Registrul brandurilor monstruoase

Acum vreo doi ani, căutând nişte date despre companii serioase la Registrul Comerţului, am dat peste o mulţime de denumiri caraghioase de firme, de la Tit Electro SRL, la Farteg By Vulcanizare SRL. Am scris un articol pe tema asta şi l-am publicat la vremea respectivă în Esquire. Azi am descoperit un text pe aceeaşi temă al Rodicăi Zafiu, din Dilema, şi mă gândesc că vreţi să vă distraţi şi cu al meu, care nu se găseşte pe internet.

Amintirile cele mai frumoase le aruncăm la gunoi. Din colecţia de scrisori de dragoste din adolescenţă am zvârlit exact piesele cele mai compromiţătoare, idioate, ruşinoase. Balotul cu ziare din anii ’90 cuprinde numai publicaţiile respectabile, deşi poate că „Oblio”, revista porno cu imagini de nedescifrat din cauza tiparului, sau primul număr din „Dimineaţa” lui Ion Iliescu descriu mai bine vremea respectivă. Ceauşescu însuşi a devenit o pasăre rară, sub formă de bust sau maculatură tipărită în tiraje de masă pe vremuri, dar redusă azi la câteva exemplare care trec de la un colecţionar la altul pe bani buni.

Cu alte cuvinte, de câte ori n-am trecut pe lângă Cafe-barul Ass – cu doi de „s”, ca în, iertăciune, „cur”, în engleză – din Grădina Icoanei şi mi-am jurat că o să revin cu un aparat foto ca să-l pozez?

Ei bine, nu e totul pierdut. O bună parte din aiurelile şi stridenţele tranziţiei se păstrează într-un loc unde nu te-ai aştepta să le găseşti, anume în memoria de elefant a Registrului Comerţului. Acolo, de pildă, există nu mai puţin de 42 de societăţi cu echivalentul englez al lui „Cur” în denumire, dintre care, desigur, numeroase impex-uri. S-or înţelege patronii de la Ass SRL-uri cu partenerii lor de Imp(ort)ex(port) în limba lui Shakespeare? Greu de crezut, de la Ass Invent SRL de la Baia Mare, la Ass Ritm Trans din Bucureşti. Există de altfel o gamă largă de nume care sună scabros în limbi străine, de la bedesemiştii Tit (ţâţă) Electro SRL, la Cul (ass în franceză) Consult SRL din Zalău, trecând prin luxurianta paradigmă a lui fart (pârţ, în engleză): Fart. Co SRL, Farteg By Vulcanizare SRL, Farten-Food SRL, Fartrio Internaţional SRL şi, asonant, Fartex Impex SRL din Borod de Bihor.

Dacă această lipsă de grijă pare bizară, aflaţi că întreprinzătorii români nu au complexe nici cu propria limbă. Poate nu e cazul să te ascunzi după deget atunci când te cheamă Cacalete Laurenţiu-Samuel Persoană Fizică din Capu Dealului de Gorj, Flocosu T. Polixenia din Răcăciuni/Bacău, Jeg Daniel (sau Ervin) ori Pipi Ion din Bârca/Dolj. Nu e totuşi clar de ce ar trebui să îţi înrăutăţeşti situaţia, ca Scrotaru Ţăranu Persoană Fizică din Drobeta-Turnu Severin sau Bulă Ludovic Zidarul din Arad. Prin comparaţie, Buci Auto SRL din Sfântu Gheorghe/Covasna sună chiar inocent, victimă probabil a unui funcţionar care a scris greşit numele unguresc Bucsi – bineînţeles, dacă nu cumva firma respectivă nu e specializată în scaune de microbuz.

Manualele de publicitate nu trec de obicei peste capitolul cu Chevroletul Nova lansat în America de Sud, unde „no va” înseamnă „nu merge”, sau „Mist Stick-ul” pus în vânzare de Clairol în Germania, unde „mist” înseamnă bălegar. Operaţiunile de acest fel se soldează de obicei cu pierderi importante. Pentru micul întreprinzător român, conotaţiile negative ale numelui par a fi mai curând o mândrie. Registrul comerţului înregistrează nenumărate exemple de antibranding, de la Tun Pig SRL, la Sila Mode SRL şi mai multe variaţii pe tema Zero SRL. Mangafaua Production, Ciuciu & Comp 2005, Vax Com Dorohoi SRL, Nimic SRL din Iaşi, Mama Ei DC Service SRL din Bucureşti reflectă şi ele ceva din neîncrederea cu care au fost privite strigările publicitare la începutul anilor ’90, de românul obişnuit să fie minţit în discursurile oficiale.

Întreprinzători care se cred mai „altfel” există şi la celălalt capăt al spectrului. Hotelurile, hârtia igienică, detergenţii şi laxativele au avut dintotdeauna nume care inspiră nobleţea, regalitatea sau chiar dreptul divin. Şi în registrul comerţului „nostru” am găsit 233 de companii cu „Regal”, printre care „Regal Dent” şi vreo două „Regal Taxiuri”. E prea puţin pentru cei 339 de asociaţi care se cred „Imperial”, inclusiv Imperial Cin-Cin şi Imperial Elena SNC. Personajele istorice sunt conduse detaşat de Napoleon (Napoleon Magazin SRL în Văcăreşti de Dâmboviţa), urmat de Michelangelo (de 24 de ori), Da Vinci (18) şi Ştefan cel Mare (numai 10). Ficţiunea bate istoria la capitolul „Muschetari”: Cinci „Muschetarii şi Muschetarul SRL”, 125 de Athos incluzând trei Athos & Aramis – şi poate şi oameni care ştiu că există o republică autonomă a călugărilor cu acest nume -, şase Porthos, 89 de Aramis, dar zero D’Artagnan. Probabil din cauza apostrofului.

Trecem din lipsă de spaţiu peste nişte Rahani şi Tarzani şi câţiva Cireşari, dar ne poticnim de patronii paşoptişti care şi-au botezat companiile Tricolor 21 SRL, Suflet Românesc SRL, Dumnezeu Trăieşte şi Vorbeşte SRL din neverosimila localitate Aţel de Sibiu.

O altă denumire contemporană cu Andrei Mureşianu, Mamele Secolului Nostru SRL din Piteşti, face o trecere lină către firmele cu nume de rude: Mama Jeni SRL din Cluj, Mama Latină din Victoria Braşov şi Mama Leone, prezentă în vreo trei varietăţi, cu şi fără Impex, fiindcă poţi înregistra două firme cu acelaşi nume în două judeţe diferite. Urmează la rând Tata Gigi şi Tata Relu SRL din Puţuri de Dolj şi din Iaşi, Frate şi Sora din Valea Voievozilor (Dâmboviţa), numeroase Sora SRL, Nepoţii Impex SRL din Târgu Mureş, cu un punct culminant la Nepoţii lui Decebal Pascu SNC din Puchenii cum altfel decât Mari, judeţul Prahova.

Putem continua bătaia pe burtă – la urma urmei, nu e chiar aşa de rău – cu Hai la Bădica, Hai la Gheorghe, Hai la Judele, Hai la Mama, Hai la Măru, Hai la Masă, Hai Noroc, Hai Ou Medical (două ouă, în Bucureşti şi Satu Mare) şi în fine Hai la Lilu SRL. Un îndemn identic, dar inconştient, lansează un întreprinzător străin, cu Hai Biao Impex din Bucureşti, ca şi tentantul Ling Hai Internaţional Impex SRL din aceeaşi localitate. Lor li se adaugă un pluton compact de opt Habibi, cu Habib Still 2005 SRL în frunte, cu doi de „l”.

Cum nu e frumos să râdem de străinii care nu ştiu limba română, o să ne întoacem la lipsa neaoşă de simţ al ridicolului, care pocneşte în Cleo Feeric SRL, Fifi & Fifi SRL (din Suceava, vai, în lichidare), Mimi Prompt SRL, Cici Holding Internaţional SRL, Multi Mihai Construct SRL, Bibi Alianţa Impex SRL, Titi 16 Impex SRL, Costel & Bilă Impex, Momo & Willy, Laie şi Petre, Rege & Silă şi Pic & Poc Impex SRL, ultima din sectorul 6, Bucureşti. După Fofo Internaţional SRL din Târgu Jiu, cu filială la Haţeg, restul nu poate fi decât tăcere.

Oricine şi-a deschis o firmă ştie cât de uşor e să-i stai în gât funcţionarului de la Registru, care îţi caută şi apoi aprobă denumirea. Toate monstruozităţile de mai sus au trecut cu brio de ochelarii cu dioptrii negative ai acestuia. E prea posibil ca purtătorii lor să facă afaceri bune cu astfel de branduri. Totuşi, cum ar fi o asociaţie a patronatului condusă de Napoleon, Bulă, Rahan, Momo, Fifi, Cleo, Athos, Portos şi Aramis? Mai ceva ca Guvernul României.

Post your thoughts