Ştiri neobservate, dar vizibile: posturi româneşti wide pe DTH

Am băgat un titlu cu englezisme şi acronime ca să vă ţin puţin în suspans cu imaginea asta:

procinema_wide

Aşa m-am trezit că se vede la mine Pro Cinema acum câteva seri, pe un LCD contemporan, cu Dolce (unul din sistemele DTH, adică Direct to Home, cu farfurie – satelit digital). După locul unde e sigla postului, vă daţi seama că aşa vine imaginea şi nu e un zoom pe care îl fac la filmele widescreen (16:9). E genul de îmbunătăţire care se simte imediat la end-user, dacă mi-aş fi luat LCD-ul acum şi nu în urmă cu trei ani, n-aş fi avut dunga aceea verticală din dreapta, cadou de la Samsung pentru faptul că prefer să văd posturile cu raport 4:3, aşa cum sunt gândite. Nu ştiu de ce nu a comunicat nici Romtelecom, nici Pro Cinema (singurul post pe care am constatat modificarea) toată povestea: e genul de ameliorare care vine puţin din viitor, vizibilă la client, care putea fi capitalizată. O bilă albă meritată, oricum, în ţara în care DTH-ul era până nu demult o alternativă geografică, adică pentru zonele în care nu ajungea cablul, la aceeaşi calitate ca şi firul analog.

 1. Octavian Ticu Reply

  Bucuria e mare, intr-adevar. Calitatea programelor fiind insa discutabila, probabil ca cresterile de audienta vor fi minime.

  Cat despre dunga, orice lcd neutilizat in proportie de 100% din suprafata va prezenta in timp acest defect. La plasme se pare ca se intampla chiar mai repede. Crt-urile rezistau ceva mai mult. Cam asa se ard display-urile. E recomandabil sa privesti imaginea in format 16/9 fortat. Cu turtirea te obisnuiesti repede. Iar cand toate programele vor fi transmise in format optim, tocmai bine te vei gandi la un nou televizor. 21/9! (Philips, bineinteles). Care in trei ani iti va face aceleasi dungi laterale cadou.

  Unii ar recomanda un proiector. Dar si ala are dezavantaje maricele.

 2. alk Reply

  Am vazut azi seara un film pe ProCinema care a inceput cam asa (vizualizare ecran LCD): mai intii personajele erau cit ecranul de inalte si subtiri, apoi peste doua minute ecranul era unul normal, apoi a aparut un 16:9 de toata frumusetea…. Sigur astia nu se joaca la butoane?

 3. Iulian Comanescu Reply

  Octavian: Aha. De ce-o fi făcut într-o singură parte treaba aia? M-am gândit la un moment dat că e din cauză că subwooferul e-n dreapta TV-ului.

  Alk: se poate să se joace. Nu merge perfect din prima, dar sunt convins că se poate aranja.

  Marian: da, mai cade pe ploaie. Dar cred că la fel face orice DTH?

 4. Octavian Ticu Reply

  Da, uitandu-ma mai bine pare a fi doar intr-o parte. Credeam ca si in stanga se intampla la fel, dar reiese mai putin din poza. Presupun ca o fi de la transmisie, ceea ce inseamna ca daca latesti o imagine 4/3 clasica pe tot ecranul ar trebui sa ai o imagine iluminata uniform sau, mai usor de testat, comuta pe una din intrarile video, dvd, s-vhs etc, fara sa fie cuplat/pornit vreun player acolo. Pe o imagine gri se pot vedea aproape toate defectele displayului.

  Antenele mici par a avea o problema cu vantul, ploaia si zapada. Si eu ma gandeam sa renunt la cablu, dar in spatiul limitat al unui balcon ori la fereastra mi se pare incomod sa manevrezi o palarie zgaltaita de furtuna.

  Pe de alta parte e greu de crezut ca operatorii de cablu vor aloca latime de banda pentru sunet dolby (macar 2.1) sau imagine HD. Ar trebui sa renunte la zeci de canale. Acu depinde si de presiunile pe care le fac posturile tv, care investesc in tehnologii noi. Si de legislatia europeana in domeniu care serveste interesele producatorilor de electronice, probabil.

Post your thoughts