Scandal pe blogul lui Ghervas

La vreo săptămână de la lansare, Movieater, blogul de film și arte vizuale al lui Iulian-Manuel Ghervas, a găzduit primul scandal. Ghervas a anunțat un vernisaj de la Institutul Francez, al lui Vlad Nancă, cu o expoziție legată de Dacia 1300. La reacții au intervenit realizatorii altui proiect legat de Dacia 1300, care l-au acuzat pe Nancă de plagiat. Acesta a intervenit și el și s-a apărat. Citiți polemica în subsolul postului.

5 thoughts on “Scandal pe blogul lui Ghervas”

  1. Am constatat prin discutii cu artisti (din al caror mediu fac si eu parte -prin formatie – pastrindu-mi o pozitie de outsider insa) ca artistii nu cunosc in detaliu legea dreptului de autor, nici ca formulare normativa nici ca doctrina. Un exemplu care cred ca ar fi relevant in speta de fata: ideile nu sint protejate prin proprietatea intelectuala. Necunoscind continutul “operelor” nici intr-un caz nici in celalalt, nu ma pot pronunta asupra probarii unui plagiat… dar nu as fi mirata sa constat ca am intuit bine…asa ca, doamnelor si domnilor artisti, conceptuali sau nu, sustinuti de tatici sau institute/galeristi … sau nu…. furati-va ideile , “opera”, expresia materializata conteaza… si nu dati buzna la OSIM sa va inregistrati lucrarile ca e o prostie si pierdeti bani … e suficient sa va fotocopiati sau fixati pe un suport opera si sa trimiteti “probele” la adresa dvs. prin posta datata ferm… sau includeti opera in mandatul pe care il conferiti unei societati de gestiune a dreptului de autor – in Romania, daca exista, sau in strainatate.

  2. monica: sau includeti opera in mandatul pe care il conferiti unei societati de gestiune a dreptului de autor – in Romania, daca exista, sau in strainatate.

    Ai mai lucrat cu o astfel de firma? Mi se pare interesant si daca nu ma insel, este un serviciu care ar putea fi oferit in premiera in Romania. Exista oare firme de consultanta pe probleme de drepturi de autor, altele decat casele de avocatura?

  3. Nu este vorba de nici un scandal. Este vorba de o persoana care sub masca anonimatului incearca sa ma denigreze, folosindu-se de emailul si personalitatea domnului Stefan Constantinescu, pe diferite site-uri in care este mentionata expozitia mea “Bulevardul Renault 12”, deschisa pana pe 15 martie la Institutul Francez.. Emailul domnului Constantinescu era adresat curatorului expozitiei, galeristului Dan Popescu si era o reactie fata de unele formulari din comunicatul de presa care anunta expozitiea mea. Nu este vorba deci de nici o acuzatie de plagiat din partea autorilor proiectului “Dacia 1300 – My Generation” ci de o marlanie ieftina a unui anonim care nu face altceva decat sa infesteze internetul cu acuze nebazate la adresa mea. Din pacate lumea ia ‘de bune’ orice mizerii aruncate de un anonim care probabil are ceva probleme personale cu mine, fara sa verifice veridicitatea lor si asta numai de dragul scandalului…
    Scandalos este ca lumea il ia in seama si eu trebuie sa dau explicatii opiniei publice si jurnalistilor care sunt mai degraba gata sa creada orice anonim deranjat decat sa faca o minima verificare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *