Schizotidianul

O mostră de pluralism al opiniilor tipică pentru presa românească, în “Cotidianul”. Alin Fumurescu e convins că PD-L va guverna cu PNL, în timp ce Adrian Ursu zice că PD-L e condamnat la opoziţie, sub altul pe site.

Editorialul lui Alin îmi place mai mult, pot spune şi că sunt amic cu el, deşi nu ne-am mai văzut de ani de zile, fiindcă “Fumi” bântuie acum prin America. La modul cum sunt scrise cele două texte însă, asta n-are nicio importanţă, cred că-s pur subiectiv. Problema care se pune e câţi cititori vor lua în serios un ziar cu accese de schizofrenie de felul ăsta (simultan pe net, la o zi pe print).

Mai rămâne să trăim ziua când Traian Ungureanu o să-l contrazică pe Traian Ungureanu. Dar asta nu cred să se întâmple, oricât se ceartă Traian Băsescu cu Traian Băsescu.

 1. cristiangrosu Reply

  cred ca exagerezi, totusi, Iulian. ambele comentarii sunt simple supozitii, in genul celor care, in lipsa unei abordari de substanta a campaniei, aglomereaza presa. versiunea “tehnica” a problemei suna cam asa: se incurajeaza diversitatea opiniilor, un ziar “obiectiv” gazduieste comentarii care uneori se pot bate cap in cap: omul citeste si-si formeaza o a treia opinie 🙂 . apropo de “diversitate”, mie mi-a placut – in ziarele de ieri – un alt comentariu la chestiune, cel al Ioanei Lupea 🙂
  in realitate, exista o problema – dar ea vizeaza nu doar ziarul cotidianul: daca opinia trebuie lasata la absoluta latitudine a emitatorului ei, subiectele de comentat nu. pentru ca nu putine sunt cazurile cand 3,4,5 “formatori de opinie” scriu in acelasi ziar, in aceeasi zi, despre acelasi subiect, fara sa stie unii de altii, ratandu-se astfel fenomene sau evenimente care chiar ar avea nevoie de comentarii serioase si nu de pronosticuri si supozitii.

 2. YOD@ BLOG Reply

  Eu nu sunt de acord cu editorialul lui Alin, l-am citit aseara, mai mult imi place ce scrie pe blogul lui de calatorii. Cat priveste Traian Ungureanu, n-o sa avem ocazia sa puna macar o virgula contra lui Basescu, sa fim seriosi, iar daca se va intampla asta cu adevarat ar fi un moment istoric in esichierul analistilor politici.

 3. dimitri Reply

  mihnea are dreptate, lasă politica şi datul cu părerea despre domeniul ăsta în seama celor care cred că se pricep.
  Ai grijă, foloseşti cuvinte prea tari care nu te caracterizează. Schizofrenie bănuiesc că ştii că este o boală psihică. De ce exprimarea a două opinii divergente (una aparţinând unui comentator care nu are contact direct cu politica românească) ar fi un exemplu de schizofrenie?

 4. Daniel Reply

  e schizofrenie pentru ca asa ceva nu e normal pentru presa romaneasca… cred 🙂

 5. Iulian Comanescu Reply

  Cristian Grosu: păi tocmai asta-i problema, că sunt “simple supoziţii”. A scrie comentarii nu înseamnă să baţi câmpii la timpul viitor.

 6. Iulian Comanescu Reply

  Cristi Grosu: Schizofrenia este o afectiune psihica in care realitatea e presarata cu niste elemente de delir gen un ceas in burta sau un pitic in ureche, care apar de niciunde. Bolnavul le vede ca facand parte din acea realitate desi intre vis si ce se-ntampla sunt fracturi importante, vizibile pentru ceilalti.

  De-aici folosirea asta metaforica a cuvantului schizofrenie, care se refera la persoane sau lucruri care sustin in acelasi timp doua lucruri incompatibile logic. Cotidianul e in situatia asta.

  Stau si ma gandesc acum ca insignifianta mea floricica de stil suna “tare”. N-am vrut neaparat sa fie asa. Cotidianul e ziarul meu preferat, desi n-am nicio legatura cu el. Era si cand scriam la Adevarul, si in tura trecuta cand am fost la Evenimentul zilei, angajat sau colaborator, de prin 2006-2007 incoace. Tocmai de-aceea sunt mai atent si sever cu el.

 7. Codrut Pinzaru Reply

  @iulian
  nu spuneai tu (cu date certe) ca le-a crescut tirajul? La o tara schizofrenica, un ziar schizofrenic. La mai mare….

 8. dimitri Reply

  Eu văd problema astfel.
  Fumurescu scrie cam ce crede el că o să se întâmple după alegeri, bazându-se pe informaţiile pe care le are, pe experienţa sa şi pe modul de gândire propriu (nu toţi suntem la fel).
  Ursu scrie în alt context, el este în România, are informaţii pe care le citeşte altfel decât Fumurescu. În plus, cine ştie, fiecare cu sursele lui care surse pot prezice cu destulă exactitate ce se va întâmpla.
  Dacă vrei, este o dovadă de echidistanţă (?) editorială a celor de la Cotidianul. Este democraţia de trust despre care vorbea Ciutacu ieri :).

 9. mihnea Reply

  auzi.. aia cu luminita anghel, filmuletul, e tot pe ideea aia cu starurile. si chiar e mai bun decat onania bloggerilor mari, ca sa zic asa :))

 10. Constantin Reply

  @dimitri

  I.C. este mai subtil decat putem banui. Cand un ziar o tine langa ( timp indelungat), ceva nu este in regula; un ceas, un pitic, ceva este 🙂

  P.S. Baleind comentariile am citit : “iar daca se va intampla asta cu adevarat ar fi un moment istoric in esichierul asasinilor politici.”
  M-am speriat. Am recitit si mi-am revenit 🙂

 11. Iulian Comanescu Reply

  Constantin: mulţumesc frumos. Mă faci să mă simt Nicoleta Luciu. De ce: pe vremuri, la Cârcotaşi, am auzit următoarea ştire – “Un studiu al specialiştilor finlandezi a constatat că femeile cu sânii mari sunt mai inteligente decât cele cu sânii mici. Cu această ocazie, s-a dovedit că Nicoleta Luciu e mai deşteaptă decât ea însăşi”.

Post your thoughts