Se închide BBC România

Dacă sursa mea e bună – și cred că e – peste câteva minute, la 14.30, se va da în redacția BBC România un anunț despre închiderea postului. Mișcarea face parte dintr-un plan mai vast de relocare a resurselor BBC din Europa de Est către Orientul Apropiat. Anunțul va fi făcut de Nigel Chapman.

Avem confirmări?

UPDATE: Anunțul s-a făcut, într-o videoconferință cu Nigel Chapman. Data închiderii: 1 august. BBC a oferit angajaților salarii compensatorii până la sfârșitul anului. La București a fost prezent Olexi Solohubenko, șef pe regiunea europeană.

UPDATE: Și comunicatul de presă, ca să nu se mai chinuiască să-l găsească copiștii…

25 thoughts on “Se închide BBC România”

 1. E destul de trist ca media autohtona nu a reusit in 18 ani sa gandeasca un program care macar sa incerce sa concureze cu BBC. Pentru mine BBC reuneste cele mai bune analize, buletine de stiri si interviuri.
  Imi pare rau, chiar este nevoie de BBC Romania.

 2. Și eu făceam comparație între știrile de pe sursele mai “românești” cu cele de pe BBC. Acum rămân doar cu “excesele” pe care le publică online cei rămași.

 3. Un SOC ! Asa poate fi catalogata aceasta stire.
  Azi cand am deschis hotnews si am vazut titlul,am crezut ca visez, ca nu se intampla.

  Din pacate informatia mi-a fost confirmata…

  Nu pot spune decat, ca dupa 1 august,presa romaneasca se va rupe in doua si va fi praf si pulbere. De ce ? Doar cei care mai au neuronii in viata pot realiza impactul acestui lucru si totodata gravitatea.

  BBC este (inca) singurul organism INDEPENDENT de media din Romania.Cu finantare 100% externa (Anglia).Singurul care nu era atins de plaga presei la patron imbacsita cu stiri platite si lovituri sub centura.

  Nu cred ca exagerez,dar dispare farul presei din Romania. 🙁

  Nu e trist, ci strigator la cer.

 4. @ Adrian – nu exagera chiar atat. e drept ca e nasol ca se inchide BBC romania, da’ pana la a spune ca e singurul organism independent e totusi ceva drum. macar ca mai e DW si RFI.

 5. Plutea demult in aer, cam din 205, de cind au fost inchise sectii ca bulgara, slovaca sau ungara… era inevitabil, probabil, fie si pentru a nu fi acuzati ca aplica duble standarde in zone relativ apropiate. Am lucrat la Londra 2 ani si ceva si a fost o experienta interesanta, in ciuda “romanismelor” tipice de care m-am lovit uneori… E drept ca e un reper pentru presa ro, dar ce folos cita vreme standardele oricum nu sunt aplicate ?! Sau sunt, dar de foarte – prea – putini ! Sa nu uitam insa ca exista o istorie intreaga a inchiderilor si redeschiderilor de servicii in diverse limbi la BBC WS, desi sa speram ca o redeschidere nu inseamna deteriorarea conditiilor din Romania ! E pina la urma si un succes story pentru ei – si-au atins obiectivele. In fond – se reduce la bani (finantarea) si la PR (Romania a devenit tara UE, deci democratie consolidata, deci presa libera).

 6. pacat. ascultam frecvent bbc. si facea presa cu mult peste media noastra traditionala. erau multi profesionisti acolo. cine ii va lua va face o achizitie importanta.

 7. Nu cred ca exagerez … si nici nu gasesc oportuna comparatia cu RFI sau DW,din varii motive

  Ce se va intampla in perioada urmatoare cu “presa” din tara noastra, imi va sustine afirmatia.

  Cine ramane ultimul la intrerupator, sa-i dea cu sete !

  “Succesuri” !

 8. Uite ca mai sunt si bucurii pe lumea asta.
  Atata vreme cat BBC cat si alte posturi “straine” sunt populate cu ziaristi romani nu vad care este motivul (de)plangerii.
  Pana sa ma prind ca ac. posturi sunt practic sub umbrela de renume a trecut ceva vreme.
  Adio BBc Romania.
  Idem si pentru celelalte asemenea.

 9. BBC Romania crea acel echilibru de care avea nevoie presa din Romania! Acum, nu ne mai ramane decat sa ascultam toate aberatiile presei noastre care a devenit din ce in ce mai dezechilibrata !

 10. Judecand dupa modul in care au reflectat realitatea in perioada 2000-2004, nu ar fi o mare pierdere din perspectiva alegerilor generale din toamna, decat din punctul de vedere al fostului premier.

  Pe de alta parte, dispare o sursa solida de informare la indemana moldovenilor. De fapt si a romanilor, fara ei cu greu am fi aflat ca Iosif Ton a colaborat cu Securitatea.

 11. pf fLoreign: cum anume a reflectat BBC realitatea romaneasca in perioada 2000 – 2004? Poate cumva diferit fata de TVR care transmitea in direct toate inaugurarile oficiale a 10 metri de drum comunal?

 12. @Emil: nici chiar asa, TVR este castigatorul absolut. Insa cum nu prea-l priveam, BBC nu m-a “luminat” pe atunci cand era cazul. Nu ma refer aici la stiri externe, ci la analize politice interne, stiri puse sub obroc etc. Daca nu era pe atunci revistapresei.ro si freeex, poate acum as fi fan Oprescu.
  E drept, mai e si sindromul strugurilor acri: daca tot se duce BBC pe apa sambetei, hai sa gasesc un motiv solid ca sa nu-mi para rau.

 13. asta inseamna ca nu se va mai receptiona bbc in .ro?

  pt ca daca va continua sa se transmita, pierderea nu e chiar atat de grava, oricum era plin de emisiuni obosite, gen o ora de 2 ori pe zi de muzica clasica sau interviuri fara niciun pic de relevanta/curaj.

 14. Cum si Europa Libera a luat masuri similare, nu putem decat sa ne aducem aminte ca multe ONG-uri incepusera deja cu ceva ani inainte sa-si redirectioneze fondurile catre tari mai sarace, unde fondurile lor ar putea avea cu adevarat efecte vizibile.
  Cum si avanposturile economiei de piata numite lohn s-au mutat si ele mai inspre est, ramane sa conchidem ca inchiderea redactiilor in limba romana nu este decat inca o fateta a aceleiasi tendinte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *