Spock.com (updated): un pas mic pentru omenire, mare pentru om

Am dat o raită pe Spock.com, lansat ieri în beta, şi am dedus că merită să scrii despre el. E drept că în momentul de faţă merge cu întreruperi, dar lucrurile astea se întâmplă la început şi de obicei se rezolvă.

Probabil că s-a lucrat atât la el înainte de lansare fiindcă cineva a făcut un efort destul de laborios de tagging. Dacă cauţi, de pildă, “Ion Iliescu“, ai o listă de subiecte-cheie dedesubt, printre care evenimentele din 1989, mineriadele, FSN-ul şi toate celelalte, inclusiv “Knight of the Elephant”, care e un ordin din Danemarca şi nu o bătaie de joc, la fel cum elefantul nu e rinocer.

Iliescu e în pagină cu un tiz de-al lui, care nu contează. Dacă dai clic pe “al nostru”, mai exista un buton de “related people”, care deocamdată nu foloseşte la nimic, poză şi dedesubt, trimiteri către Wikipedia, Presidency.ro şi o altă bază de date.

Totul e foarte frumos şi organizat. Problema în sistemul ăsta de tagging e însă că se asociază unei persoane un atribut, iar asta dă naştere la unele… tentaţii. Am intrat pe Corneliu Vadim Tudor şi am adăugat fără probleme “extreme right”. La “clown” s-a blocat, dar nu cred că din cauza tag-ului, ci dintr-a serverului, care nu mai poate. Dumneavoastră şi cu mine râdem şi s-ar putea să ne credem spirituali şi curajoşi pentru tag-urile astea, dar Vadim şi istoria însăşi s-ar putea să nu fie de acord cu noi, cine ştie?, şi să ne considere nişte papagali care sunt buni numai să insulte oamenii. E adevărat că Vadim nu ne place, dar cred că o măgărie e o măgărie indiferent de cel căruia i-o adresezi. De aceea, ţin să prezint scuzele mele domnului senator, mai ales pentru eticheta “clown”, pe care i-am dat-o numai fiindcă domnia sa a fost prima care mi-a venit în minte, ca material didactic în experimentele mele cu noul site, iar dacă noul site ar merge în clipa de faţă, aş încerca să o şterg.

Ca să faci toate chestiile astea trebuie să te înscrii, ceea ce e destul de uşor. Spock îţi importă contactele dintr-unul din mailbox-urile cunoscute, gen GMail, AOL sau Yahoo, nu ştiu exact în ce scop, cu excepţia faptului că îţi propune să le trimiţi invitaţii, lucru pe care-l poţi refuza, iar dacă voi, contactele mele de GMail, n-aţi primit spam despre Spock de la mine, înseamnă că Spock e băiat bun.

Spock a reţinut că l-am tăguit pe Vadim, dar nu cu ce l-am tăguit, drept pentru care m-am trezit şi eu pe acelaşi Spock, cu posibilitatea de a-mi adăuga taguri, site, poză, dată de naştere şi o serie de alte lucruri. Ceea ce pot face şi alţii. N-am în schimb un permalink frumos, ca Vadim. Şi nu mă găsiţi, dacă mă căutaţi.

Una peste alta, e un site care ar putea fi grozav, dacă oamenilor nu le-ar plăcea să se insulte unii pe alţii. Ştiţi poveştile din State, despre episoade personale şi nu prea măgulitoare din trecutul fiecăruia, care apar pe Google, abuziv faţă de dreptul la propria identitate. Aici, la fel cum un nume poate fi “prins” în categorii relevante, el poate fi făcut şi harcea-parcea.

Site-ul nu pare a avea acel gen de anticorpi naturali pe care-i are Wikipedia, unde lucrurile se rezolvă, cât de cât, din mers, dacă cineva bagă măgării despre o persoană cu de la sine putere. Acolo, “războaiele de editare” se referă mai curând la chestiuni cu adevărat controversate şi nu la epitete/insulte. De pildă, bănuiesc că dacă intram cu un nume fals puteam face porci toţi politicienii români, îmi construiam o identitate oarecare şi basta. Poate că pe undeva – nu pot săpa atent, fiindcă Spock ba merge, ba nu merge – se vedea că am înjurat pe toată lumea. So what?

Până la urmă, ceea ce a făcut Spock e un mash-up de motor de căutare şi Web 2.0 destul de uşor de gândit. Stau şi mă gândesc că Google sau alţi giganţi nu s-au atins de zona asta fiindcă frige. Dar, desigur, dacă rişti poţi câştiga. Deocamdată Spock dă răspunsuri concise şi relevante la cel puţin câteva nume celebre.

P.S.: Dacă scotoceşti după altceva decât un nume, de pildă “atomic fission“, găseşti trei tovarăşi cu legătură cu subiectul, ceea ce cred că e util într-o muncă de cercetare.

 1. Tiberiu Reply

  Merge ca naiba acest motor de cautare. Extrem de greu. In plus…sunt personaje pe care nu le gasesti aici. Discriminare 🙂 .

 2. cireasa Reply

  Status: 500 Internal Server Error Content-Type: text/html
  Uh Oh

  Looks like we’re having problems right now. Try coming back in a bit.

  🙂

 3. Adrian B Reply

  Vadim are ca prime tag-uri “insane”, “clown”, “extreme right”. Se pare ca functioneaza munca ta.

 4. Iulian Comanescu Reply

  Adrian B: “Insane” nu mi se datorează. Probabil însă că oricine poate să-l umple de “lucruri” dacă îşi face un cont.

Post your thoughts