Se închide BBC România

Dacă sursa mea e bună – şi cred că e – peste câteva minute, la 14.30, se va da în redacţia BBC România un anunţ despre închiderea postului. Mişcarea face parte dintr-un plan mai vast de relocare a resurselor BBC din Europa de Est către Orientul Apropiat. Anunţul va fi făcut de Nigel Chapman.

Avem confirmări?

UPDATE: Anunţul s-a făcut, într-o videoconferinţă cu Nigel Chapman. Data închiderii: 1 august. BBC a oferit angajaţilor salarii compensatorii până la sfârşitul anului. La Bucureşti a fost prezent Olexi Solohubenko, şef pe regiunea europeană.

UPDATE: Şi comunicatul de presă, ca să nu se mai chinuiască să-l găsească copiştii…

 1. Dan Reply

  E destul de trist ca media autohtona nu a reusit in 18 ani sa gandeasca un program care macar sa incerce sa concureze cu BBC. Pentru mine BBC reuneste cele mai bune analize, buletine de stiri si interviuri.
  Imi pare rau, chiar este nevoie de BBC Romania.

 2. căpşunica Reply

  Şi eu făceam comparaţie între ştirile de pe sursele mai “româneşti” cu cele de pe BBC. Acum rămân doar cu “excesele” pe care le publică online cei rămaşi.

 3. Adrian Reply

  Un SOC ! Asa poate fi catalogata aceasta stire.
  Azi cand am deschis hotnews si am vazut titlul,am crezut ca visez, ca nu se intampla.

  Din pacate informatia mi-a fost confirmata…

  Nu pot spune decat, ca dupa 1 august,presa romaneasca se va rupe in doua si va fi praf si pulbere. De ce ? Doar cei care mai au neuronii in viata pot realiza impactul acestui lucru si totodata gravitatea.

  BBC este (inca) singurul organism INDEPENDENT de media din Romania.Cu finantare 100% externa (Anglia).Singurul care nu era atins de plaga presei la patron imbacsita cu stiri platite si lovituri sub centura.

  Nu cred ca exagerez,dar dispare farul presei din Romania. 🙁

  Nu e trist, ci strigator la cer.

 4. io Reply

  @ Adrian – nu exagera chiar atat. e drept ca e nasol ca se inchide BBC romania, da’ pana la a spune ca e singurul organism independent e totusi ceva drum. macar ca mai e DW si RFI.

 5. Tudor Reply

  Plutea demult in aer, cam din 205, de cind au fost inchise sectii ca bulgara, slovaca sau ungara… era inevitabil, probabil, fie si pentru a nu fi acuzati ca aplica duble standarde in zone relativ apropiate. Am lucrat la Londra 2 ani si ceva si a fost o experienta interesanta, in ciuda “romanismelor” tipice de care m-am lovit uneori… E drept ca e un reper pentru presa ro, dar ce folos cita vreme standardele oricum nu sunt aplicate ?! Sau sunt, dar de foarte – prea – putini ! Sa nu uitam insa ca exista o istorie intreaga a inchiderilor si redeschiderilor de servicii in diverse limbi la BBC WS, desi sa speram ca o redeschidere nu inseamna deteriorarea conditiilor din Romania ! E pina la urma si un succes story pentru ei – si-au atins obiectivele. In fond – se reduce la bani (finantarea) si la PR (Romania a devenit tara UE, deci democratie consolidata, deci presa libera).

 6. Andrei Badin Reply

  pacat. ascultam frecvent bbc. si facea presa cu mult peste media noastra traditionala. erau multi profesionisti acolo. cine ii va lua va face o achizitie importanta.

 7. Adrian Reply

  Nu cred ca exagerez … si nici nu gasesc oportuna comparatia cu RFI sau DW,din varii motive

  Ce se va intampla in perioada urmatoare cu “presa” din tara noastra, imi va sustine afirmatia.

  Cine ramane ultimul la intrerupator, sa-i dea cu sete !

  “Succesuri” !

 8. Constantin Reply

  Uite ca mai sunt si bucurii pe lumea asta.
  Atata vreme cat BBC cat si alte posturi “straine” sunt populate cu ziaristi romani nu vad care este motivul (de)plangerii.
  Pana sa ma prind ca ac. posturi sunt practic sub umbrela de renume a trecut ceva vreme.
  Adio BBc Romania.
  Idem si pentru celelalte asemenea.

 9. Alex Reply

  BBC Romania crea acel echilibru de care avea nevoie presa din Romania! Acum, nu ne mai ramane decat sa ascultam toate aberatiile presei noastre care a devenit din ce in ce mai dezechilibrata !

 10. fLoreign Reply

  Judecand dupa modul in care au reflectat realitatea in perioada 2000-2004, nu ar fi o mare pierdere din perspectiva alegerilor generale din toamna, decat din punctul de vedere al fostului premier.

  Pe de alta parte, dispare o sursa solida de informare la indemana moldovenilor. De fapt si a romanilor, fara ei cu greu am fi aflat ca Iosif Ton a colaborat cu Securitatea.

 11. Emil Stoica Reply

  pf fLoreign: cum anume a reflectat BBC realitatea romaneasca in perioada 2000 – 2004? Poate cumva diferit fata de TVR care transmitea in direct toate inaugurarile oficiale a 10 metri de drum comunal?

 12. fLoreign Reply

  @Emil: nici chiar asa, TVR este castigatorul absolut. Insa cum nu prea-l priveam, BBC nu m-a “luminat” pe atunci cand era cazul. Nu ma refer aici la stiri externe, ci la analize politice interne, stiri puse sub obroc etc. Daca nu era pe atunci revistapresei.ro si freeex, poate acum as fi fan Oprescu.
  E drept, mai e si sindromul strugurilor acri: daca tot se duce BBC pe apa sambetei, hai sa gasesc un motiv solid ca sa nu-mi para rau.

 13. DF Reply

  asta inseamna ca nu se va mai receptiona bbc in .ro?

  pt ca daca va continua sa se transmita, pierderea nu e chiar atat de grava, oricum era plin de emisiuni obosite, gen o ora de 2 ori pe zi de muzica clasica sau interviuri fara niciun pic de relevanta/curaj.

 14. fLoreign Reply

  Cum si Europa Libera a luat masuri similare, nu putem decat sa ne aducem aminte ca multe ONG-uri incepusera deja cu ceva ani inainte sa-si redirectioneze fondurile catre tari mai sarace, unde fondurile lor ar putea avea cu adevarat efecte vizibile.
  Cum si avanposturile economiei de piata numite lohn s-au mutat si ele mai inspre est, ramane sa conchidem ca inchiderea redactiilor in limba romana nu este decat inca o fateta a aceleiasi tendinte.

Post your thoughts