Tablourile lui Năstase – scheme de licitare

Cele trei tablouri scoase de Năstase la licitaţie vor fi expuse peste o săptămână în holul Operetei, din clădirea Tatrului Naţional. Nu este o expoziţie dedicată, ci una curentă a Casei Alis, care prezintă obiectele ce vor fi vândute la licitaţia din 2 februarie. De vineri, pentru marele public, de joi seară pentru cunoscători, şi până duminică la ora licitaţiei, tocmeala pe aceste tablouri va fi din ce în ce mai intensă. Şi vor fi tot felul de bărfe, mai ales că cele trei piese sunt prezentate sumar totuşi în catalogul licitaţiei, fără date despre starea lor, despre calitatea tehnică a picturii, despre posibilii autori. Dar sunt cele mai scumpe obiecte ale licitaţiei.Exisă mai multe scenarii legate de licitarea celor trei picturi, unele la vedere, altele nu, dar toate în spiritul regulamentelor licitaţiilor.

Tablourile vor fi expuse, apoi licitate în sală. Cu sau fără oferte din public. Chiar Adrian Năstase îşi poate cumpăra tablourile, şi are mai multe variante. Oficial, familia Năstase a demonstrat ce dorea să demonstreze: autenticitate şi preţul picturilor, peste 15.500 euro, a devenit informaţie publică, autentificată, necontestată juridic. Acum, aceste sume vor ajunge probabil şi în dosarul procesului Zambaccian.

Cel mai cinstit scenariu este licitarea onestă, neorchestrată. Tablourile se vor cumpăra sau nu în funcţie de ridicare cartonaşelor galbene cu numere. Tot onestă este şi supralicitarea regulamentară pentru obiectele rămase fără ofertă după încheierea şedinţei cu strigare. Oricine poate lua picturile dacă oferă 110% faţă de preţul de pornire, conform regulamentului, dacă acestă clauză nu a fost însă scoasă de deponent.

Dar Năstase, sau oricine altcineva poate regiza o licitaţie aprinsă, prin plantarea de licitatori bine instruiţi până la ce sumă să ridice preţul. În plus, există şi varianta licitării la telefon, perfect nevăzut, cumpărătorul fiind reprezentat de un angajat al Casei.

Tablourile au fost prezentate în declaraţii ca fiind în stare foarte bună, dar mediocre ca realizare artistică, după unele păreri, de milione de dolari, după altele. Această a doua variantă îl poate deterina pe Năstase să îşi cumpere picturile, la un preţ, semnificativ sub milioanele estimate. Ce nu a spus Adrain Năstase: cu ce tablouri a umplut golul lăsat în salonul apartamentului din Zambaccian de cele trei picturi scoase la licitaţie?

Pe internet, picturile pot fi văzute pe www. alis.ro, secţiunea pictură.

Post your thoughts