Sorin Roșca-Stănescu pleacă de la Ziua

Sorin Roșca-Stănescu, fondatorul și directorul cotidianului “Ziua”, a părăsit azi redacția, spun mai multe surse. În locul lui, director editorial: Adrian Pătrușcă, director executiv: Mihai Pâlșu. Se spune că schimbarea s-ar fi anunțat în redacția “Ziua”.

“Ziua” e ultimul cotidian condus de un jurnalist din generația 50+, după plecarea de la “Gândul” a lui Cristian Tudor Popescu și cea de la “România liberă” a lui Emil Hurezeanu, în numai câteva zile. Lansat în 1994, ziarul a scăzut constant după 2005, până în zona 16-17.000 de exemplare vândute, în ciuda unei relansări care a avut loc anul trecut și a reclamei obsedante cu “Și eu sunt român” care s-a învârtit poate vreun an pe Realitatea TV. În lumea media controlul pe care Sorin Ovidiu Vîntu îl deține asupra ziarului “Ziua” e considerat un fapt, însă patronul Realitatea-Cațavencu nu și-a asumat vreodată proprietatea ziarului, poate pentru că în ultimii ani acesta a căpătat o reputație nu prea bună.

Prevăd dezvăluiri la kilogram mâine-n “Evenimentul zilei”… deși am înțeles că autorul predilect al articolelor despre Sorin Roșca Stănescu este sau o să fie curând coleg cu acesta.

UPDATE 2: Alte câteva lucruri care se aud, dar vă rog mult de tot să nu le luați ca sigure:
– plecarea s-ar fi produs după modelul “la meme CTP autrement coiffee”, adică și SRS ar fi primit din partea ownerului obiective de îndeplinit gen adus ziarul pe break even și eventual profit, obiective pe care nu le-ar fi acceptat
– SRS s-ar putea să intre în istoria presei cu tot cu “Ziua”, în sensul că din altă parte mi se spune că ar fi anunțat jurnaliștii că mai primesc bani o lună
– din noul management, Adrian Pătrușcă e dorit de redacție, iar Mihai Pâlșu de SRS. Cu privire la al doilea ar fi fost mârâieli prin redacție.

UPDATE: Cezar mă trimite la un comunicat postat la 16.39 pe site-ul “Ziua”:

Incepand cu 1 februarie 2008, domnul Sorin Rosca Stanescu va fi promovat intr-o functie inalta la nivelul grupului de presa. In consecinta, va ramane director fondator al ziarului ZIUA si editorialist al acestuia.
Functia de publisher al ziarului ZIUA a fost preluata, incepand de astazi, 25 ianuarie 2008, de domnul Mihai Palsu.

Apropo, care grup de presă? Oficial, “Ziua” nu face parte din niciunul.

14 thoughts on “Sorin Roșca-Stănescu pleacă de la Ziua”

 1. E oficial de-a dreptul, uite un comunicat al ziarului ZIUA, pe site:
  Incepand cu 1 februarie 2008, domnul Sorin Rosca Stanescu va fi promovat intr-o functie inalta la nivelul grupului de presa. In consecinta, va ramane director fondator al ziarului ZIUA si editorialist al acestuia.
  Functia de publisher al ziarului ZIUA a fost preluata, incepand de astazi, 25 ianuarie 2008, de domnul Mihai Palsu.

 2. Probabil grupul de presa PETROMSERVICE: tevi, sonde, atelaje.
  Cezar: Zi si tu doua vorbe despre d-l Palsu, ca poate nu-l cunoaste lumea asa bine 🙂 Si degustare placuta!

 3. Iulian, ma bucur ca ti-am starnit interesul cu ~Urmele amare..~.Si cititorii, si unii ziaristi pot descoperi multe despre noi.
  La postul tau, trebuie sa fac si eu doua corectii:
  1. CTP nu e din generatia ~pre-1989~, el intrand in presa in 1990.
  2. Horia Tabacu nu mai e la CanCan din noiembrie 2007. De atunci conduce si transforma ziarul Atac.
  La buna vedere!

 4. Simona: pe CTP îl mențin în generația aia, în ciuda faptului că n-a scris înainte de 1989. E oarecum limpede de ce. La fel, pe mine nu mă pun în generația respectivă, deși am scris vreo două articole într-o revistuță studențească pe nume ING înainte.

  În privința lui Tabacu, mulțumesc de info., e important, am rectificat.

 5. A, am schimbat în 50+ la CTP, că pre-1989 nu se justifica într-adevăr. Mă refeream la stilul autocratic de a face gazete, cumularea atribuțiilor comerciale cu cele editoriale (CTP se va apăra din nou spunând că el n-a făcut asta, dar cât timp accepta ca ziariștii lui să semneze contracte de reclamă, eu cred că rămâne-n oala respectivă), bunele relații cu șerifii din CRP (Roșca, Tatulici, Nistorescu, Sârbu etc., etc.). Tolontan și Halpert, cei mai proeminenți șefi de gazetă din noul val (ultimul mai mult prin tiraj decât prin prezență), nu au multe lucruri de acest fel în comun cu bătrânii.

 6. “plecarea s-ar fi produs după modelul “la meme CTP autrement coiffee”, adică și SRS ar fi primit din partea ownerului obiective de îndeplinit gen adus ziarul pe break even și eventual profit, obiective pe care nu le-ar fi acceptat”
  Deci sugestia ar fii ca in viitor Ziua ar urmari [poate chiar reusi] sa-si schimbe scopul ? Aveti ceva concret in sprijinul acestei sugestii [nu declaratii ci ceva mai concret] ? Fiindca pana acum, din faptele/continutul acestui .. ziar .. era clar ca nu urmareste profitabilitate ci doar sa-si mentina un “nume” relativ cunoscut unde daca publici un atac la persoana pe urma il poti cita in restul mass-mediei spunand “in presa centrala/nationala” “specialisti/expertii spun ca” ..
  Da, nu e singurul ziar din .ro cu acest unic scop.

 7. SG: la “Update 2” am preluat niște lucruri așa cum le-am auzit și am rugat lumea să le ia ca atare, ca neverificate, deci nu am nici o certitudine că se vrea asta. La ceea ce se întâmplă acolo, e destul de posibil ca “Ziua” să-și încheie apariția. Depinde, desigur, de ce vrea ownerul – Sorin Ovidiu Vîntu, după toate informațiile neoficiale, care oficial are și “Cotidianul”, deci doua ziare potențial concurente.

  Pe de altă parte, nu sunt de acord cu demonizarea lui Sorin Roșca Stănescu. El e doar cel mai vizibil dintre ziariștii despre care s-a spus că au călcat pe lângă drum și nu singura oaie neagră a profesiei. Îmi mai amintesc că prin ’96-’97, “Ziua” era singurul ziar pe care îl puteam citi, în contextul provocat de dezamăgirea guvernării CDR. Cred că în momentul de față, acolo, lucrează oameni care nici nu știu cât de bine s-ar descurca în presă odată ce ar ieși de sub pulpana “Nașului”. Și fiindcă tot vorbim discuții aici, acesta din urmă e un personaj cu prea multă vitalitate ca să iasă cu totul din circulație, așa că nu e exclus ca toată lumea să-și ia zborul către alte zări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *