Scandalul ca strategie

Diferite starlete şi persoane publice fără biografie din România au inventat un corolar interesant al americanului “Nu există reclamă negativă”. Corolarul ar suna cam aşa: “Scandalul e o strategie utilă în carieră”.

După ce şi-a dat poalele-n cap cu propria mamă pe la toate OTV-urile, a urmat divorţul de Pepe. Prea ocupată să fie subiect de media pentru ca să mai aibă în ultima vreme vreo emisiune de prezentat sau ceva asemănător pe la televiziunile româneşti, Oana Zăvoranu a fost mai nou angajată de Antena 1, după ce, în chip de “Querida”, n-ajunsese mai sus de Acasă. Informaţia difuzată în premieră de Cancan, conform căreia Zăvoranu ar urma să prezinte la Antenă “The X Factor” – un format care atentează la supremaţia “Românii au talent” de pe PRO TV -, pare a se confirma. Cu alte cuvinte, o persoană fără calităţi profesionale cunoscute a putut fi socotită destul de bună pentru o miză majoră a televiziunii numărul 2 din România.


Asta e ultima tentativă de show a Oanei Zăvoranu, în sensul de gazdă

Povestea aduce vag cu plimbările Danielei Crudu de la matinal la Capatos, prin grila aceluiaşi post: pentru un scandal sexual cu conotaţii de prostituţie, aceasta a fost promovată pe un interval orar mai bun. Mai rămâne s-o vedem la Observator, în locul Andreei Berecleanu, dar nu numai de Antena 1 e vorba: în aceste zile, circul Moni-Iri atinge apogeul, dar Moni a primit un job de PR la un club bucureştean. Oare câte comunicate de presă a scris starleta în viaţa ei?

Şi exemple ar mai fi. Desigur că niciun manual de imagine sau de dezvoltare personală nu ar recomanda o asemenea strategie. Asta pentru că aceste manuale vin din ţări străine, iar acolo, treburile grele şi provocările sunt rezervate unor persoane cu CV. Paris Hilton e cel mult personaj în “The Simple Life”, un fel de “Serviţi, vă rog!”, iar Kim Kardashian n-a ajuns mai departe de vreo două roluri în filme nu tocmai celebre. În România, a venit vremea în care la TV totul pare posibil, cel puţin pentru scandalagii. Însă nu avem decât să aşteptăm un sezon-două pentru ca aceştia să-şi dea măsura profesională. Mai interesant e ce va fi după.

Text scris pentru ediţia de tipar din 23 martie a “României libere”

Post your thoughts