Televiziunile în 2007 – prognoze

Dacian mi-a făcut o propunere interesantă aici, pornind de la sinteza pe care am făcut-o aici: cum va arăta piața TV în 2007? Față de ceea ce se vede, my guess e că prin decembrie anul ăsta se vor întâmpla următoarele:

– Antena 2 (televiziune de atitudine, talk-show-uri spumegoase, din câte înțeleg) obține în jur de 0,5 puncte de rating medii pe zi, cu creșteri mari pe anumite segmente, ale moderatorilor care o să prindă. Cota de piață a lui Voiculescu crește probabil cu 1-2 la sută din cauza asta și având în vedere și faptul că Antena 3 a început să se vadă.
– Patriciu nu lansează sau lansează târziu și cu buget mic. Există o licență pentru Adevărul TV, de pe vremea când ziarul omonim era la Anna-Maria Tinu. Trebuie însă ca problemele destul de mari de la Adevărul și Averea-Click să fie rezolvate.
– Realitatea-Cațavencu obține vreo 2-3 procente din piață cu Romantica și Wedding TV. Nu mă aștept la nimic spectaculos, totuși va fi anul în care cele două își vor defini targetul. Ne putem aștepta la o ameliorare relativă a Money Channel, în schimb Realitatea îmi pare că nu va procura surprize, cu toate “lansările treptate de grilă” din ultimele sezoane.
– Pro TV, Antena 1 și TVR 1 ar putea pierde puțin din market share.
– Cosmos TV: îl menționez că a întrebat Dacian. Habar n-am ce să spun. Poate că un 0,1 rating mediu pe zi o să-i șadă bine, dar asta numai ca să zic ceva.
– TVR 2: continuă să scadă. Răzvan Nicolescu, care a curățit grila de emisiuni vulgare sau “întâmplătoare” și a adus mici bijuterii făcute de independenți pe post, pleacă. Am niște semnale (dar nu și confirmări) că se pregătește un scandal, din motive de scăderi de audiență și investiții în programe de calitate. 2007 va fi un soi de limbo pentru TVR 2, datorită modului cum funcționează televiziunea publică, încercările curajoase de după numirea lui Giurgiu se vor duce pe apa sâmbetei și va urma un frecuș păgubos. Ați observat că de pe post au dispărut și Planeta Moldova, și Transfer, iar singura care rezistă, cu ratinguri-record pentru post, gen 2,5, e Bazar?
– Național TV, N 24, Senso, Flux TV, alte fantome hertziene: încep să nu se mai vadă nici măcar atât cât se văd. N-au făcut nimic spectaculos de ani de zile, nu au un public clar, nu au audiențe, nu le-am văzut în topuri de încasări din publicitate. OTV are bune șanse de supraviețuire așa cum e, totuși. Mai nou, face 3-4 puncte pe late night.
– de urmărit ce se întâmplă la Adrian Sârbu cu anunțata și neconcretizata televiziune de business. Lucrurile au trenat fiindcă e vorba de o investiție CME, iar CME are AGA și tot restul. Asta nu înseamnă că planul a fost abandonat.
– în fine, Dogan, cireașa de pe tort, se duce undeva între 0,5 și 1,5 puncte de rating, în medie, pe zi. M-am uitat puțin acum câteva zile. Rochiile vedetelor sunt făcute din draperii de la Bucur-Obor, dar cine știe, poate că aici, în Est, asta o să prindă?

Consumul total de televiziune scade de câțiva ani, ca urmare a “goanei după audiență” în care s-au aruncat televiziunile pe vremea lui Năstase, cu manele și viermi. Din cauza nișării care se poate vedea mai sus, 2007 ar putea fi totuși anul în care nu mai avem scăderi.

Vă invit și pe voi să vă spuneți părerea.

12 thoughts on “Televiziunile în 2007 – prognoze”

 1. Recunosc ca nu m-am asteptat la o postare atat de prompta si de detaliatat. E interesant. Pentru ca sunt un fan Realitatea TV, incerc sa zic doar ca acest post de televiziune are capacitatea de a surprinde. Kanal D poate o sa inteleaga felul in care functioneaza piata autohtona si poate schimba strategia, castigand astfel teren. In privinta TVR2, posturile Centrului National Media si Antena 3 va dau dreptate. Nu ma pronunt pentru posturile ce nu emit inca. Prigoana nu lanseaza nimic?

 2. Cred in trendurile de care vorbesti, insa am o corectie: cred ca tentatiile extra-tv (internet, jocuri, terase) se vor face simtite puternic.
  Incalzirea globala conteaza si pentru piata TV: daca vom putea sa stam la bere incepind cu aprilie, asta inseamna ca sezonul mort de peste vara se va intinde. In plus, uita-te la un lucru interesant: se vind bine consolele de jocuri (XBOX 360 adus de Mediagalaxy, PS3 in curind la Flamingo), care iti ocupa de fapt cu totul televizorul, pentru ca ele n-au monitoare separat.
  Acum ar fi chiar interesant sa stim daca acele contracte de monitorizare ale oamenilor cu peoplemetere iau in calcul acest fenomen. Si daca tin seama si de alte obiceiuri de consum: tv cu laptopul in brate sau cu nasul in monitorul de la calculator, tv in bucatarie, cu ochii pe ziar. etc…
  Asa ca eu cred ca total TV-ul mai are loc sa scada, chiar daca nu asa dramatic.

 3. Lucian: corect ce spui. E posibil ca groapa consumului total să fie mai adâncă la vară. Apropo de asta, știai că și ghidurile TV se duc în jos după televiziuni în perioada asta? 🙂

  Nu cred că XBoxul și tot restul sunt luate în considerare. La fel cum cred că Realitatea și Antena 3 ating ratinguri mai mari în ceea ce Mark Burnett numea “prime-time-ul de la 9 la 5”, dar nu are cine să măsoare televizoarele deschise în birouri și bistrouri. Dacă aș fi Sorin Oancea sau Sergiu Toader, aș scoate Gfk din birou la bistrou, că tot preia el datele de audiență din 2008 și i-aș arăta Realitatea (sau A 3) și aș întreba: pe ăsta cine o să-l măsoare, dragă Gfk?

 4. Iulian, nu prea inteleg cum e treaba cu Wedding Channel. In comunicatul RC, se zice ca grupul va lansa trei posturi de televiziune, de intelegi ca Wedding Channel este, asa cum e Money Channel, un proiect romanesc, un poriect al RC-ului. De fapt e un post de televiziune englezesc care intra in Romania cu formate de-afara si adaptari de-ale noastre sau cum vine treaba?

 5. Radu: trei? Mi-a scăpat mie ceva. Parcă am văzut în “Cotidianul” două,. Wedding Channel și Romantica. După aia am văzut în Media Guardian că Wedding TV vine în România și alte țări estice…

 6. Iuliane,
  De acord cu Cosmos Tv. Dar iese si Becali Tv. Fără îndoială nu vor obține prea multă audiență deoarece le va fi foarte greu sa ajunga la public. Bagă în analiză și Becali Tv. Dacă persoanajul își face “talck showu” in fiecare seara unde se ca ajunge? Partea buna e ce scapam de el pe alte posturi….
  Dau detalii despre apropiata lansare a postului lui Jiji aici:
  http://andreibadin.blogspot.com/2007/02/becali-tv-va-emite-pe-licena.html
  Parerea mea este ca daca Vadim si Jiji isi fac “posturi” nu vor face decat sa piarda impreuna si separat. Dat fiind “istoricul” celor doi (antisemitism, legionarism si asa mai departe) ma indoiesc ca marile trusturi de cablu ii vor prelua… Deci, care e viitorul lor ?

 7. Andrei:
  Cosmos TV e deja in reteaua RCS in Bucuresti. Banuiesc ca este si in alte orase.

  Banuiesc ca nu o sa strambe din nas nici la Becali.

  Interesant o sa fie cand nu o sa mai aiba programe pe care sa le poata scoate ca sa intoduca (non)programele de genul asta.

 8. Confirma, ca TVS (de fapt RCS) de la Brasov retransmite CosmosTV. As fi preferat mai degraba sa ocupe slotul cu un 3sat sau ceva normal…. 🙁

 9. Interesanta disutia despre Becali TV. Tinand cont ca dl. Becali se intalneste in Italia cu Silvio Berlusconi, lucrurile incep sa se lege. N-ar fi exclus sa ne vina o surpriza mai mare decat ne-asteptam din directia asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *