Solutii bulgaresti pentru incalcarea embargoului electoral

Va mai amintiti rezultatele care circulau pe sub mana pe freeex si SMS-uri la noi, in decembrie 2004, inainte de exit poll? Ei bine, bulgarii au si ei alegeri, au aflat ca socialistul Gheorghi Parvanov e mai tare ca ultranationalistul Volen Siderov si poseda embargou asupra sondajelor, drept pentru care ne-au dat de departe clasa la incalcarea acestuia:

– agentia BGNES – prognoza meteo: “caldura inumana” (80,5 grade Celsius) la Partidul Socialist (Parvanov), versus 19,5 grade la Siderov, la ora 13.00. Inlocuiti gradele cu procente…
– agentia Focus: “Numele trandafirului” (Eco) atrage 80,5 la suta din cititori, “Mein Kampf”, 19,5. E clar la ce servesc trandafirul si Hitler. La ora 14.00, tot Focus a dat un sondaj cu privire la popularitatea filmelor, unde 81% preferau un film bulgaresc despre comunisti si rezistenta antifascista, fata de 19 % fani “Dictatorul”/Chaplin
– radio Darik: sondaj telefonic, concurs intre doua cantece, “Trandafirul bulgaresc” vs. “Le brebis galeuse” (potarnichea…? ce-i aia galeuse?), procente cam la fel.

Radio Darik e de fapt inventatorul acestor mesaje cifrate, care s-au raspandit in toata media bulgara. Amenda pentru incalcarea intentionata a legii electorale e de numai 250-2.500 de euro. Doua invataminte de tras: 1) lor nu le e frica de Ralu Filip si 2) cel mai sigur mod pentru ca un ex-comunist sa castige alegerile e sa-si inventeze un contracandidat nationalist-caricatural. Naseva programa zavarsi, leka noci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *