Telenovelele lui Sarbu, la export

Acasa TV informeaza ca “Lacrimi de iubire” si “Pacatele Evei” au fost achizitionate de doua posturi TV din strainatate:
– o televiziune comerciala din Cipru
– un canal de cablu bulgaresc (“Lacrimi de iubire”).
Alti producatori, din Croatia si Slovenia, au cumparat formatul, pentru punerea pe roate a unor versiuni in limbile locale. Acasa TV se mai lauda si cu tratative in alte tari din zona (fosta Iugoslavie, Polonia).
Dincolo de comentariile gen “telenovelele sunt porcarii”, vestea e una realmente buna. De ce?
Dupa stirea mea, e vorba de primele formate exportate de o televiziune romaneasca. Nu trebuie sa ne impiedicam de faptul ca este vorba de telenovele. Banii rezultati din astfel de deal-uri vor fi in parte reinvestiti in productia autohtona, care va salta calitativ.
Fenomenul e de comparat cu cel al manelelor. “Discoteca Bum” a lui Adrian Minune a fost unul din hiturile verilor trecute in Bulgaria, iar EMI Bulgaria s-a aflat in tratative cu micul mare manelist pentru productia unui album pentru piata bulgareasca. In plus, Prigoana si asociatul lui, Rares Gardus, au ambitii zonale cu canalele de sub umbrela Etno TV, pe care ar vrea sa le livreze in tarile vecine.
Manelele au cautare in Balcani. In tarile din sudul Romaniei, genul este denumit “turbo” sau “turbo-folk”.
Paranteza: Naiba stie de ce, Acasa TV tine sa se delimiteze de manelisti in comunicatul de presa in care anunta exportul de telenovele. Se precizeaza acolo ca in telenovele nu sunt folositi interpreti de manele, ci muzicieni de rock si dance. Adica telenovele = arta, manele = shit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *