Scandal la radioul public: protest împotriva “hărțuirii” la care un director supune un redactor-șef

53 de angajați ai radioului public protestează împotriva “hărțuirii” la care este supusă Doina Jalea, redactor-șef la Radio România Actualități, de către directorul Departamentului Producție Editorială, Doru Vasile Ionescu.

De investigat “sperăm că aceste presiuni nu au substrat politic”. Eu am un pont, dar l-am dat cuiva, să vedem dacă se verifică.

Printre cele 53 de semnături se numără unele cunoscute, ca ale lui Paul Grigoriu, Eugen Rusu sau Florin Helmis.

Scrisoarea:

Scrisoare deschisă către Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, Comisiile pentru Cultură Arte Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaților și Senatul României, Președinția României,

Următorii jurnaliști de la Radio România Actualități dezaprobăm public presiunile și hărțuirea profesională continuă la care este supusă Doina Jalea – Redactor Șef la Radio România Actualități, de către Doru Vasile Ionescu – Director Departament de Producție Editorială din Societatea Română de Radiodifuziune, presiuni care au dus la cererea de demisie a acesteia din funcția de Redactor Șef.

Sperăm că aceste presiuni nu au substrat politic.

Semnalăm faptul că există multe disfuncționalități în SRR (constatate și de experți străini): lipsa unei strategii la nivelul corporației, implementarea cu forța a sistemului Radio Man în ciuda opoziției corpului tehnic, încercarea scoaterii din grilă a unor emisiuni de atitudine, restricții financiare inexplicabile în condițiile în care Radio România Actualități cheltuiește doar 8% din bugetul SRR, etc.

Ne solidarizăm cu Redactorul Șef și solicităm Consiliului de Administrație și Comisiilor de Specialitate analizarea publică urgentă (în prezența jurnaliștilor și a corpului tehnic) a activității de Redactor Șef a doamnei Doina Jalea.

Semnatarii consideră că evaluarea activității profesionale a Doinei Jalea de către Doru Vasile Ionescu, pune implicit sub semnul întrebării munca editorială a jurnaliștilor și a echipei tehnice de la Radio România Actualități, deși audiențele au crescut, iar publicul percepe schimbarea pozitivă a radioprogramelor noastre.

Sperăm în deschiderea instituțiilor cărora ne adresăm și ne rezervăm dreptul de a recurge și la alte forme de protest.

Semnează:


1. PAUL GRIGORIU
2. DAN CREȚA
3. ALEXANDRU RUSU
4. GEORGE ENACHE
5. MARIN CONSTANTIN
6. FLORIN HELMIS
7. DANIEL RUSE
8. EUGEN RUSU
9. FLORIN IONESCU
10. CRISTINA SÂRBU
11. MIHAELA HELMIS
12. DANIELA MIHAI SOARE
13. MIHAELA ENACHE
14. BOGDAN RĂDULESCU
15. DANIEL NEGUȚ
16. POMPILIUS ONOFREI
17. SEPTIMIU ROMAN
18. CERASELA RĂDULESCU
19. DANIELA MATEI
20. MARIA FILIPESCU
21. SIMONA SERBANESCU
22. CRISTIAN CURTE
23. ROXANA DUMITRESCU
24. LUMINIȚA ROMAN
25. DIANA ȘIȘU
26. ADRIANA TUREA
27. FELICIA MOCANU
28. DOINA CREȚU
29. EUGENIA BUZUN
30. ALLA STÂNCARU
31. CĂTĂLIN CÂRNU
32. MIHAELA ȘTEFAN
33. COSTIN ENACHE
34. ORODEL OLARU
35. MARIA RADU
36. MIHAI DULGHERU
37. GABRIEL TRĂISTARU
38. DRAGOȘ DUMITRU
39. ROXANA DINU
40. RAMONA ALEXANDRESCU
41. BEATRICE FILIP
42. MIHAELA MUREȘAN – CLUJ
43. MIHAI CORNELIU SECELEAN – BRAȘOV
44. OANA TIMOC – SATU MARE
45. SIMONA UȚĂ – PRAHOVA
46. ION VULCAN – SIBIU
47. GHEORGHE ZAVELEA – IALOMIȚA ȘI CĂLĂRAȘI
48. TITUS STOICHIȚOIU – GORJ
49. CARMEN VULCAN – SIBIU
50. MIRCEA PALLZ – ARGEȘ
51. DANA LEPĂDAT – VRANCEA
52. ALINA BUJANCĂ – COVASNA
53. DORIN CORPADE – ALBA, HUNEDOARA

17 thoughts on “Scandal la radioul public: protest împotriva “hărțuirii” la care un director supune un redactor-șef”

 1. Dle Comanescu,
  Din pacate, am convingerea ca, daca deodata ne-am trezi in anii 80, cu mintea de acum, putini s-ar revolta in fata cenzurii presei. Exista o stare de lasitate, de comoditate, de dezbinare intre ziaristi. Ei nu fac scandal cind li se “bruiaza” libertatea de opinie, ci cind presedintele ii ia uneori peste picior. Ia sa vedem, reactioneaza cumva CTP cu al sau CRP? Ma indoiesc.
  Din pacate, romanii nu au inteles ca pentru democratie trebuie sa lupti in fiecare zi, nu din cind in cind. Trebuie sa te impotrivesti la prima constringere, la primul compromis care ti se cere. Altfel, sistemul totalitar se insinueaza incet, incet, zi de zi, pina ti se pare normal ca un sef sa-ti ceara sa scrii impotriva convingerilor tale.

 2. nu stiu in ce consta asa numita hartuire de care se vorbeste aici. pot doar sa constat ca cresterea de audienta invocata in protest este de fapt o stagnare, adica RRA nu a mai pierdut ascultatori, dar nici nu a castigat (asta a rezultat si din datele de audienta gazduite nu demult pe blogg-ul dv si care astfel au devenit publice). cat despre performantele editoriale, ele constau in infiintarea unor emisiuni noi care au preluat, de fapt, formate mai vechi ale postului. lipsa de performanta este, insa, evidenta la capitolul managerial: proasta gestionare a resurselor umane, aceeasi veche problema a redactorilor – fantoma, adica angajati pe hartie, dar inexistenti pe post, tolerarea unor ziaristi slab pregatiti numai pentru ca “nu avem oameni”. toate acestea sunt de fapt deficiente care se manifesta la nivelul intregului Radio public, dar la principalul departament al institutiei sunt de-a dreptul intolerabile…

 3. Asa un grup mare de protestatari, dar niciunul nu a observat virgula dintre subiect si pedicat:)

  “Semnatarii consideră că evaluarea activității profesionale a Doinei Jalea de către Doru Vasile Ionescu, pune implicit sub semnul…”

  Puneti mana pe carte inainte de a va apuca de proteste.
  In rest, mesajul pare sa fie cel adevarat.

 4. Gramaticul: ei, da. Eu am facut copy & paste dintr-un mail personal. Posibil ca varianta care s-a dus spre agentii sa fi fost corectata.

  Oricum, in televiziune si radio se cam scrie cu picioarele in general, ca textele nu vad “lumina tiparului”.

 5. Mi se pare cel putin nedrept, daca nu dubios, faptul ca nu explicati despre ce presiuni este vorba. Respect activitatea profesionala a doamnei Doina Jalea, dar n-am vazut nici o schimbare la Radio Romania de cand domnia sa este ‘in charge’. Aceleasi emisiuni monotone, aceleasi semnale muzicale comuniste, aceleasi voci apatice si comentarii neinspirate. Cred ca se impune o schimbare, si apoi alta schimbare, pana cand se va gasi persoana potrivita pentru aceasta functie, care sa vina cu idei noi, capabile sa insufleteasca suferindul RRA.
  Il apreciez nespus pe domnul Paul Grigoriu, dar nici macar dansul nu are simtul masurii. Sa supui ascultatorul unei emisiuni de aprox. 4 ore (niciodata nu am avut rabdarea s-o ascult pana la capat desi, va rog sa ma credeti, sunt un om extrem de rabdator) chiar daca moderator este dl. Paul Grigoriu, mi se pare o strategie sinucigasa a unui post care isi doreste sa atraga cat mai multi ascultatori. Dinspre Radio Romania razbate un aer batranicios, plictisitor si trist, iar daca antrenorul este de vina (redactorul sef), fiind incapabil sa gaseasca solutii de resuscitare, atuni mi se pare absolut normal sa fie inlocuit cu unul mai bun. Nimeni, absolut nimeni, nu este de neinlocuit.

 6. Daca tot e sa fim carcotasi, “protestează împotriva”? Si-n titlu, si-n primul rand al stirii? O fi el mail personal, dar ceea ce postezi aici e sub semnatura ta…

 7. Missmedia: veți fi de acord că un blog nu are mijloacele unei redacții profesioniste de a investiga o situație. Am primit un mail, l-am dat mai departe, printre altele și pentru uzul colegilor, care intră des aici. Să vedem ce vor scrie ziarele mâine.

  Aprecierile dvs. despre emisiunile lui Paul Grigoriu sunt off-topic.

  Bogdan: e o întreagă discuție cu protestatul pentru sau împotriva. Sunt unii care zic că e voie, alții care zic că nu. Dacă nu e voie, eroarea îmi aparține, ceea ce e citat e marcat ca atare.

 8. pt missmedia
  paul grigoriu incepe emisiunea la 13.20 si o termina la 13.00. nu prea ies 4 ore. in rest, personal mi se pare ca este printre cei mai slabi moderatori de la radio romania, prea tipa in microfon, iar sfertul academic e jenant. sau dus zapezile….

 9. Protestul placid se inscrie in reteta deja cunoscuta si prafuita din SRR. Ce putem constata insa privind atent lista semnatarilor? Ca romanilor le-a disparut, in timp, imaginatia onomastica. Pe meleagurile unde copiii sunt botezati Parizer, Miliard, Maradona sau Politia, intamplarile onomastice par a fi apanajul, la fel de intamplator si exclusiv, al institutiilor publice. Astfel, pe lista ii regasim pe Florin si Mihaela Helmis, Bogdan si Cerasela Radulescu, George, Costin si Mihaela Enache, Septimiu si Luminita Roman… Lista nu-i cuprinde pe cei aflati in vacanta sau de cealalta parte a baricadei. Adevarata familie!

 10. Tot ceea ce s-a spus aici poate fi in parte adevarat, cu destul de multe rezerve. Eu va pot spune parerea mea, ca apropiat al RRA, fara insa a ma afla pe acea lista, sau de cealalta parte a baricadei. Stiu ca poate sa vi se para ciudat sau din povesti, dar puteti crede ca urmare a unei conjuncturi, am cunoscut echipa unei emisiuni de la RRA si mi-am dorit sa lucrez in acel colectiv, chiar si neplatita? Si nu pentru ca as fi avut nevoie de practica, domeniile in care ma pregatesc eu neavand foarte mare legatura cu acest domeniu.
  Eu propun tuturor celor care au scris pe acest blog sa asculte toate emisiunile, inclusiv Matinalul. Poate nu este cea mai reusita emisiune, si nici una foarte comerciala, dar cu siguranta veti remarca ca are un alt suflu decat cel al RRA-ului in ansamblu si sunt oameni care muncesc “pe bune”, fie-mi scuzata exprimarea. In prezent, nu mai colaborez cu acel colectiv dar raman in continuare o fidela ascultatoare. Si inca ceva: daca doriti aceleasi farse, glume neinspirate si uneori de prost gust, nu incercati sa le gasiti la RRA, Matinal mai precis.Anca.22 ani

 11. Pt. Anca(?)
  Esti sincera doar cand recunosti ca nu ai “foarte mare legatura cu acest domeniu”. Nimic insa despre “marete impliniri”, “realizarile colectivului oamenilor muncii din..” sau “abnegatie si spirit luminat”.

