Startul lui Băsescu, fotbalismul lui Oprescu, stângismul lui Antonescu. Împreună, bineînţeles, cu Geoană

O invitaţie pe care am primit-o ieri dimineaţă de la Realitatea TV, ca să vorbim despre strategii de campanie şi candidaţi, m-a obligat să-mi fac temele cu privire la prezidenţiale. Fiindcă am făcut oarece săpături, vă propun şi vouă nişte concluzii care mi se par interesante:

1. Startul lui Traian Băsescu e bun. Cum argumentam şi aici, referendumul pentru unicameral e o idee portantă, actualul preşedinte are un program în sens public (şi nu al maculaturii de pe site-uri), cam minimal ce-i drept; unicameralul nu e o idee dezbătută în public serios şi nici nu mi se pare coloana vertebrală a unei campanii valide, dar e mai mult decât nimicul celorlalţi candidaţi. (Din nou, nu mă refer la programele pe puncte ale acestora, ci la lucrurile pentru care militează explicit.) Prin “De ce le e frică, nu scapă”, mesajul care a început să se vadă mai des decât “Băsescu pentru România” pe outdoor-uri, prezidentul pune în defensivă ceilalţi candidaţi şi formulează un enunţ negativ, aşa cum ne-a obişnuit, dar cu conotaţii constructive-pozitive, prin rudimentul de program (referendum).

2. Sloganurile sunt relativ civilizate, dar nu excelează cu nimic, la candidaţii importanţi. Să ne reamintim, în ordine alfabetică:

Antonescu: “România bunului-simţ”
Băsescu: “Băsescu pentru România”
Geoană: “Învingem împreună”
Oprescu: “Hai, România”

Probabil că al lui Oprescu e cel mai curajos, iar al lui Geoană, cel mai conformist, cam cum zicea şi Şuţu. Al lui Antonescu seamănă cu ce aş fi aşteptat de la liderul PNL, dar, din păcate, nu cu felul cum îl vedem pe acesta la televizor mai nou. Interesant e cum se repartizează mesajele pe partide: nu avem nicio referire la prosperitate/criză (o explicaţie veţi găsi mai jos). Mesajul lui Antonescu nu are nimic liberal, deşi îi vine bine şi, în teorie (doar) îl rezumă bine pe preşedintele PNL. Cert e că în cele 10 cuvinte ale celor patru sloganuri avem două categorii etice, mai apropiate de temele stângii: solidaritatea (“împreună”, la locul lui la Mircea Geoană, deşi s-a mai folosit) şi bunul-simţ, la Antonescu. Strigările lui Traian Băsescu şi Sorin Oprescu sunt “goale”, neutre din punct de vedere ideologic, dacă nu considerăm “fotbalismul” simpatic al lui Oprescu o cale politică aici şi acum.

Ar mai fi o discuţie din clasa “cele trei Românii”, care de fapt sunt vreo două, a lui Băsescu e ce-a mai rămas din valul schimbării din 2004, fidelii, a lui Antonescu şi Oprescu e a indecişilor, plitctisiţilor de politică, indiferenţilor.

Ceva-ceva tot lipseşte. În sloganuri nu e musai să se regăsească ADN-ul politic al candidaţilor, dar interesant e că nimeni nu aduce vorba de bani la prezidenţialele din România lui 2009 – vezi, din nou, mai jos de ce. Partida se joacă, oarecum, pe terenul actualului preşedinte, care e un lider justiţiar, de esenţă civistă, un fel de “stângist de dreapta”, cum întâlnim în Est de la Lech Walesa încoace. Strategic, pentru un Crin Antonescu ar fi fost iarăşi mai nimerit să vină cu un program de prosperitate, cu o ofertă proprie. N-am văzut decât o referire la economie pe un outdoor, “Crin Antonescu scoate România din criză”, dar la felul alambicat-jmecher cum se desfăşoară lucrurile în prăvăliile de creaţie din România, cred că e o trimitere “hoaţă” la “criză” în sensul psihiatrilor şi nu al economiştilor.

Oricum, meciul din octombrie-noiembrie 2009 se desfăşoară după tipic: Traian Băsescu aruncă teme în dezbatere şi restul lumii îşi dă ochii peste cap. Nu cred că dintre ochii daţi peste cap va răsări vreo alternativă reală la actualul preşedinte.

În ce priveşte banalitatea sloganurilor de mai sus, există o scuză. Formulele de genul ăsta trebuie să spună ceva şi unui academician, şi unui cioban din vârful muntelui. Am văzut de mai multe ori specialişti în publicitatea comercială strâmbând din nas din cauza platitudinilor din comunicarea politică: totuşi, e destul de clar că, aşa pricăjit cum e, middle-class-ul pe care îl caută copywriterii din agenţii e mult mai răsărit decât electoratul activ. Desigur că şi în condiţiile astea poţi veni cu o formulă sclipitoare ca “Yes, we can” sau “La force tranquille”. Însă e mult mai greu.

Poate că m-am întins prea mult la acest subpunct şi iată de ce: sloganurile s-au schimbat odată deja, s-ar putea să se mai schimbe. Vă mai amintiţi polemica Antonescu-Băsescu pe “bunul-simţ”, vedem cum “Băsescu pentru România” cedează teren în favoarea lui “De ce le e frică, nu scapă”, iar înainte de “bun-simţ”, Crin Antonescu avea ceva imposibil de ţinut minte, din opt cuvinte (atâtea câte litere are “Yes, We Can” al lui Obama). Cel puţin dacă e să-i dăm crezare presei. Cred că prezidenţiabilii ar avea profit dacă s-ar ţine fie şi de o idee de calibru cel mult mediu, precum cele de mai sus. Nici măcar Traian Băsescu n-are însă consecvenţa necesară.

3. Strategii discursive: am pomenit deja de mutarea preşedintelui în funcţie, cu referendumul, care e mult mai mult decât a fost mai an, la europarlamentare, tentativa aceea de a consulta poporul pe ceva ce oricum Parlamentul (putea pretinde că) avea să adopte, uninominalul. La asta se adaugă tonul hipercritic al lui Crin Antonescu, pe care, repet, eu nu-l văd aşa. Momentul foarte bun de la congresul PNL a fost unul asertiv, pozitiv. Asocierea lui Traian Băsescu cu “o codoaşă bătrână” a fost nota falsă a întregii poveşti. Când o să avem un candidat care face şi altceva decât să riposteze adversarilor?

Despre Mircea Geoană n-am nimic de zis, cu excepţia procentelor foarte bune din sondajul EVZ. Dar asta e o chestiune care ţine de substanţa politicii, şi nu de imagine, o să zic două vorbe în PS.

4. Candidaţi 2.0. Am văzut aproape de nimic, poate cu excepţia lui Crin Antonescu, care pare a avea o prezenţă mai susţinută şi care a făcut scamatoria cu Spunesitu.ro, asumat iniţial de Emil Constantinescu. Sunt curios ce cifre de trafic are proiectul, poate că neasumat de unul din candidaţi, fără miros partinic, a ajuns la o oarecare vizibilitate, caz în care transferul de identitate se justifică. Dacă nu, e o mutare confuză.

Oricum ar sta lucrurile cu Spunesitu.ro, niciunul dintre principalii competitori nu pare a şti că pe internet capeţi credibilitate şi prestanţă numai dacă eşti imersat permanent în el. “Marea masă” e mult mai tolerantă la oscilaţiile de tonus de care dau dovadă politicienii la televizor. Pe online, dacă te-apuci să-ngraşi blogul în precampanie, n-ai făcut nimic.

5. Teme vacante. În hărmălaia cu unicameralul şi meciul Croitoru-Johannis s-au pierdut cel puţin două idei de forţă şi, mi se pare mie, mult mai portante decât calul de bătaie de până acum al preşedintelui Băsescu, unicameralul:

– criza. Din motive de încordat muşchii pe problema guvernului, nici PDL, nici adversarii nu pot să se lege prea mult de preocuparea reală şi profundă a românilor: nu mai ai nicio credibilitate dacă vorbeşti fie şi cu o jumătate de gură de un lucru pe care îl amplifici cu cealaltă jumătate de gură, prin miniştri demişi, guverne trântite şi bătând în toba de tinichea ca Emil Boc. Prin situţia imposibilă în care s-au pus, politicienii, inclusiv preşedintele, reuşesc să cliveze in corpore faţă de preocupările electoratului

– Republica Moldova/vizita lui Joe Biden. Ceea ce s-a întâmplat la Chişinău (căderea comuniştilor) e important, dar singurul politician oarecum atent faţă de situaţia de acolo e din nou, preşedintele Băsescu. Şi aici vine poanta: vicepreşedintele SUA a fost acum o săptămână la Bucureşti. S-a întâlnit inclusiv cu Mircea Geoană şi Crin Antonescu. Declaraţiile acestora au fost opace, ca şi ale şefului statului. De fapt, vizita e foarte interesantă (doar Polonia şi Cehia picau la rând din considerente geopolitice imediate), contextul e în Foreign Policy. Pe scurt, pare o undă verde pentru apropierea de Republica Moldova, sub o formă sau alta. De ce nu a profitat nimeni de asta? Politicienii români se încaieră atât de des pe asumarea unor lucruri ca mărirea pensiilor sau uninominalul…

6. Execuţiile şi mobilizarea internă. N-am dat cu ochii decât de Traian Băsescu şi Crin Antonescu în Bucureşti; la prima vedere, outdoor-urile celui dintâi sunt, în general, curate şi clare, cele de la PNL, ca şi în campaniile trecute, înecate în albastru şi cam amatoristice. Glow-ul ăla de Photoshop din jurul literelor e ceva ce se mai găsea doar prin reclamele la lănţicul miraculos de prin reviste. Interesant e că Geoană şi Oprescu demarează mai greu. Cam aşa a fost şi alte dăţi la start – asta spune ceva despre cine e dispus/capabil să facă treabă.

P.S.: Ziceam că îndrăznesc să mă bag puţin în politica propriu-zisă. Cum se pupă ceea ce am numit startul bun al lui Traian Băsescu, cu pierderea de procente pe care o vedem de pildă într-un sondaj independent, cel realizat de CURS pentru “Evenimentul zilei”? Acolo, Mircea Geoană e la un procent în spatele actualului preşedinte: 30 de procente faţă de 31 – deşi Traian Băsescu era în general creditat cu peste 35. N-am reuşit să găsesc altă explicaţie decât că o parte din electoratul acestuia s-a plictisit pur şi simplu de el, după demiterea ministrului Nica şi contranumirea lui Croitoru. Altfel spus, în perioada investigată de CURS (a doua jumătate a lui octombrie), românii cu intenţie de vot sunt mai puţini decât cei de-acum să zicem două luni. Iar împuţinarea s-a produs în tabăra preşedintelui. Altminteri, sondajele nu pot măsura bine intenţia de participare la vot, spune directorul CURS, Cătălin Stoica. De cealaltă parte, la scorul bun al lui Mircea Geoană, poate fi vorba şi de endorsement-ul pe care Ion Iliescu a decis în fine să i-l facă. Bătrânul e încă redutabil şi ar putea resuscita părţi din electoratul PSD aşa cum nu a făcut-o la referendum şi nici în 2004, la meciul Băsescu-Năstase, când era şi într-o poziţie incomodă, preşedinte în funcţie, deci imparţial. Chiar dacă lui Ion Iliescu i-ar fi trecut prin cap să se facă “jucător” şi n-ar fi avut aptitudinile pruncucide cunoscute (“arogant”, “prostănac”), vă daţi seama ce-ar fi ieşit 🙂

Urmează runda a doua, atâta cât putem spune, Parlamentul va trânti guvernul Croitoru, prea “mic” chiar şi pentru Elena Udrea. Voi ce credeţi, cine va pierde mai mult din toată povestea? Băsescu şi PDL sau PSD şi PNL? “Românii” e un răspuns simplu.

 1. alin Reply

  Nu stiu cat de ipocrit e Basescu dar cu siguranta ceilalti contracandidati ai sai mustesc de ipocrizie.
  Basescu e redutabil in campanie, unde isi poate arata cu adevarat stilul de jucator. Antonescu vrea, electoratul vrea un Antonescu puternic, dar oare poate? Antonescu da impresia ca nu tine ritmul in plus vorbeste de bun simt si nu se poarte cu nimic mai diferit fata de ceilalti din clasa politica.
  Geoana are in spate cel mai organizat si paradoxal, unit partid. La el se pune problema ca numarul de alegatori castigati datorita lui Iliescu sa fie mai mare decat numarul de voturi pierdute din cauza asocierii cu Iliescu. Si mai e ceva, Geoana chiar uita ca PSD a fost la guvernare 9 luni din 10?
  Sorin Oprescu? Pai daca se asociaza cu fotbalul si cu nationala, eu il asociez cu Mutu. Oare chiar vrea sa castige? Mie nu-mi da impresia asta. Condamna sistemul. Dar oare el din ce sistem a facut parte vreo 15 ani?

 2. Ratzusca Ramurica Reply

  O remarca la “Basescu pentru Romania”. E singurul slogan care introduce numele candidatului, si inca realizand un binom cu celalalt nume propriu. Astfel, identificarea Basescu=Romania e gata. A fost ales acest slogan pe afise, si nu celalalt, pentru a face ca prin vizibilitate agresiva aceasta identificare sa intre in subconstientul adversarilor si nehotaratilor (in aceasta ordine). Scopul final al strategiei de comunicare ar fi sa-i descurajeze pe toti cei tentati sa voteze altceva decat Basescu, inducandu-li-se ideea ca Basescu e la locul potrivit, el e Romania.
  Basescu este, de asemenea, singurul candidat cu doua sloganuri. Mi se pare mie sau asa ceva e destul de rar? Tocmai faptul ca sloganul aparent banal a fost dublat de zicala sugubat-agresiva perfect caracteristica acestui candidat (din stirpea “Vin la primarie!” si a ardeiului iute), “De ce le e frica, nu scapa”, poate dovedi ca “Basescu pentru Romania” a fost gandit pentru o strategie psihologica si va fi folosit mai mult ca slogan de afise, panouri si in general de outdoor. El trebuie lasat la dospit in subconstientul alegatorului care-l vede peste tot vrand-nevrand si are rolul de a consolida caracterul prezidential inerent al candidatului – ceea ce nu e treaba usoara, cata vreme contracandidatii mizeaza in continuare pe inadecvarea lui Basescu la Cotroceni.
  A doua remarca, despre sondajul CURS: de acord ca aparenta cvasi-egalitate dintre Basescu si Geoana se datoreaza disparitiei in acest sondaj a unor potentiali alegatori ai lui Basescu. Altfel spus, CURS arata ca nu Geoana s-a apropiat de Basescu, ci mai putini oameni ca de obicei au declarat ca-l voteaza pe Basescu. O explicatie posibila: multi votanti ai lui Basescu se vor duce doar la al doilea tur de scrutin. De aceea indraznesc sa prognozez ca electoratul captiv al lui Basescu va reactiona doar la necesitatea votarii lui Basescu, dar nu va iesi masiv pentru referendum.

 3. Iulian Reply

  Madona,..mai dat gata ,..noroc ca am avut timp sa citesc indeajuns incit sa ma descurc cit de cit ,in lexic,..adica sa gasesc resurse pentru a intelege ,..atfel???prea complicat pretene,….mai la obiect,mon cher..ca tara geme ,de pretentiosi,..dar dac nu mai sapa nimeni la mod concret,..v-ati dat dracu,..nu mai aveti ce minca ,..ma filozofilor ,..care suntem…na ,..ca pina si Vanghelie asta are un rost,..Incredibil,..e???…hai dracu sa ne culcam ,si sa ne rugam sa ne mai tolereze D-zeu,..ca prea ne-am facut ai Dracului,..cu minme sperante,..dar totusi existente,pe ultima reduta ,..Iulian,..

 4. ica Reply

  cu sigurnata noi suntem cei care pierdem…si vom pierde in continuare daca lucrurile nu se vor schimba cat mai repede. ce ma socheaza cel mai mult etse tema falsa de campanie a lui traian basescu-referendumul. Neavand realizari proprii acesta mizeaza tocmai pe saturatia la care ne-a adus toata clasa politica, si spera sa obtina astfel un nou mandat. Avem o veste pentru el ….nu mai tine…

 5. Gabi A Reply

  Antonescu ii da oricand clasa lui Geoana. Geoana e la fel de ahtiat de putere precum Basescu si este compatibil cu realitate. Pe cand Antonescu vine in ajutor cu propuneri si solutii viabile care sa scoata tara din impas. De exemplu scaderea impozitelor si a taxelor. Cetatenii vor vota schimbarea pentru un viitor mai bun. Gabi A.

 6. vlad Reply

  Al lui Basescu mi se pare cel mai potrivit pentru el, pt ceea ce reprezinta. E de ajuns sa spui “Basescu pentru Romania” si e clar ca nimeni n-o sa il voteze. Basescu a demonstrat in 5 ani de mandat ca nu e pentru Romania, asa dovada cea mai clara ca omul asta vorbeste ca sa nu doarma. Basescu nu e pentru Romania.

 7. Alin Reply

  De Remus Cernea ai auzit?
  Sper sa le-o ia inainte macar la 2-3 de pe lista de mai sus 🙂

 8. elena Reply

  Antonescu cu siguranta o sa castige cupa de incredere si o sa devina presedinte.

 9. Delfinul Reply

  Mie, personal, imi place foarte mult de domnul Antonescu. Intr-adevar nu mai exista bun-simt in Romania, incepand cu caricatura asta de sef al statului care este Basescu si pana la ultima institutie. Cred ca a venit vremea ca Romania sa se trezeasca si sa voteze democratia adevarata si nu dictatura lu’ Basescu.

 10. Ogg Reply

  Antonescu: “România bunului-simţ”- Romanii chiar au nevoie de mai mult bun simt. Eu unul m-am cam saturat de nesimtirea unora.
  Băsescu: “Băsescu pentru România”- Ceasusescu pentru o viata mai buna? ………………………………………………………………………………………………………………………. Start bun? 🙂 ma gandesc decat la atletism cand aud asta, dar dl. Basescu daca ar participa la o cursa de atletism, ar fi singurul participant si tot ar iesi pe locul II ( in cel mai bun caz)
  Geoană: “Învingem împreună”- La lupta vitejii mei!
  Oprescu: ”Hai, România”- Gooooooooooolllllllllll

 11. Escu Reply

  De ce in sondaje dl. Basescu scade ? O intrebare care mira doar pe talibani!
  Lumea a inceput sa-si dea seama ca au de-a face cu cineva care ,,nu este in regula cu capul” respectiv o personalitate paranoica.
  Am citit recent ,,Revolta de pe Caine” a lui Herman Wouk…cititzi-o este un roman stralucit! Vetzi avea o mare surpriza! Vetzi descoperi in paranoicul capitan al distrugatorului american exact ,dar absolut identic, personajul Basescu! Este descrisa remarcabil evolutzia spre paranoia a acestui capitan de vas.
  Cred ca lumea a inceput sa realizeze ca ,,omu ne-a pacalit” !

 12. Razvan Reply

  Parerea mea este ca, fara modestie, Crin are de departe cel mai adevarat slogan si cea mai corecta campanie. De laudat faptul ca nu s-a manifestat pe bani publici cum face Basescu. Am considerat in tot acest timp ca atunci cand Antonescu a cerut un euro prin telefon, care sa-l ajute la campanie, a facut un lucru de apreciat, nicidecum de criticat. Comparativ, Basescu se plimba prin toata tara pe banii romanilor – fara sa ceara, fara sa intrebe, fara sa vorbeasca!! In acest moment, Crin are reale sanse la castigarea alegerilor prezidentiale si acest lucru s-a intamplat numai prin modul in care a gestionat ultimele intamplari din viata politica. Faptul ca merge pe mana lui Johannis ca premier il duce si mai aproape de un mandat pe care, dupa opinia mea, il asteapta majoritatea romanilor!!!

 13. Iulian Comanescu Reply

  Rugăminte: nu comentaţi aici decât dacă aveţi ceva de spus. Văd că e plin de reacţii stereotipe şi sectare. Încep să dau delete, să ştiţi.

 14. textier Reply

  In 2000 Roman a avut “Roman pentru Romania” (slogan dat de cineva care nu a fost platit… si care sta acum pe acelasi scaun cu mine). Atunci era eufonia (aliteratia) care ar fi trebuit sa exprime ideea de naturalete, de potrivire dorita de soarta…
  Ma bucur ca se refoloseste peste ani, aparent cu mai multe sanse, desi la un mod absolut formalist. Daca Roman era pt. Romania, geniul limbii spune ca Basescu sa fie pentru Basarabi (locul sau natal, redenumit Murfatlar de curind).
  Acum dsp. mesajul polemic dsp. referendum. Parerea mea e ca un mesaj despre “frica” si “nu scapi” linga chipul unui om, fara delimitare grafica pe layout intre scris si poza, se citeste (fie macar si subconstient…) ca “de ce ii e frica LUI – de aia nu scapa”.

 15. popov Reply

  sicer nu cred ca ne incalzeste pe noi oamenii de rand sloganurile… dupa 20 de ani de la revolutie cred car trebui sa devenim mai liberali.vad in crin sans a de a depasim aceste vremuri dificile

 16. Cristina Reply

  Domnule Comanescu,
  Prin “reactii stereotipe si sectare” intelegeti toate comentariile impotriva simpatiei Dvs., Basescu? Ar trebui sa va dea de gandit, sunt cam multe. Chiar toti suntem “sectari”?
  Ideea cu startul bun e ridicola pentru un om cu inteligenta Dvs. Sunt convinsa ca, daca ati analiza problema fara partizanat politic (impus sau auto-impus, oricum nu mai conteaza), ati realiza faptul ca e vorba de ceva gaunos. Fara nicio solutie, not now, not ever. Pana si sloganul semidoct al lui Oprescu suna mai mobilizator. OK, vom avea un referendum. OK, vor fi mai putini parlamentari.Si? Ce se intampla mai departe? Asta e tot ce-mi poate oferi candidatul Basescu? Asta numiti Dvs. “start bun”??
  Din punctul meu de vedere, niciunul dintre cei 4 candidati mentionati de Dvs. nu-mi merita votul pe deplin.Campania dusa de ei pana acum m-a determinat insa sa ma pozitionez de partea lui Crin Antonescu. Pentru ca a fost singurul care a venit cu o solutie (Johannis) cat de cat coerenta. Asta ma face, deocamdata, in ciuda retinerilor nenumarate pe care le am si in privinta sa, sa ma duc totusi la vot.
  Regret daca v-am indispus.Imi asum reactia stereotipa si sectara, deci si probabilitatea de 99,99% sa mi se dea “delete”.

 17. alex niculcea Reply

  Dacă Traian Băsescu are curaj trebuie să vină în faţa oamenilor şi să vorbească despre România, nu despre luptele sale cu Mircea Geoană, nu despre luptele sale cu Dan Nica, Marian Vanghelie sau cu Partidul Social Democrat. Domnul Traian Băsescu este responsabil de distrugerea în 9 luni de zile a ceea ce România acumulase în aproape 10 ani.
  Politica externă este un dezastru. Am ajuns să ne bucurăm ca de o floare rară de vizita vreunui preşedinte cum este cel al Azerbaidjanului. În rest, România este din ce în ce mai izolată din punct de vedere diplomatic.

 18. Iulian Comanescu Reply

  Cristina: sunt de acord că niciunul dintre candidaţii importanţi nu e o soluţie. În chestia cu simpatia mea faţă de Băsescu sunteţi în schimb pe arătură. Când spuneam că încep să şterg mă refeream la mesajele imbecile pro şi anti, care au iz de postări la comandă. Ăsta e un blog pentru oameni deştepţi, şi subsolul trebuie să se conformeze regulii.

 19. Adriela Reply

  BAsescu a avut startul campaniei inca de la inceputul anului. L-am tot vazut la manifestari la care participa un numar mare de cetateni. Isi face reclama in randul oamenilor inca de cateva luni. Pacat insa ca nu poate lauda decat cu prezenta, ca numarul realizarilor este unul nesemnificativ. Trebuie sa ne facem datoria de cetateni si sa ne prezentam totusi la vot, chiar daca nu avem oferte prea bune. Consider ca trebuie sa alegem un om “cu bun-simt”, lipsit de interese personale.

 20. Valy Reply

  Sincer, nu cred ca are o relevanta deosebita un slogan al unui candidat, mai mult decat candidatul in sine. Atunci cand punem votul il acordam persoanei in sine si nu sloganului pe care l-a promovat in campania sa electorala. Cat despre campanie, acesta e doar startul…multe urmeaza de acum.

 21. drstoica Reply

  Micile iesiri din decorul obisnuit mizerabil ale lui Crin Antonescu, solutia de bun simt vizavi de nominalizarea lui Johannis pt Palatul Victoria, decentza relativa in exprimare si atitudine m-au facut sa zic: asta e cel mai putin nociv dintre deseurile politice care vor la Cotroceni. Stiu, Antonescu e ca o figura placuta de ceara si atat. Dar urasc ideea de intoarcere a comunismului sub forma dezorganizata (Geoana), ma dezgusta ipocrizia ridicata la rang de arta (Basescu), nu pot aprecia mahalagismul de tip Oprescu (versiunea neimbunatatita a lui Basescu), dar cred ca actualul presedinte va fi si viitorul sef al statului roman. Trebuie sa fii prea inrait sustinator al altora ori prea rupt de realitate ca sa nu vezi ca Basescu are in spate cea mai priceputa echipa de campanie. Nu neaparat inspirata, dar cu siguranta eficienta. Imi pun la bataie salariul pe doua luni: Basescu ne va conduce si in urmatorii 5 ani. 🙂
  Si stiti ceva? Nu vreau sa gandesc in profunzime, nu vreau sa analizez pe toate partile. Pur si simplu, imi place ideea de Parlament restrans numeric. Mai putini viermi de intretinut pe carca poporului. In cazul unui referendum, voi vota cu DA pt ambele propuneri basesciene, dar impotriva lui la prezidentiale. Speculeaza o idee pe care o putea promova atat de agresiv si in cei 5 ani in care n-a facut nimic. Decat gura.

 22. vasilissa Reply

  Buna analiza sloganurilor, dar ma indoiesc sincer ca intr-o Romanie intr-atit de ajunsa da stare de depresie un slogan mai paote face diferenta. Si mai e ceva, sloganul ar trebui sa aiba de-a face cu baza ideologica a partidului-suport si sa functioneze ca un motto pentru un plan coerent de actiune in numele ideologiei respective. Or, la noi, in afara de certuri ca la usa cortului, alta ideologie nu am prea mai detectat. Pentru asta nici nu ai nevoie de slogan, iar daca ti-ai facut, nu inseamna decit ca ai mai cheltuit nitel din banii publici. Mai pe scurt, traim intr-o tara condusa de niste indivizi ai caror unic scop este acela de a pune mina pe putere nu ca sa faca ceva, ci ca sa obtina ceva si nici macar nu mai au bunul simt de a mima interesul fata de natiune.

 23. Iulian Comanescu Reply

  Vasilissa: ei, uite că tot într-o depresie (economică) asemănătoare, oamenii lui Obama au inventat “Yes, We Can”, slogan care a contat. Cu ideologia în schimb e cam cum zici.

 24. Marian S. Reply

  Wow ! Am lipsit citeva zile de pe aici (dar n-a simtit nimeni, nu-i asa ?)
  Haideti sa stam stramb si sa judecam drept, dincolo de simpatiile noastre.
  Intr-o prima faza oamenii se impart in doua tabere: pro-Basescu si anti-Basescu. Ii lasam deocamdata pe cei pro, e problema lor.
  Vreau sa va atrag atentia voua, fanilor ANTI. Un vot ANTI am avut si in 1996 si ati vazut bine ce a urmat: cei 15000 de specialisti ai conventiei au facut minuni in tara. Atit de multe incit am tras la greu in toti cei patru ani si inca citiva dupa aceea. A fost cea mai NOCIVA perioada din istoria post-decembrista. Parerea mea, sa ma contraziceti daca aveti argumente.
  Cind incercam sa-mi intreb prietenii INAINTE DE VOTUL DIN `96 de ce vor vota asa imi raspundeau invariabil: pentru schimbare ! votez orice numai pe Iliescu nu !
  Ia spuneti si voi: a fost productiva ideea ? A fost cea mai proasta idee. Si dupa cite vad eu romanii au memorie proasta si vor sa repete greseala.
  Pe de alta parte un proveb spune: cind doi se bat cistiga al treilea. Intre cei scarbiti de actualul prezident si care vad in Crin marea salvare (nu zau, ce a facut acest om pentru Romania de merita sa devina presedinte ?) si fanii actualului se va detasa clar… Mircea Geoana. Din ce in ce mai pregnant ne arata ca nu mai e prostanac, asa cum i-a zis domnul Iliescu. Pe de alta parte, desi inca nu a spus-o in mod clar se observa ca si domnul Iliescu crede la fel si il sprijina oarecum. Unitatea de partid inainte de toate, acum ca tot nu mai poate Adrian Nastase. Si vorbim de un partid care sta (deocamdata) foarte bine pe picioare.
  Pina acum am facut o analiza cit am putut eu de “rece“. Dar ce voi vota ?
  De sorginte liberala nu sunt, provin din familie de muncitori si tot cam asta sunt si eu. Deci ar trebui sa-mi placa social-democratia. PDL sau PDSR ? Deocamdata oscilez intre ideea de a NU merge la vot si aia de a-l vota pe Geoana. Basescu nu-mi mai trebuie, Crin Antonescu e si el pe acolo, alde primarul Oprescu m-a dezamagit deja. Intre cei trei sa da lupta oricit ne-ar place noua de alti candidati de umplutura. Cinic dar … asa e viata.

 25. Mihai Reply

  sinteti mai destepti ca mine si stiti o gramada de lucruri la care nu am acces. o sa citesc. aveti alt stil decit ce am gasit eu saptamina trecuta pe un blog ropresident2009.pe wordpress. nu au privirea larga ca cea din media lui comanescu si limbajul e mai greoi, mai greu de urmarit. pe comanescu acum l-am gasit. o sa urmaresc. dati-mi o carte despre analiza politica sau ceva legat de campanii, ca ma simt cam naiv, ca sa nu zic altfel. succes

 26. Parvan Reply

  vor exista si updateuri la aceasta analiza?
  M-ar interesa o parere mai ales legata de implementarea outdoor.
  Mai exact despre “centrarea” mesajului cu “scaparea de frica” in raport cu “pentru Romania” si despre “Romania bunului-simt” ajunsa pe stalpi, copaci si garduri.

 27. claus Reply

  nu ma bag in mari detalii si istorii ca le stim pe toate eu sfatuies si pe altii mai ales pe cei care inca nu sau hotarit sa voteze sa se uite pe siteul lui remus cernea si poate poate se va hotari

 28. verde Reply

  Important e cum gandesti si cum traiesti! Sa ii permitem intrarea in politica a unui om tanar, nepatat de comunism si dezintersat financiar! Remus Cernea este alternativa! Ne-am saturat de minciuni si vorbe goale. Remus Cernea este persoana care nu vrea sa para ceea ce nu este, nu joaca teatru! Remus Cernea este interesat de capacitatea omului, de felul in care gandeste, NU de viata personala! Lui Remus Cernea i s-a luat dreptul la exprimare! http://www.remuscernea.ro

Post your thoughts