Sport total cu probleme şi fără numărul de azi

Cătălin Tolontan anunţă că azi “Sport Total” n-a apărut pe piaţă, ca urmare a deciziei patronului Nicolae Bară, deputat PD şi afacerist în domeniul frigotehniei. Ca de obicei, oprirea apariţiei este ultimul act dintr-o piesă care a început cu neplata facturilor, de pildă pentru site-ul de Internet.

Deşi nu mă pricep la ziare de sport, cred că mai pricepuţii vor fi de acord că nu a fost un ziar rău. Probabil că s-a terminat prost – sau, cel puţin, situaţia e foarte băşicată – fiindcă Nicolae Bara nu a investit destul şi fiindcă “Sport total” nu a avut promovare. Comparaţia cu cei doi mari rivali, “Gazeta sporturilor” şi “Pro Sport”, e concludentă în sensul ăsta.

Decizia de a modifica site-ul ziarului cu puţin timp înainte de întreruperea apariţiei e tipică pentru micii investitori de presă din România. Nu îl cunosc pe dl. Bară şi nu am nimic personal cu el, dar cei dispuşi să rişte câteva sute de mii într-o astfel de aventură de presă ar trebui să înveţe ceva din ceea ce i s-a întâmplat lui, ca şi altora. Dragi patroni de presa wannabe, un ziar înseamnă un business plan pe termen de câţiva ani şi multe milioane cheltuite. Altfel, se va şti că aţi întors din drum un număr de oameni cunoscuţi în breasla lor, dintre care, în cazul “Sport total”, îi ştiu pe Andrei Bălan şi Radu Banciu.

 1. Iann Reply

  E posibil sa urmeze si ziarul “Ziarul” care am inteles ca a fost preluat de acelasi domn?

 2. g@br! Reply

  Mare pacat.
  Eu am crezut ca au dat vreo “enciclopedie fotbalistica” gratuit de nu l-am gasit la niciun chiosc in drum spre birou.
  Mare, mare, pacat.

 3. gabriel Reply

  Iann: cei doi patroni de la Sp T si Ziarul au incercat sa faca o combinatie destul de ciudata, care initial sunase ca o vanzare a celor doua publicatii catre un al treilea proprietar. De fapt, se pare ca au incercat sa se asocieze cu totii, in cautarea de cash, insa rezultatul, se vede treaba, nu a fost cel scontat.

 4. Adrian Ţoca Reply

  N-a aparut si nici nu o sa mai apara. Daca e vreo chestie buna in toata mizeria de la final e convingerea ca echipa editoriala a fost, de fiecare data, la inaltime. Si asta chiar daca a trecut si ea, de-a lungul celor doi ani, prin schimbari radicale. Mi-as dori ca oamenii din redactie sa nu aiba de suferit pe viitor mai mult decit au suferit deja in ultima vreme, sau decit ii vad ca sufera astazi, din cauza prostiei altora, si nici sa fie judecati prin prisma acestui esec, pentru care, din punctul meu de vedere, nu au nici cea mai mica vina.
  Sint citiva pusti pe aici care au un viitor extraordinar in fata, de care o sa se mai auda cu siguranta in presa sportiva, iar viitorii lor angajatori vor avea cu siguranta motive de satisfactie.
  Pentru ei, experienta celor fix doi ani de aici a fost insa echivalenta cu 10 ani de presa normala, daca ma gindesc la situatiile in care au fost pusi. Si sint convins ca o sa le foloseasca mai departe.
  Iar dovada ca ziarul avea un continut bun o constituie si mesajele care au aparut de-a lungul timpului pe diversele bloguri, mailuri, forumuri. Inclusiv azi, la Catalin Tolontan, sau chiar pe site-ul ProSport, care a publicat stirea, sint o multime de oameni care regreta situatia si apreciaza calitatea redactionala. Chiar daca (extrem de) redus, publicul SPT a fost unul format de oameni de calitate.

  In rest, despre intregul context, o sa mai fie vreme sa se afle.

 5. Iann Reply

  Ciudat. Deci e posibil sa urmeze si Ziarul care am inteles ca avea datorii destul de mari la tipografie si se si alesesera cu un poces din cauza asta (o fi fost doar o schimbare subtila de proprietar/firma ca sa nu fie proporiti?)
  Si Sport Total FM are tot acelasi actionar, adica domnul bara, ca am pierdut sirul?

 6. Lucian L Reply

  Pentru ca orice eveniment neplacut ca acesta are si zeci de zvonuri atasate, il reproduc pe cel pe care l-am auzit eu. Sunt 99% ca e adevarat pana la un punct, restul ii rog pe cei implicati sa infirme sau sa confirme.

  Povestea suna cam asa: Bara a cedat proprietatea ziarului in urma cu citeva luni ziaristilor! Acestia aveau actiunile, dar trebuind sa plateasca acum cheltuielile (inclusiv tiparul la tipografia lui… Bara). De aici vine zvonul: cica Bara ar fi dorit sa reprimeasca proprietatea ziarului, urmand a-l finanta in acest caz in continuare. Dar, SURPRIZA, noii actionari, ziaristii (toti sau unii, nu stiu) i-au cerut bani pe actiuni. C-o fi bine, c-o fi rau, nu stiu. Cert e ca Bara cand a auzit cererea fostilor sai angajati, s-a hotarit si el sa ceara datoriile (mai ales la tipografie). Cum acestea, logic, nu prea aveau de unde sa fie achitate, Bara a inchis accesul la tipografie. Proprietarul ziarului nu mai era insa el.

  Daca gresesc, imi cer scuze fata de cei implicati. Sunt acolo zi ziaristi de calitate

 7. iulian v Reply

  @ Lucian L: esti in eroare. Asa cum a spus mai sus si Adi Toca, decizia i-a apartinut lui Bara si punct. Noi n-am cerut nimic pe nimic sau poate am cerut prea multe… Daca a face un ziar de sport normal inseamna mult … Oricum, mai multe amanunte, zilele urmatoare.

Post your thoughts