Spock.com (updated): un pas mic pentru omenire, mare pentru om

Am dat o raită pe Spock.com, lansat ieri în beta, și am dedus că merită să scrii despre el. E drept că în momentul de față merge cu întreruperi, dar lucrurile astea se întâmplă la început și de obicei se rezolvă.

Probabil că s-a lucrat atât la el înainte de lansare fiindcă cineva a făcut un efort destul de laborios de tagging. Dacă cauți, de pildă, “Ion Iliescu“, ai o listă de subiecte-cheie dedesubt, printre care evenimentele din 1989, mineriadele, FSN-ul și toate celelalte, inclusiv “Knight of the Elephant”, care e un ordin din Danemarca și nu o bătaie de joc, la fel cum elefantul nu e rinocer.

Iliescu e în pagină cu un tiz de-al lui, care nu contează. Dacă dai clic pe “al nostru”, mai exista un buton de “related people”, care deocamdată nu folosește la nimic, poză și dedesubt, trimiteri către Wikipedia, Presidency.ro și o altă bază de date.

Totul e foarte frumos și organizat. Problema în sistemul ăsta de tagging e însă că se asociază unei persoane un atribut, iar asta dă naștere la unele… tentații. Am intrat pe Corneliu Vadim Tudor și am adăugat fără probleme “extreme right”. La “clown” s-a blocat, dar nu cred că din cauza tag-ului, ci dintr-a serverului, care nu mai poate. Dumneavoastră și cu mine râdem și s-ar putea să ne credem spirituali și curajoși pentru tag-urile astea, dar Vadim și istoria însăși s-ar putea să nu fie de acord cu noi, cine știe?, și să ne considere niște papagali care sunt buni numai să insulte oamenii. E adevărat că Vadim nu ne place, dar cred că o măgărie e o măgărie indiferent de cel căruia i-o adresezi. De aceea, țin să prezint scuzele mele domnului senator, mai ales pentru eticheta “clown”, pe care i-am dat-o numai fiindcă domnia sa a fost prima care mi-a venit în minte, ca material didactic în experimentele mele cu noul site, iar dacă noul site ar merge în clipa de față, aș încerca să o șterg.

Ca să faci toate chestiile astea trebuie să te înscrii, ceea ce e destul de ușor. Spock îți importă contactele dintr-unul din mailbox-urile cunoscute, gen GMail, AOL sau Yahoo, nu știu exact în ce scop, cu excepția faptului că îți propune să le trimiți invitații, lucru pe care-l poți refuza, iar dacă voi, contactele mele de GMail, n-ați primit spam despre Spock de la mine, înseamnă că Spock e băiat bun.

Spock a reținut că l-am tăguit pe Vadim, dar nu cu ce l-am tăguit, drept pentru care m-am trezit și eu pe același Spock, cu posibilitatea de a-mi adăuga taguri, site, poză, dată de naștere și o serie de alte lucruri. Ceea ce pot face și alții. N-am în schimb un permalink frumos, ca Vadim. Și nu mă găsiți, dacă mă căutați.

Una peste alta, e un site care ar putea fi grozav, dacă oamenilor nu le-ar plăcea să se insulte unii pe alții. Știți poveștile din State, despre episoade personale și nu prea măgulitoare din trecutul fiecăruia, care apar pe Google, abuziv față de dreptul la propria identitate. Aici, la fel cum un nume poate fi “prins” în categorii relevante, el poate fi făcut și harcea-parcea.

Site-ul nu pare a avea acel gen de anticorpi naturali pe care-i are Wikipedia, unde lucrurile se rezolvă, cât de cât, din mers, dacă cineva bagă măgării despre o persoană cu de la sine putere. Acolo, “războaiele de editare” se referă mai curând la chestiuni cu adevărat controversate și nu la epitete/insulte. De pildă, bănuiesc că dacă intram cu un nume fals puteam face porci toți politicienii români, îmi construiam o identitate oarecare și basta. Poate că pe undeva – nu pot săpa atent, fiindcă Spock ba merge, ba nu merge – se vedea că am înjurat pe toată lumea. So what?

Până la urmă, ceea ce a făcut Spock e un mash-up de motor de căutare și Web 2.0 destul de ușor de gândit. Stau și mă gândesc că Google sau alți giganți nu s-au atins de zona asta fiindcă frige. Dar, desigur, dacă riști poți câștiga. Deocamdată Spock dă răspunsuri concise și relevante la cel puțin câteva nume celebre.

P.S.: Dacă scotocești după altceva decât un nume, de pildă “atomic fission“, găsești trei tovarăși cu legătură cu subiectul, ceea ce cred că e util într-o muncă de cercetare.

5 thoughts on “Spock.com (updated): un pas mic pentru omenire, mare pentru om”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *