Reportaj misterios

cluj_ceata.jpg

Afla ce simbolizeaza fotografia:

Din cauza cetii, Serban Enescu si cu mine am plecat de la Otopeni duminica seara nu cu avionul, ci cu taxiul. Taxiul ne-a dus la gara, unde ne-am culcat intr-un vagon de dormit si ne-am trezit la Cluj, pe ceata. Tot din cauza cetii, Simone si Peter, fellow trainerii olandezi, au ajuns luni la 10 seara, in loc de dimineata, fiindca s-au suit si ei intr-un tren de la Budapesta, in locul unui avion care i-ar fi putut duce la Cluj, dar si la Timisoara.

Centrul Clujului e piata centrala, unde se afla o catedrala, un calaret pe un cal si multa ceata. La 50 de metri de piata centrala, e o alta piata centrala, cu un alt calaret, o alta catedrala si o alta ceata. Mai e inca o piata centrala, cu o alta catedrala, dar de data asta Funar si-a zidit sotia in niste tziment framantat cu niste ceata si i-a infipt in piedestal trei tulnice care tulnicesc a ceata. Andrei Crivat, corespondentul meu la Cluj, zice ca pe nevasta lui Funar o cheama Avram Iancu si are mustati de tziment. Sau nu – sunt mai multe sotii de-ale lui Funar cu tulnice, prin oras, zice tot Crivat.

Clujenii inoata prin ceata pe jos si nu calare, contrar a ceea ce am vazut in Artista, dolarii si ardelenii. Da, stiu, Marga Barbu e sotia lui Eugen Barbu si nu a lui Funar. Prin Cluj mai inoata diferite chestii, cum ar fi pesti de opt kilograme, dupa spusele unui taximetrist care cica a pescuit asa ceva din Somes. Eu stiu daca era peste sau ungur? Un alt taximetrist ne-a lasat la calaretul din fata cinematografului in locul unuia din calaretii din fata catedralelor. Am inotat pana la una din catedrale care s-a dovedit a fi cea buna. Lovely city, dardaia Peter. I have a story idea. What is the name of that guy which looks after the fog at the airport? How does he measure the visibility range, which is important for landing? With a binocular or what? Probabil c-au angajat un orb, am opinat eu. Oricum n-are importanta.

Taximetristii din Cluj sunt de treaba, dar s-au nascut si ei in ceata. Moronul care ne-a lasat la calul care se uita la filme in loc de calul care-si face cruci la catedrala in piata centrala (cum care?!) nu e un exemplu izolat. Chestia e ca trebuie sa le spui unde sa te duca. Sa le explici orasul lor. Am vazut un ghid al strazilor sub forma de lista batuta la masina. Harta, nicaieri. Niste indicatii format text: piata centrala cu cal si catedrala, langa piata centrala cu cal si catedrala si asa mai departe. Lasati-va tepuiti linistiti de taximetristii cu 30 de mii pe kilometru. Costa cat aia cu 14 mii din Bucuresti, deoarece Clujul e mai mic decat Bucurestiul. O teapa zdravana e 12 RON sau ceva de genul asta.

Am uitat sa va zic ce caut eu cu Serban, Simone si Peter la Cluj. Facem training la Ziarul Clujeanului si Monitorul de Cluj. De la ghidul strazilor format txt inca nu ne-au solicitat. In ceata ne-a bagat Startmedia, fundatia lui Bradut Ulmanu. O sa ma plang la ONU ca n-a reglat si vremea.

P.S.: Din reportajul meu cu Clujul l-am uitat pe Emil Boc, care a aprins niste luminite prin oras asta seara. Era prea mic ca sa se vada prin ceata aia. Am facut rost insa de-o poza de-a lui, si cu asta am dezlegat si enigma imaginii din deschidere. Credeti ca ar fi cazul sa-si ia si el cal?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *