Rogozanu, deontologii şi tonomatele

E în acelaşi timp amuzant şi trist să vezi cum comentatorii politici încearcă să se reorienteze în aceste zile. Vechea duşmănie PSD-PDL s-a volatilizat, iar “deontologii” şi “tonomatele” nu mai beneficiază de confortul baricadei care-i despărţea. Două exemple: Traian Ungureanu a promis că se aruncă de pe bloc dacă PSD şi PDL vor guverna împreună, dar după anunţarea coaliţiei, a preferat să se ocupe de necrologuri (nu al PDL). Cristoiu flirtează (public, desigur) cu ideea de a se retrage de la Sinteza zilei, dacă PC va guverna, însă pun pariu că şi patriarhul presei cotidiene va ateriza tot pe moale.

Media românească e o maşină de tocat păreri care s-a blocat, oricare-ar fi cantitatea de centimetri pătraţi de hârtie şi minute de emisie furnizată de analişti în aceste zile. În genul ăsta de tăcere zgomotoasă, se aude totuşi şi un fluierat în biserică. Costi Rogozanu, un tip care scrie de obicei despre cărţi, filme şi televiziune, e supărat pe dezorientarea propriilor colegi şi pe axioma – repetată cu o insistenţă care îmi pute a temă dată – că Patriciu e de vină fiindcă PDL s-a coalizat cu PSD.

Poziţia luată de Rogozanu e genul de gest pentru care în presa românească nu te iubeşte nimeni. Dimpotrivă. Şi, în acelaşi timp, e unul din puţinele lucruri de bun simţ care se pot spune cititorilor. Rogozanu, respekt, chiar dacă – sau mai ales dacă – dacă o să te coste.

 1. Paul Reply

  Daca ce spune Costi Rogozanu pute a tema data, cum poate fi o chestie de bun simt? Poate o spune din proprie initiativa, desi sunt si eu reticent fata de aceasta idee.
  Desi l-am votat pe Basexu in 2004, acum sunt extrem de amuzat de toate articolele de presa care-l elogiaza, sau care ii dau usor cu manuta la funduletz cand este obraznic si nu respecta dorinta inteklectualilor de casa (si a electoratului).
  Dar si mai amuzant mi se pare acum situatia pedelistilor din blogosfera care au facut campanie anti-PNL la locale spunand “Daca votati PNL, votati PSD.” Acum aceasta afirmatie i-a pocnit in moalele capului.

 2. dracu Reply

  iar interviul aparut dupa alegeri cu Patriciu, in care “sugera” ce are de facut PNL-ul, e o simpla coincidenta.

  cum tot o simpla “coincidenta” e ca liberalii au facut fix cum li s-a “sugerat”.

  la fel, faptul ca, spre deosebire de comunistii din PSD, “liberalii” din PNL au hotarat sa refuze intrarea la guvernare alaturi de PDL in mod absolut democratic, fin’ca asa a vrut muschiu lu Tariceanu, si nu s-au mai complicat sa ii intrebe si p-aia din teritoriu ce le-ar dori sufletelul.

  ce de coincidente, dom’le….

 3. Iulian Comanescu Reply

  Paul: mie îmi pute a temă dată axioma că Patriciu a făcut actuala coaliţie şi nu poziţia lui Rogozanu, nu ai citit cu atenţie.

  Dracu: mergi înapoi la diferitele ştiri şi declaraţii referitoare la PNL, imediat după rezultate, şi o să îţi conturezi o altă idee despre “refuzul” PNL de a intra la guvernare. Înainte de a-i crede pe editorialişti, trebuie să vezi ce a zis şi a făcut “sursa”, în cazul de faţă, actorii politici. Asta dacă vrei să rămâi deschis şi faţă de alte variante. Dacă nu, eu nu am cu ce să te ajut, fiindcă nu-s propagandistul nimănui.

 4. Cristi Reply

  Complet de acord cu pozitia lui Rogozanu. Dar nu si cand incearca sa salveze tot felul de idei de stanga de salon (scump).
  O mica precizare n-ar strica: din cate am vazut eu, el se afla in oarece defazaj “ideologic” cu ‘telektualii respectivi si de cateva ori, cred, au iesit mici scantei.
  Bineinteles, acum are foarte mare dreptate, iar ‘telektualii ar trebui taxati chiar mai dur. Silogistica lor maiastra si iezuita miroase a Inchizitie. Sper sa nu vina, ca ii vor construi o intemeiere perfect valida.

 5. Nicu Gheara Reply

  Costi are mare dreptate in ce spune (ceea ce stie multa lume dar nu spunea nimeni, aici e meritul lui) dar omite sau nu isi da seama de un lucru: majoritatea covarsitoare a “tonomatelor” si “deontologilor” sunt persoane cu soriciul din kevlar, obisnuite sa linga unde au scuipat acum 10 minute. Pur si simplu, respectivii vor canta altceva, ce decid Dirijorii. Sau credeti ca veti gasi persoane de caracter in categoriile invocate de Costi? Eu unul am mari dubii…

 6. Paul Reply

  Perfect adevarat, nu am citit cu atentie. Imi cer scuze.
  Patriciu e doar tap ispasitor, fie ca si argument “servit”, fie ca si convingere ferma a intelectualilor de casa ai lui Basexu. Este posibil ca Rogozanu sa fie impins sa influenteze lupta pentru putere din PNL. Nu m-ar mira ca Ludovic Orban sau Crin Antonescu sa beneficieze de asta. Este un atac la “rechin”, nu la hamsie…Nu e criticat Tariceanu ca a fost inflexibil la negocieri, e atacat Cariciu. Este un proxy war.
  Ma asteptam sa vuiasca media clasica si blogurile de indignare formidabila fata de coalitia PDL-PSD. Bine mai face democratiei romanesti o criza financiara mondiala. Eu cred ca la urmatoarea criza mondiala, in guvern vor intra toate partidele, si cele parlamentare si cele neparlamentare. S-a vazut ca la noi se incearca toate pozitiile…
  Cine ma contrazice ca presa acum indica si repozitionarea puterii in PNL?
  EVZ are relatii bune cu Crin Antonescu, cred. Cotidianul este obiectiv, dar asa ceva nu exista decat intr-un vis de copil…
  Cred ca articolul lui CR poate fi autentic, pentru ca are o doza de aroganta, care nu prea apare in “servite”…

 7. Iulian Comanescu Reply

  Cristi: da, ai dreptate, detaşarea s-a putut produce pe fondul defazajului ideologic.

  Eu unul mă cred oarecum de dreapta, ar fi şi ridicol să mă consider altfel ca om care are o firmă şi îi plăteşte pe alţii. Însă asta nu înseamnă că nu am simpatie faţă de… simpatiile de stânga ale lui Rogozanu.

  bbbb: să nu fii iubit în presă înseamnă ca anumiţi oameni cu anumite muşte pe căciulă să se simtă trădaţi de tine şi să considere atitudinea ta ca pe un complex de superioritate. Dacă de unii dintre aceşti oameni depinzi, s-ar putea să te coste la propriu. Cu atât mai mult cu cât nimeni n-are chef de “troublemakeri”.

  Departe de mine însă gândul că la “Cotidianul” e o conspiraţie care te exclude automat dacă faci ce-a făcut Rogozanu. E doar un ziar. Chiar dacă uneori diversitatea de opinii mi se pare că bate spre schizofrenie, în cazuri ca articolul lui Rogozanu avem o mostră benefică de pluralism.

 8. Iulian Comanescu Reply

  Nicu: ne-ne-ne, sunt şi ei oameni. Am dat doar două nume caricaturale ca să-l evidenţiez mai bine pe Rogozanu. Îţi spun sigur că mulţi dintre ei se întreabă acum ce dracu’ fac. Iar dirijorii n-au timp chiar de toată orchestra, îţi zic eu 🙂

  Paul: scenariul tău e foarte interesant, şi totuşi, ca găină bătrână din business-ul ăsta, am tot timpul tendinţa de a mă baza fix pe ceea ce se vede. Ajungi la concluzii interesante şi nu rişti paranoia 🙂

  Plus că să-l consideri pe Rogozanu la cheremul cuiva mi se pare o prezumţie de vinovăţie greu de acceptat în momentul de faţă. Omul nu e conectat politic, face secţiunea din spatele ziarului, şi tocmai de aceea auzim fluierături în biserică de la el.

 9. lupu' singuratic Reply

  Ce a-s mai putea zice? PAINE – CIRC si MERCENARI.
  Apropo, cine-i acu’ cel mai mare analist si comentator politic de pe Rtv? Robert Turcescu.

 10. Iulian Comanescu Reply

  Lupu: nu face greşeala să-ţi închipui că oamenii ăştia sunt toţi “plătiţi” ca să facă ce fac. Mulţi dintre ei servesc diverse lucruri din convingere. Uite Dracu, mai la deal, crede în teza că Patriciu face şi desface. Crezi că a fost plătit să zică asta? Eu nu.

 11. fia Reply

  Sigur am mai citit pe blogul tau despre situatia de la Cotidianul. Ca sunt pareri opuse intre comentatori si ziceai ca asta costa ziarul. Din ce-am vazut, Cotidianul a scazut fata de anul trecut. Crezi ca asta a cauzat scaderea ?

 12. BABILONUL IMOBILIAR Reply

  Sunt multi oameni dezamagiti de faptul ca s-a votat…una si, finalmente, se guverneza altfel.
  Cine e de vina ca Razgandeanu’ vesnic (pana in ultima zi…, vezi taxa auto), dupa ce a aruncat la cos Alianta din 2004 si voturile romanilor de atunci, isi bate joc si de cele de acum?
  Deh…, daca te-ai obisnuit sa fii a treaia spita…, dar vrei tot tu premier, stai…pe dreapta :). La placinte, inainte, nu? (cand cresteam “odata cu tara, de la sine, speculativ, pe credit si cu consumismul desantat defiland!), “la razboi” (cu “stomacu’ gol”=vistieria goala, datorii de ~ 50 mld EUR ale Ramaniei s.a.),…”inapoi!”, “pe dreapta”, “in opozitie”.

  Curat-murdar in mintea si actiunile actualei conduceri PNL. A guvernat cu PSD, a refuzat efectiv sansa unei guvernari cu PD-L, iar acum “hopa.., astia nu sunt de dreapta, ca sunt cu PSD”.

  Pai, cum naiba…, cand Iliescu&Nastase&Hrebenciuc&Micki Spaga s.a. se pupa cu tine (Tariceanu& co), ieri si azi…, tu PNL “esti de dreapta”, dar cand vine Geoana, Ponta, Ilie Sarbu, Diaconescu s.a. sa guverneze cu PDL, “…a, astia sunt de stanga, FSN refacut”…!

  PNL, mare minune de nu va fi PNTcd 2… Nu ar fi bine, dar cu actuala conducere (mai toata pierzatoare in alegeri!…; PNL ar fi avut doar 44 parlamentari, nu 93 cati are azi, daca se vota direct uninominal, asa incat locul 1 sa intre in Parlament, nu…3 sau 4, majoritatea covarsitoare de la PNL).
  Ar fi pacat, insa…, datorita actualei conduceri orgolioase, ingamfate, iresponsabile si…de atatea ori (vezi “caltabosu’…”, justitia “chiuara”, repartitia fondurilor bugetare catre CJudetene, salarizarea “de sus”…si pensiile smecherilor sus-pusi de catre Guvern, trasarea colegiilor electorale si legea in sine, mizeria din schimbarile fiscale, “licitatiile”, “concursurile de manageri”= numiri in sanatate si nu numai…ETC) …”la limita legii / dincolo de ea”…

 13. Marius Reply

  Balonul pedelist o intoarce ca la Ploiesti: dupa ce 2 ani PDL a tipat ca PNL e cu PSD, acum, brusc, e ceva legitim :sa te aliezi cu PSD )
  Principiile astea de gumilastic nu suna a bine. Si cred ca vom tot auzi argumentul asta, ca si PNL a lucrat cu PSD. Bine ca PNL nu a adus PSD in Guvern, cum face PDL, dar na, e criza!

 14. Barengott Reply

  @Marius: Gresesti. PNL a adus PSD la putere prin oamenii din esaloanele 2 si 3. Si cu dedicatie: aprope toti din aripa Iliescu-Nastase, cea care acum pare a fi lasata pe tusa …

  http://www.ziua.net/display.php?data=2008-12-11&id=246678&kword=nastase+roman+PNL
  Cred ca ar trebui sa reflectam cu totii asupra situatiei, si sa nu mai dam crezare la tot ce spun jurnalistii.

  Si acum o comparatie sincera: care partid are oameni mai competenti: PSD sau PNL?
  Din punctul meu de vedere, PSD are oameni mai buni din simplu motiv ca PNL e gol . Tot ce a avut mai bun, au ajuns la PD-L.

 15. seba Reply

  PNL-ul a luat-o cu siguranta pe urmele PNTCD. Trebuie sa fii orb sa nu vezi asta. Ii veti vedea cand nu vor mai avea ce sa rontaie cum vor spala putina.

 16. Cora_ Reply

  Iulian – “Rogozanu, respekt, chiar dacă – sau mai ales dacă – dacă o să te coste.”

  Iulian, m-ai facut sa rad cu pofta, mi-ai amintit de Aly G… respekt… asta e chiar buna… 🙂 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=ZPQVew0L0Vg&feature=related

  Cat despre declaratiile domnului Rogozanu, cred ca e capabil sa raspunda pentru gesturile pe care le face – sau in orice caz- asa ar trebui sa fie… ca doar e baiat mare…

 17. BABILONUL IMOBILIAR Reply

  …@ Marius: …daca PNL n-a “dus” oamenii PSD in guvern…, jalnica afirmatie “pnl”-ista :).
  Nu a adus in ultimii 4 ani PNL in guvern pe psd-isti, cand si-a batut joc de voturile romanilor din 2004, s-a “concubinat” (stim cum, stil-capra PNL la PSD, local si national)…, dar i-a adus in Guvern direct acum, in 2008, prin refuzul de a participa la guvernarea dreptei (PD-L, PNL, UDMR), datorita ingamfarii si ‘gunoiului din mintea” multora din actuala conducere a PNL.

Post your thoughts