Regele petrece. De ce nu-l vedem?

În plin scandal al stenogramelor Realitatea, cu două zile înaintea moţiunii de cenzură, Regele Mihai a împlinit, luni, 89 de ani. Cum de-a trecut aproape neobservat?

Realitatea TV a difuzat nişte imagini în care Regele se ţine încă drept alături de Regina Ana, pe o scară. Agerpres publică o telegramă de felicitare a lui Gheorghe Ciuhandu, primarul ţărănist al Timişoarei, iar HotNews.ro vine cu o scurtă biografie. Dar, în rest, cam linişte. De ziua lui, Regele petrece. Dar la Aubonne, în Elveţia, cu familia. Acolo unde presa nu ajunge.

Ce-ar putea să-i treacă prin minte Majestăţii Sale pe 25 octombrie 2010? Poate, faptul că iată, Regele e mai longeviv decât comunismul. Cu care a avut de-a face pentru prima oară pe la 26-27 de ani. Oricare-ar fi polemica istorică din jurul evenimentelor petrecute între 1944 şi 1947, că Regele ar fi fost în termeni cordiali cu comuniştii nu poate nimeni susţine.

Un motiv de satisfacţie. Printre multe altele.

Despre asta, ca şi despre celelalte, Majestatea Sa a vorbit destul de rar şi de succint, fără a căuta vreo reparaţie istorică şi fără a încerca să se caţere pe propria biografie pentru a accede la vreo funcţie politică.

De ce nu s-a implicat Regele mai mult în treburile României? Pentru că implicarea ar fi însemnat în ultimă instanţă renunţarea la statutul regal, ca în cazul lui Simion de Saxa-Coburg, regele-premier al Bulgariei. Altfel, în România nu există o majoritate care să aleagă monarhia. Dar, chiar şi aşa, Regele Mihai merită şi poate fi sărbătorit. La mulţi ani!

Articol apărut în ediţia de tipar a “României libere” de marţi, 26 octombrie. Trimiterea de internet.

Post your thoughts