Sorin Adam Matei despre plecarile in grup din presa

Aici, pe Pagini.com. Matei reia teza din “Boierii mintii”: avem relatii feudale/de casta si nu incredere in institutii, mecanismele valorice de promovare functioneaza mai putin decat ritualurile de investire s.a.m.d. Ideile se aplica surprinzator de bine presei romanesti:

Romania este, de fapt, un bunget de relatii personale. Relatiile de la om la om, de gen feudal, garanteaza tot. Doar ele pot da o functie si un venit. Cand pleaca un sef pleaca si redactia. Romanii nu au incredere in institutii, au incredere in vatafii de plai. Ei sunt “oamenii tari’. Ei controleaza situatia. Ei stiu cum sa negocieze cu boierii veliti. Ori sa fie marinimosi cu rumanii beliti.

Neincrederea in institutii mai are un inteles. E neincredere in sine. In proiectul personal. E ideea ca nu poti reusi decat in grup. Un grup girat de omul providential. Altul decat tine.

Migratia redactiilor e si iluzia ca economia de piata poate fi fentata. Daca ma mut la celalalt, regulile impuse de “alaâ€? nu se mai pun. Greseala. Regulile sunt acelesi peste tot. Daca faci bani, stai. Daca nu, te cari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *