SPT.ro și Gizmodo.ro

Brăduț Ulmanu și Adrian Spinei anunță două lansări: SPT.ro (site-ul “Sport Total”) și Gizmodo.ro (Media Pro Interactiv). Câteva impresii despre fiecare despre ele, cu invitația de a vă spune și voi părerea mai la vale, ca totdeauna.

SPT.ro
Nu îmi place. M-am tot întrebat de ce și o primă explicație ar fi că n-are decât două feluri albastru, în el, folosit pe suprafețe mari. Mai e ceva ce aș putea numi o utilizare dezorganizată și bizară a albului. Spațiile albe sunt quality, glossy pe print, dar pe Internet am senzația că produc senzația de dezordine – sau cel puțin, așa cum au fost folosite pe SPT.ro. După prima senzație, de respingere, am ajuns și la lucruri interesante. “Frontul” site-ului, partea aceea cu poză și câteva informații esențiale, e o idee bună de organizare. Din păcate, față de șmecheria animată de pe ABCNews.go.com (e un Flash?), pare un soi de schiță neterminată. La fel, dacă zonele în care e împărțit site-ul ar fi avut niște titlulețe “de rubrică”, la fel cum e în stânga, m-aș fi orientat mai bine în dezordinea alb-albastră a site-ului. Sub ea e o ordine invizibilă, poate dată de Brăduț, care zice că a fost implicat în proiect. Păcat că acesta nu și pictează cum cântă, ca să spun așa. De alfel, și pe Jurnalismonline.ro, se poate vedea că pictorul și-a băgat picioarele, la propriu, în headerul site-ului.

Gizmodo.ro
Îmi place, mai puțin ideea de a pescui un brand celebru pe Internet (Gizmodo.com) și a-l clona în scopuri proprii în România. Sau s-ar putea să fie o înțelegere cu omologii de afară și să nu știu eu. Oricum ar fi – clonă, licență sau alt tip de adaptare – cel puțin e vorba de un concept clar și cu șanse bune de succes. O nișă care înseamnă pe Internet aproape mainstream: gadgeturile. Mergeți la analiza lui Spinei ca să aflați niște lucruri. Eu mă mărginesc să spun că Gizmodo.ro ar avea nevoie și de un condei și de fun-ul din postările și pozele Gizmodo.com. Textele de pe .ro sunt niște știri semirumegate, deocamdată. O soluție ar fi “less is more”. Vineri, 13, Gizmodo.ro are nu mai puțin de 10 postări. Asta ar putea produce intoxicație celor mai maniaci dintre gizmologi.

7 thoughts on “SPT.ro și Gizmodo.ro”

  1. Gizmodo.com si Engadget.com sunt siteuri concurente, in Romania ele fac schimb linku-uri. Folosirea denumire pentru siteurile romanesc este mai mult decat jenanta pentru MPI. Boingboing.ro este liber, oare il cumpara cei de la MPI pentru o alta clona? Cei de la Engadget si Gizmodo au parte de testari pre-release datorita traficului care il au, am dubii mari ca cei din Ro vor putea face la fel. In plus, de multe ori pe Engadget sunt prezentari de la autori care chiar au tinut in mana produsele resepctive si iti ofera prezentari pertinente. Dupa cum spuneai gizmologi sunt avizi de astfel de informatii si daca nu au informatii de ultima ora, vor migra catre cei care le ofera. Autorii de pe engadget.com sunt cu adevarat pasionati de domeniu si asta se observa in articolele lor care sunt mult mai “juicy” decat traducerile seci de pe engadget.ro (so far)

  2. SPT si-a concendiat designerul. Si se vede 🙂
    Mie nici gizmodo.ro nu imi prea place din punct de vedere grafic. Am intrat si pe .com dar (poate e de la firefoxul meu) are un design si o aranjare in pagina mai jalnica comparata cu varianta ro.

  3. Adrian: Foarte concludent ce spui, deși eu n-aș fi atât de sever. Decelez cu siguranță o problemă a Gizmodo.ro, anume că “gizmologii” știu, foarte probabil, și engleză și asta i-ar putea face să prefere Gizmodo.com.

  4. Din cate stiu eu, gizmodo este un concept foarte cunoscut international iar site-ul .com este tradus in 8 limbi. Are vreo legatura gizmodo.ro cu .com sau e o faza tipica de copiere si imitare a unui succes? Ma intreb unde sta creativitatea si noutatea? Se vor limita doar la tranduceri? HM…. ma asteptam la mai mult .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *