SPIRIT – OK, bravo… dar… de ce FABULO?

Oameni care se pricep la branding si imagologie apreciază pozitiv conceptul “SPIRIT” lansat de Ministerul Externelor ca formulă de recomandare a României/a românilor/a românităţii în lume…
În egală măsură am receptat anumite zîmbete condescendente apropo de particula “fabulo-“, care atestă că spiritul de glumă bîntuie în exces prin laboratoarele de forjare a imaginii noastre de export.

Orice blazon naţional e fabulo…, întrucît tărîmul însuşi de desfăşurare a reprezentărilor de acest tip e cel al fabulaţiei, al fabulei, al caracterului fabulos (sau, vorba lui Nedelciu, fabulatoriu): nemţii sînt fabulo-precişi, italienii sînt fabulo-artişti, ruşii sînt fabulo-patetici. Ba chiar se poate spune că sînt ceva mai fabulo decît noi – oricare dintre ei… Dar nu o strigă. Sînt cu atît mai fabulo cu cît nu se dau fabulo!
Este – se pare – un nărav mercantil tipic românesc să clamezi naturaleţea unui suc arhi-chimizat, tradiţia de secole a unei margarine abia lansate… şi… nou! caracterul fabulos al unui neam despre care pînă mai ieri destinatarul occidental al mesajului nu ştia mare lucru. (Cu siguranţă, aici cineva fabulează.)
Astfel diluat, SPIRIT-ul nostru riscă să ajungă la ei un şpriţ… cam prea văratic.
(Promit să revin cu mai multe aprecieri despre conceptul SPIRIT ca atare. Dar şi cu anumite hmm…-uri.)

 1. Florin Dumitrescu Reply

  multm de linkuire draga frobi.
  am ezitat mult sa reiau textul initial de pe blogul textier.
  dar mi-era teama ca se “raceste” stirea…
  L-am fasonat pe stilul hotnews si l-am dat ca un teaser la un articol mai amplu, pe care proimit sa-l postez aici in exclusivitate.
  ultimele 2 fraze nu le-am inteles, dsp ce bani vorbesti? eu postez benevol

Post your thoughts