Team building-ul din Deltă, Realitatea-Caţavencu

La cererea publicului, care mă tot întreabă ce-a fost acolo acum vreo două săptămâni, dacă se dărâmă Realitatea sau se inventează un baobab TV la Vîntu, am întrebat şi eu pe cineva care a participat. Mare scofală nu pot să vă zic, aşa cum mă şi aşteptam::

– şpriţ, pescuit, babiţe 2 zile, diferiţi manageri
– discuţii pe bugetele din primele şase luni
– Vîntu în altă parte decât s-a ţinut sindrofia
– scurtă întâlnire Sergiu Toader-Stanca-Vîntu cu cifrele în faţă.

Nu se deschide, nu se închide nimic în viitorul apropiat, atâta cât am înţeles eu.

Dintr-o altă sursă, captez o poveste cu Cornel Nistorescu, care ar fi fost interesat să preia “Cotidianul”. Până la urmă, nu s-a mai făcut, fiindcă ziarul e pe trend ascendent, sub orânduirea Stanca-Măruţă, cu Robert Turcescu la chitară electrică, bongos şi bile. Aşa că e ca şi cum n-ar fi fost, chiar dacă a fost, dar, poftim, vă spun şi asta.

 1. Adriana Popescu Reply

  Cine naiba e nebun să-şi desfiinţeze televiziunea în an preelectoral?! Aaaa, nişte reduceri nesemnificative de personal …asta da, dar de dărâmat Realitatea, no way….

 2. Iulian Comanescu Reply

  Adriana: telefonul meu cel nou suna ca la gară ca să le dau o victimă, ceva, de la team buildingul ăla, dar în afară de bibani, păstrugi şi dracu’ ştie ce mai prinde Vîntu p-acolo, n-am găsit. ‘Pare rău, dar motive precum al tău sunt suficient de temeinice ca treaba să nu se schimbe aşa de accelerat. + că în trustul ăla a apărut cel puţin un om care ştie exceluri şi plăteşte facturi.

 3. Daniel DeVoie Reply

  … Si inca un cuvant care a cazut in desuetitudine. Nu e vina ta, Iuliane, merg firmele la shprit si zic ca fac teambuilding… Asta e… Inclusiv multinationalele fac astfel de teambuildinguri pe care platesc bani la greu si luni dimineata lucrurile stau la fel. Probabil si la aceasta televiziune de “antreprenoriat” romanesc se va intampla la fel. Propune meseriasilor din domeniu sa-si numeasca de acum inainte adevaratele teambuildnguri ca fiind .. shpirturi (asa, in oglinda).. sau mai curand “ce dracu caut eu in echipa asta” sau … (frustarile, domn Iulian ma incearca si pe mine, pt ca toti chelnerii si agentiile de turism fac cate una).
  Nu stiu daca o discutie pe tema asta va aduce clarificari in randul “decision makerilor” asha ca duca-se pe pustii teambuildingul…
  PS: dar cand au fost in Cipru doar managerii Realitatea si au facut safari, nu a povestit nimeni… Acolo nu a mai fost teambuilding, ci “destroy and conquer:

 4. Iulian Comanescu Reply

  DanielDeVoie: team-buildingurile de presă au fost inaugurate în România de unul din publisherii străini cu volum mare de piaţă, iar volumul de whisky consumat în aceste locuri era epocal. Un amic de la un ziar central a organizat, până nu de mult, “team building”-uri o dată pe lună, iar lumea nu făcea decât să bea bere şi să bârfească.

  Nu fi chiar atât de rău cu presa care bea şpriţ în cadru organizat, cu toată redacţia. Gândeşte-te că e vorba de oameni cu o viaţă personală destul de redusă, care lucrează sub stres.

  Sigur că nişte chestii mai metodice s-ar putea face. Dar, oricum, sursa mi-a precizat că a fost o întâlnire informală. Am scris despre întâlnirea Vîntu-Realitatea din 2005, din Creta, fiindcă pe atunci Vîntu nu îşi asuma proprietatea şi asta e o problemă serioasă. După aceea s-au găsit destui cărora să li se pară o ştire că nişte oameni de la un grup de presă beau un whisky împreună. N-am nimic cu cantitatea îngurgitată de fiecare pe cont propriu sau în grup organizat, mă interesează mai mult performanţele altora.

 5. Alex Negoicescu Reply

  Nea Comanescu citesc si eu pe un site http://www.presa-alternativa.ro o chestie despre Diversiunea Salvati Delta Dunarii. Poate ne ajuti si pe noi pamantenii sa patrundem lucrurile. Pe cand un material despre sumele pe care le invart ONG-urile si cat la suta dintre fonduri se indreapta spre actiuni care au vreun efect. E tare chestia aia cu pet-urilesi robutu. NU am aflat – dupa aceea il punem pe televizor sau in debara.

  Timpul a trecut, iar Asociatia Salvati Dunarea si Delta si-a consolidat monopolul de singura asociatie care apara de pericole acest loc minunat. Asociatia s-a transformat intr-un factor de presiune politica, lasand pe un rol secundar (daca nu chiar ultim) nobila misiune ecologica. Asociatia nu organizeaza aproape nici o actiune de strangere de pet-uri daca la ea nu participa – asa cum s-a intamplat, de altfel – premierul Tariceanu, doamna Sulfina Barbu (ex-ministru), Principesa Margareta si principele Radu (in urma cu cate zile), ministrul mediului Korodi Attila, Ioana Tariceanu, alte oficialitati si vedete dormice de publicitate. Scenariul e mereu acelasi: in lumina reflectoarelor, cei prezenti ridica un pet si – in mod ecologic – il arunca in saci de plastic. Un minim simt psihologic spune ca omul simplu atunci cand vede politicieni, de care oricum ii este lehamite, tinde sa reactioneze in mod contrat.
  Cu un asemenea capital, in primul rand politic, Asociatia Salvati Dunarea si Delta poate fi un factor de presiune de orice fel in Delta Dunarii. Mai mult, datorita si notorietatii are posibilitatea de a rula fonduri importante.

  Pe de alta parte, nu pet-urile sunt adevarata amenintare a Deltei. Am umblat si eu destul pe canalele Dunarii si am vazut foarte putine sticle de plastic. Amenintarea la adresa Deltei o reprezinta poluarea, canalul Bastroe, gropile de gunoi pe care le amenajeaza fiecare localitate si pensiune in parte, in loc ca gunoiul sa fie depozitat pe continent. Barcile rapide cu care am vazut ca Asociatia dar si alti latifundiari din Delta isi plimba invitatii perturba viata pasarilor si strica malurile. Folosirea unor materiale de constructie poluante in Delta in detrimentul lemnului sau al stufului reprezinta o amenintare reala la adresa ecosistemului. Ca si braconajul. Ce aflam despre toate acestea de pe siteul “Asociatiei Salvati Dunarea si Delta – AC” – http://www.salvatidelta.ro .

  Iata. La capitolul “Reconstructia ecologica” gasim simpozionul: “Avem o Delta, cum procedam” (din nou tonul mistocaresc din care oamenii pot intelege ca e vorba de o chestiune usoara pe care o putem trata mai lejer…) in care apar poze cu premierului Tariceanu si cu fostul ministru al mediului, Sulfina Barbu. La categortia “pescuit” din nou un titlu mistocaresc “Gusturile sunt trecatoare, in vreme ce doar extinctia e eterna”, un fel de editorial semnat Liviu Mihaiu. Si cam atat. La capitolul “vanatoare” nu exista nicio postare, nicio activitate a Asociatiei. La “centrale eoliene” ne amuzam cu un singur articol “Fiecare pasare eoliana pe limba ei piere”. Iar la sectiunea “Bastroe” un singur articol minuscul, fara autor intitulat “De ziua Ucrainei, Leonid şi Teofil au servit peste proaspat mort”. Sa le fie de bine.

  Vreau sa va supun atentiei o singura speta publica. Pe siteul asociatiei gasim urmatorul anunt: “Arhitecti, artisti, liber profesionisti, oameni ai muncii de la orase si sate, Salvati Delta – AC ” si Energy Holding va cheama la o intrecere capitalista! Ajutati-ne sa construim un monstru din PET-uri pe care sa-l expunem la Sf Gheorghe, in Delta Dunarii, si va recompensam cu 1,000 de euro.” Cateva zile mai tarziu putem citi in presa un articol care anunta: “Energy Holding arunca ancora la Sulina”. Si explicatia autorului: “Energy Holding a donat Primariei Sulina un autoturism, o salupa si aparatura electronica, dar si bunuri electrocasnice pentru locuitori. Coincidenta sau nu, ulterior firma lui Nicolae Bogdan Buzaianu a castigat licitatiile pentru cateva mii de metri patrati de plaja si trei parcele de teren in zona ultracentrala, la preturi care nu depasesc 50 de eurocenti/mp”, scrie autorul articolului.

  Deci pe de o parte, Asociatia declara lupta deschisa pentru apararea Deltei, apoi face campanii de ecologizare cu o firma care da tunuri in aceeasi Delta. De unde tupeul lui Energy Holding? Pai nu sunt ei prieteni cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta de a carei moralitate cine se poate indoi cand este girata de Tariceanu, Basescu si Casa Regala ?

  Ca sa iti dau niste citate.
  Numai bine.

 6. Iulian Comanescu Reply

  Alex: mi-e greu să-ţi dau un răspuns tranşant, fiindcă nu mă pricep ca lumea nici la ecologie, nici la Deltă şi nici la Asociaţia respectivă. Totuşi, Mihaiu şi ai lui nu pot pune “monopol” pe treaba asta, cât timp oricine are libertatea să îşi facă un ngo cu care să înceapă să tragă sfori – în sensul bun – pentru Delta Dunării.

  Sigur că politicienii sunt cum sunt, dar a-i căra în interiorul problemei înseamnă, în ultimă instanţă, să te adresezi direct structurii executive, care poate lua decizii, deci asta ar trebui să facă sub o formă sau alta orice asociaţie cu preocupări de felul “Salvaţi Delta”.

  Sunt convins că se poate şi mai bine decât fac oamenii respectivi, întotdeauna e aşa, dar aici ai două variante: să creezi o structură nouă sau să te duci la ei şi să-i ajuţi, nu?

  Din tot ce zici am senzaţia că “Salvaţi Delta” ţi se pare o chestie interesată. Mi-a zis cineva o vorbă mare din punctul ăsta de vedere: asociaţiile de felul ăsta nu funcţionează ca Sfântul Francisc. Caritatea şi alte scopuri asemănătoare nu trebuie să fie sută la sută dezinteresate. Cred că o problemă ca Delta necesită tot felul de competenţe, un soi de calificare ad-hoc, la fel ca şi altele. Oamenii care lucrează în structuri NGO au uneori treburi foarte complicate şi e normal să fie recompensaţi proporţional cu eforturile. E o nuanţă, nu e vorba de tocarea ipocrită a unor fonduri, ci de faptul că un ngo poate sta foarte bine pe principii de business.

  Cu toate aceste argumente, nu mă pot pronunţa dacă “Salvaţi Delta” taie frunză la câini în beneficiul propriu sau nu. Sunt curios dacă Bucurenci sau Mihaiu au citit povestea respectivă sau ce spui tu aici şi vor veni cu argumentele lor.

 7. Vasile Reply

  Alex,
  ai partial dreptate.
  Spun partial, pentru ca nimeni nu opreste o alta organizatie non-profit, axata pe partea de ecologie, sa activeze in delta.
  Este la moda chestiunea cu ecologia si partide precum PNL-ul, care se da de dreapta preiau aceste teme de stinga.
  Si cum le preiau, este bine sa aiba si ceva vizibilitate si atunci unde sa se duca ?
  pai la Mihaiu, Bucurenci, Turcescu si asa au acces la Realitatea si TVR.
  Este greu sa te pui cu astia mari din media si este greu sa dai de adevar.
  oricum, la cit au facut Mihaiu and Co. este frectie de picior, dar nu poti sa ii acuzi pe oameni ca nu incearca sa faca ceva,atit cit stiu si ii lasa interesul si mai bine incercati sa promovazti alternativa si in cazul acestei asociatii, asa cum incercati cu presa.

  Nu stiu daca va reuseste, dar merita incercat.

  In rest, despre “teambuildinguri”, numai de bine.
  Dar cuvintul este din engleza, cei care il practica in RO sunt, bastinasi :).
  Le recomand sa se duca, data viitoare la un bunjee-jumping la Vidraru 🙂

Post your thoughts