Oricum, felicitari CME-ului!!

 3. Emil Stoica Reply

  Iulian: cred ca te referi la Realitatea TV si nu prima in ultima fraza a raspunsului tau catre Tibi.

  Eu chiar nu inteleg cum de dnii. Voiculescu si Vintu lasa nefolosite activele pe care le au.

  Sa presupunem ca evaluarea dlui Voiculescu este corecta si firmele sale media, adunate, valoreaza 1 miliard de euro. Poate vinde 49% din actiuni, isi mentine controlul si cu 490 de milioane mai cumpara ceva. Pune gaj actiunile firmei cumparate, ia imprumut de la o banca si mai cumpara inca ceva si tot asa. Daca isi propune la maxim strategia asta, factorul de multiplicare este de 9. Potential, dl. Voiculescu isi poate construi o firma media care sa aiba o valoare de 5,5 miliarde de euro.

 4. dudu Reply

  eu tot nu pricep cu niste posturi tv in care domneste prostia crasa au reusit sa faca profit.
  pe mine m-ar ingrijora treaba asta.
  oricum, nu privesc deloc admirativ aceste profituri obtinute din niste emisiuni execrabile.

 5. Iulian Comanescu Reply

  Emil: da, la Realitatea ma refeream.

  Ce spuneai despre “rezultate spectaculoase si impactul cursului de schimb” se aplica la Romania si intarirea leului? Daca da, putem face un calcul?

  E foarte interesant fiindca acum cativa ani, la Ringier era o situatie atipica: bugetele se discutau in lei, franci elvetieni si dolari. Din cauza ca diferite plati si incasari erau in diferite monede, uneori se intampla sa faci profit in dolari si sa pierzi in franci elvetieni, pe unele titluri 🙂

  Cu privire la Voiculescu, bantuie o idee cum ca ar vrea sa vanda o parte. Este motivul pentru care ar fi cerut un audit de brand PE TRUST (nu se vizeaza rebrandingul vreunuia din canalele de comunicare, ci al Intact/Jurnalul/Antena).

 6. tibi Reply

  multumesc de raspuns.
  totusi Antenele sunt profitabile? sau realitatile?

 7. Iulian Comanescu Reply

  Antenele sunt profitabile si inca zdravan, despre Realitatea am auzit ca a pierdut o multime de bani. Dar nu e la prima mana, asa ca luati-o ca pe un zvon.

 8. Emil Stoica Reply

  Iulian

  calculul este destul de simplu. Leul s-a intarit in medie cu 15-16% rata anuala in ultimele 18 luni, de la 3 RON / USD in ianuarie 2006 la 2,8 RON/ USD in iunie 2006, la 2,6 RON / USD in ianuarie 2007 si la 2,4 RON / USD in iunie 2007.

  Daca elimini acest impact se observa ca rata de crestere reala se reduce de la 35% la 16-17% dupa formula: (100 + rata crestere reala) * (100 + rata crestere curs de schimb) = 100 + rata crestere totala.

Post your thoughts