 12. mai, mai, dar tare ne mai judecati voi pe noi. am o intrebare la domniile voastre: citi dintre dumneavoastra au stat vreodata in fata microfonului si au si vorbit la el? ce stiti dumneavoastra despre cum e sa constientizezi pentru citi oameni vorbesti? mi-as dori sa veniti macar unul dintre dvs., macar o data, sa vorbiti natiei. si sa si aveti ce spune. cit despre revolta in fata cenzurii….. dumneavoastra credeti ca e prima data cind incercam sa ne revoltam? dvs. stiti de cite ori nu ne-au fost publicate protestele, de cite ori am incercat sa spunem ca nu e bine ce se intimpla si cite am “patimit” dupa aceea? dar va intreb ceva: dumneavoastra, societatea civila, v-ati incumetat sa ne dati o mina de ajutor vreodata? e usor sa acuzi, e usor sa spui ca nu e bine. mai greu e sa si faci ceva. macar noi am incercat. si nu o data. si asta facem si acum. iar presiunile politice se manifesta zilnic: presedinta srr este numita de catre liberali. care nu se inteleg cu aia din pd. nici unii, nici altii, nu se sufera cu psd-istii. dar numai cu unii dintre ei, ca ii leaga si alte afaceri. cvt nu se intelege cu nimeni, iar udmr-ul stie un singur lucru: vrea regiune autonoma maghiara, adica si o sub-redactie in limba lor. independentii nu exista in viata politica, iar voi, ascultatorii, nici macar nu va obositi sa ne spuneti ce vreti sa auziti si cum vreti sa sune ce auziti. cit despre colegii mei, cei care s-au incumetat sa semneze pe lista aia, eu as da o prima fiecaruia dintre ei. pina acum s-a vorbit pe la colturi, dupa care, fiecare s-a dus acasa, sa tipe la familia din dotare, sa-i mai treaca nervii. e prima data cind vad colegi luptind pentru alti colegi. ne-am ales meseria asta pentru ca am crezut ca avem ceva de spus. nu ne plingem si suportam singuri toate cele pe care sintem nevoiti sa le suportam. dar n-ar fi rau daca ne-ati spune macar dumneavoastra ce doriti. sunteti singurii carora noi, cei care ne consideram macar apropiati de profesionalism, le cerem parerea. placid sau nu protestul nostru, stim ca in batalia asta suntem singuri. si, daca unii dintre dvs. nu stiu sau au uitat, au fost vremuri in care cu totii citeam stirile direct de pe telex-uri. asa ca stiti foarte bine ca nu gramatica ne lipseste noua. ce ne lipseste cu adevarat este: sa fim lasati in pace, sa ne facem treaba. si va asigur ca majoritatea colegilor mei stiu sa-si faca treaba. din pacate, nu prea sunt lasati. deloc. merci de atentie. daca o mai fi cineva atent.

 13. Inca de la inceput am fost alaturi de doamna Doina Jalea si am declarat acest lucru unei colege, dar uitarea este omeneasca. Nu ma intereseaza daca am fost sau nu trecut ca semnatar, oricum sunt omis, dar sa nu uitam solidaritatea de breasla. Daca pentru mine Everestul Vietii este RADIOUL, pentru altii…fara comentarii. Florin Filioreanu, cu multumiri pentru Nicu I. Popescu, Alexandru Ioan, Elena Postelnicu, Diana Sisu, Alex Lancuzov, Ina, Doina Jalea si nu in ultimul rind Mariei Toghina, fiinta care mi-a apreciat multe aspecte din reperele reportericesti.

 14. Ceea ce vreau sa spun, de fapt sa strig in gura mare, e aprecierea pe care o simt fata de d-na Doina Jalea. Mi-a demonstrat, ca si profesoara, iar mai apoi, ca ‘om’, cat sunt de importante verticalitatea, morala si profesionalismul.
  Nu i-am urmarit activitatea din cadrul radioului, dar am stiut, doar ascultand-o la cursuri, ca am in fata mea un adevarat jurnalist. Exista oameni pe lumea asta pe care pur si simplu ii crezi… Eu cred ca Doina Jalea continua sa faca ce, cum si cat stie mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *