Și cifrele Cotidianul… 18.800 media pe șase luni

Din sursă sigură, managerială: ian – 16,813; feb – 16,838; mar – 15,959 (sunt și pe BRAT), și: apr – 17228; mai – 25,652; iun – 20,309. Exemplare vândute la chioșc și abonamente. Media pe ianuarie-iunie 2007: 18.800. Aceeași sursă declară o creștere de 30 la sută după relansarea din 3 mai.

Cifrele “Adevărul”, aici.
Top parțial, fără “Adevărul” și “Cotidianul”, aici.

11 thoughts on “Și cifrele Cotidianul… 18.800 media pe șase luni”

 1. @iulian:
  putem considera ca datele pe care sursele din management ti le-au dat sunt reale? asa cum te stiu, eu cred ca da. atunci uite ce observ: ctesterea de 30% a Cotidianului dupa relansare e foarte frumoasa – chiar daca consideram ca enciclopedia de luni, carttea de mierucuri, CD-ul de luni si suspendarea editiei de sambata au avut o mare contributie aici. dar daca ne uitam pe BRAT – observam ca in iulie anul trecut, Cotidianul avea 7300 tiraj, iar in aprilie avea 17.200. asta inseamna (daca la 7.300 avem 17.200, atunci la 100 avem x ) o crestere de 138%, fara suspendarea nici unei editii si fara festivalul ofertelor suplimentare de dupa relansare.
  datele tale sunt publice, datele BRAT asemenea. Dar mai interesante sunt informatiile tale.

 2. Uiti de colectiile muzicale incepute prin august si de faptul ca la vreo 2-3 saptamani mai bagau si una bucata DVD sau editie speciala pe care o fortau la greu la nivel de marketing. Ziarul este unul citit si fara colectii, te asigur – Publicitatea cea mai buna si-au facut-o prin aspirantii la pozitii in media, studenti si nu numai.

 3. Pymm: am mai cerut și am primit și în trecut, și de la “Cotidianul”, și de la “Adevărul”, ca să vedem cum se mișcă mogulii nou-veniți în piață. Cred că sunt reale și raționamentul e simplu: oamenii respectivi s-ar descalifica în fața concurenței dacă mi-ar zice prostii. În plus, evoluțiile nu pot fi decât pozitive, în acest stadiu preliminar, la cât marketing și alte lucruri s-a investit în momentul ăsta. Putem trage linie și aduna cine știe când, la nouă luni de la fiecare relansare poate, sau, în definitiv, la data când trebuie să se îndeplinească obiectivele manageriale ale fiecăruia.

 4. Krossfire: nu, nu uit. Dar am scris deja despre asta aici.

  http://www.comanescu.ro/top-ziare-primele-sase-luni.html

  Există oameni din piață care mi-au contrazis teoria, că “nu e bine” să faci inserturi de astea. Depinde din ce perspectivă privești lucrurile, însă. Ca (fost) jurnalist, tind să mă uit la calitatea editorială care vinde. Un manager sau un owner își poate însă freca pur și simplu mâinile dacă hibridul ăsta, publicație + ceva, are succes pe piață și face bani. Nu e nimic ilegal, imoral ș.a.m.d.

  Sau, tot în sprijinul opiniei contrare: Chiar dacă am putea face o selecționată best of Romanian journalists cu care să scoatem un ziar, bine conceput, succesul lui tot ar fi o problemă… eu voi suspina după ziarul ăsta, chiar dacă mi-e clar că n-o să apară niciodată.

 5. Pymm: BRAT-ul îi sancționează peste câteva luni pe mincinoși, cu cifrele reale, voiam să spun, deci managementul unui ziar care aspiră la onorabilitate nu poate minți la tiraje – n-am fost suficient de clar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *