Ringier-Dogan: o nouă rundă de negocieri, în februarie

Ringier și Dogan vor avea o nouă rundă de negocieri în februarie, pentru parteneriatul care se pune la cale, îmi zice o sursă Ringier. O altă sursă, la fel de Ringier, spune că negocierile anterioare nu au ajuns la o concluzie privind forma de asociere: schimb de acțiuni, joint venture, parteneriat media sau altceva.

Motivele care pun la un loc cele două companii sunt:
– frenezia investițională a mogulilor români de presă, care au și televiziuni, și print, spre deosebire de Ringier și Dogan.
– banii mulți și necapitalizați ai lui Dogan, care s-ar potrivi cu expansiunea est-europeană și asiatică a Ringier
– expertiza complementară a celor două trusturi

Una peste alta, toată povestea are și o dimensiune geografică. Privind potolit lucrurile, iată că România e placa turnantă a unor deal-uri între Est și Vest.

UPDATE: Mișcările Dogan în ultimele câteva luni:
– Dogan a incercat sa achizitioneze Pro Sieben in Germania
– Dogan a vandut 25% din actiunile diviziei TV catre Axel Springer cu 375 milioane de euro.

Site-ul Dogan Media Group (engleză). Mulțumesc, Maxim.

UPDATE 2: S-a verificat, la sfârșitul lui ianuarie, prin comunicatul Ringier.

9 thoughts on “Ringier-Dogan: o nouă rundă de negocieri, în februarie”

 1. Iulian, nu mai sint insa atit de convins de pusculita nelimitata a celor de la Dogan. Am auzit mai multe informatii, care, puse cap la cap, tradeaza fie o chibzuire (prea mare) a banilor, fie o lipsa a lor. E vorba de banii oferiti angajatilor normali, medii, nu celor din posturi de conducere. Stiu de un caz in care unui angajat de la un anumit post TV i s-au oferit, de catre cei de la Dogan, chiar mai putini bani. Dupa 2 zile, au revenit cu telefonul si i-au oferit aceeasi suma cu cea pe care respectivul om o are in prezent. Mai intelegi ceva?

 2. Cristi: ce spui confirmă ce știu eu la un alt nivel. Cineva a fost contactat pentru o poziție, se ajunsese aproape de un gentlemen’s agreement, după aceea a fost căutat și i s-a propus un alt deal, mai puțin interesant pentru el.

  Totuși, când vorbeam despre banii Dogan, mă refeream la ceea ce au vrut să investească în acțiuni sau alte lucruri. E vorba de miliarde de euro, trustul are și un fond de investiții… Nu mai țin minte exact. Maxim sau altcineva ar putea intra ca să ne prezinte mai precis situația.

 3. Cred ca nu trebuie sa facem confuzie intre modul cum cheltuieste Dogan banii in Romania si faptul ca intr-adevar Dogan este o firma extrem de solida financiar cu exces de lichiditate in acest moment. Lucrurile pe care le semnalati tin probabil de modul de executie al bugetului alocat.
  Dogan are capacitatea de a fi un jucator important si pe piete mult mai bogate decat cea a Romaniei si s-ar putea sa vedem investitii (prin achizitii la momentul oportun) in acest sens.
  Daca vor reusi sa ajunga la 10% share cu 40-50 de milioane de euro investitii, s-ar putea ca dl. Voiculescu sa-si reconsidere valoarea auto-declarata a imperiului media pe care il conduce. Sunt curios si de impactul asupra actiunii CME a unui astfel de succes. Este un pariu, oare cine va castiga?

 4. Ma gandesc ca ar fi util site-ul corporate al Dogan, informatii pentru investitori precum si ultimele informatii corporate:

  http://www.dmg.com.tr/eng/default.asp

  De notat ce s-a intamplat in ultimele cateva luni:
  – Dogan a incercat sa achizitioneze Pro Sieben in Germania
  – Dogan a vandut 25% din actiunile diviziei TV catre Axel Springer cu 375 milioane de euro

  In rest, sunt de acord cu analiza lui Iulian. O fuziune Dogan – Ringier in Romania corespunde realitatilor cu care Dogan e obisnuita pe piata sa traditionala si corespunde structurii grupurilor media romanesti.

 5. De unde mai copii fuziune? Sunt doua grupuri distincte, Dogan avand actionar Axel Springer cu care Ringier e concurent pe anumite piete. Joint venture mai degraba ca Axel Springer nu se prea vede prin romania decat cu niste titluri si parti sociale intr-o firma (Edipresse).

 6. Iann dragule, perfectionistule 🙂 — joint-venture, fuziune, colaborare, orice ar fi (si sper ca stiu care sunt diferentele) makes sense. Iulian a vorbit de joint-venture, eu am aruncat cuvantul “fuziune”, mea culpa.

 7. Maxim, brother, nici nu ma gandeam ca nu stii dar mi s-a parut putin fortat termenul. Pe moment cred ca discuta o colaborare care cred ca se va finaliza juridic cu un joint 🙂

 8. Ringier si Dogan vor face un parteneriat.Sigur va fi un shimb de actiuni si board mixt.Dogan este foarte puternic financiar.Au un buget alocat pentru Romania.Vor fi destui care sa accepte oferta daca au mai multa libertate de exprimare in cadrul emisiunilor pe care le vor realiza.,chiar si cu acelasi salariu.La vip-uri ,Dogan nu are punga inchisa,vor supralicita numai sa-i vada in ograda lor.Dogan are miliarde de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *