Recomandări TV: două filme și jumate

Unu. Cântece de la etajul al doilea – Duminică, 28 ianuarie, 23:00, la TVR Cultural

Sinopsis: Undeva, în emisfera noastră, într-o seară banală, au loc o serie de evenimente fără o logică aparentă: un funcționar e concediat în mod umilitor, un imigrant e agresat în plină stradă, un negustor de mobilă își incendiază magazinul, pentru a încasa prima de asigurare… În ultimă instanță, acesta din urmă înțelege cât de absurdă e lumea în care trăiește și cât e de dificil e să fii om.

Vezi scena:

Sånger från andra våningen (2000), regizor: Roy Andersson
Cu: Lars Nordh, Stefan Larsson, Bengt C.W. Carlsson, Torbjörn Fahlström, Sten Andersson

Roy Andersson e unul dintre cei mai apreciați regizori suedezi ai momentului. După o căutare pe google cel mai cunoscut film al său pare să fie En Kärlekshistoria (…aka A Swedish Love Story) și probabil că acesta îl reprezintă cel mai bine. Andersson practică un cinema de stare, trenant și acumulativ, uneori delicios, alteori chinuit, adoră caricatura spirituală și tematica anticapitalistă. Cred că are și de ce: în mare parte, cariera sa profesională a evoluat în sfera pubicității. Omul are la activ peste 300 de reclame filmate.

Uite o mostră:

Doi. Billy Elliot – Duminică, 28 ianuarie, 20:10, TVR 1

Sinopsis: Viața lui Billy, fiul unui miner din nordul Angliei, se schimbă din momentul în care în locul lecțiilor săptămânale de box nimerește la un curs de balet…

Trailer:

Billy Elliot (2000), regizor: Stephen Daldry
Cu: Jamie Bell, Julie Walters, Gary Lewis, Jamie Draven

Și jumătatea: A fost sau n-a fost? – Duminică, 28 ianuarie, 20:00, HBO

Sinopsis: E 22 decembrie. Au trecut 16 ani de la Revoluție și în micul oraș de provincie se apropie Crăciunul. Pișcoci, un bătrân pensionar, se pregătește să petreacă încă un Crăciun singur. Mănescu, profesorul de istorie, încearcă să-și salveze salariul de datoriile pe care le are. Jderescu, patronul televiziunii locale, pare să nu fie interesat de sărbătorile care se apropie. Pentru el a venit vremea să înfrunte istoria. Alături de Pișcoci și de Mănescu, vrea să răspundă la o întrebare care de 16 ani nu-și găsește răspunsul : “A fost sau n-a fost revoluție în orașul lor?”.

Trailer:

A fost sau n-a fost? (2006), regizor: Corneliu Porumboiu
Cu: Mircea Andreescu, Teo Corban, Ion Sapdaru, Luminița Gheorghiu

Un film bine făcut și abil condus. Dar un film din care eu nu pot să apreciez decât jumătate… Jumătatea tehnică. Pentru că restul nu există. Restul e doar o șarjă umoristică a la Divertis, doar că personajele se iau în serios. Am reținut doar o replică (care m-a dat pe spate)… și muzica. E genială.

4 thoughts on “Recomandări TV: două filme și jumate”

  1. Filmul de pe TV Cultural este o coproductie Suedia-Norvegia-Danemarca si a obtinut Premiul juriului la Festivalul de la Cannes.Este o drama pe care o intalnim si la noi in Romania

  2. Omg, am vazut Sånger från andra våningen acum vreo 3-4 ani, e un film foaaaaaaaaarte frumos, fain ca l-au dat pe TVR Cultural. Mie din zona aia imi place mai mult un regizor finlandez – Aki Kaurismäki.

    Si mai e un film din aceeasi familie, aparut in 2003: Salmer fra kjøkkenet (aka Kitchen Stories; in traducere literala, titlul e “psalmi din bucatarie”) al unui regizor norvegian (Bent Hamer).

  3. M-am hotarat sa fac “recomandarile” astea pentru ca mi-as dori sa vada si altii unele filme care mie mi-au placut sau mi s-au parut mai deosebite. Zic pentru cei interesati, dar care nu au un ghid tv la indemana, sau n-au timp sa caute aiurea prin programele tv. In general, incerc sa ignor productiile de genul: Dublu impact, Vocea inimii sau Lovitura dragonului… Si astfel, brusc, aria devine foarte ingusta… In cel priveste pe Roy Andersson eu il admir totusi pentru ca dupa sutele de spoturi pubilcitare pe care le-a facut s-a regasit intr-un cinema personal, nu tocmai usurel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *