Recomandări TV: două filme şi jumate

Unu. Cântece de la etajul al doilea – Duminică, 28 ianuarie, 23:00, la TVR Cultural

Sinopsis: Undeva, în emisfera noastră, într-o seară banală, au loc o serie de evenimente fără o logică aparentă: un funcţionar e concediat în mod umilitor, un imigrant e agresat în plină stradă, un negustor de mobilă îşi incendiază magazinul, pentru a încasa prima de asigurare… În ultimă instanţă, acesta din urmă înţelege cât de absurdă e lumea în care trăieşte şi cât e de dificil e să fii om.

Vezi scena:

Sånger från andra våningen (2000), regizor: Roy Andersson
Cu: Lars Nordh, Stefan Larsson, Bengt C.W. Carlsson, Torbjörn Fahlström, Sten Andersson

Roy Andersson e unul dintre cei mai apreciaţi regizori suedezi ai momentului. După o căutare pe google cel mai cunoscut film al său pare să fie En Kärlekshistoria (…aka A Swedish Love Story) şi probabil că acesta îl reprezintă cel mai bine. Andersson practică un cinema de stare, trenant şi acumulativ, uneori delicios, alteori chinuit, adoră caricatura spirituală şi tematica anticapitalistă. Cred că are şi de ce: în mare parte, cariera sa profesională a evoluat în sfera pubicităţii. Omul are la activ peste 300 de reclame filmate.

Uite o mostră:

Doi. Billy Elliot – Duminică, 28 ianuarie, 20:10, TVR 1

Sinopsis: Viaţa lui Billy, fiul unui miner din nordul Angliei, se schimbă din momentul în care în locul lecţiilor săptămânale de box nimereşte la un curs de balet…

Trailer:

Billy Elliot (2000), regizor: Stephen Daldry
Cu: Jamie Bell, Julie Walters, Gary Lewis, Jamie Draven

Şi jumătatea: A fost sau n-a fost? – Duminică, 28 ianuarie, 20:00, HBO

Sinopsis: E 22 decembrie. Au trecut 16 ani de la Revoluţie şi în micul oraş de provincie se apropie Crăciunul. Pişcoci, un bătrân pensionar, se pregăteşte să petreacă încă un Crăciun singur. Mănescu, profesorul de istorie, încearcă să-şi salveze salariul de datoriile pe care le are. Jderescu, patronul televiziunii locale, pare să nu fie interesat de sărbătorile care se apropie. Pentru el a venit vremea să înfrunte istoria. Alături de Pişcoci şi de Mănescu, vrea să răspundă la o întrebare care de 16 ani nu-şi găseşte răspunsul : “A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul lor?”.

Trailer:

A fost sau n-a fost? (2006), regizor: Corneliu Porumboiu
Cu: Mircea Andreescu, Teo Corban, Ion Sapdaru, Luminiţa Gheorghiu

Un film bine făcut şi abil condus. Dar un film din care eu nu pot să apreciez decât jumătate… Jumătatea tehnică. Pentru că restul nu există. Restul e doar o şarjă umoristică a la Divertis, doar că personajele se iau în serios. Am reţinut doar o replică (care m-a dat pe spate)… şi muzica. E genială.

 1. Andrei Reply

  Filmul de pe TV Cultural este o coproductie Suedia-Norvegia-Danemarca si a obtinut Premiul juriului la Festivalul de la Cannes.Este o drama pe care o intalnim si la noi in Romania

 2. Gramo Reply

  Omg, am vazut Sånger från andra våningen acum vreo 3-4 ani, e un film foaaaaaaaaarte frumos, fain ca l-au dat pe TVR Cultural. Mie din zona aia imi place mai mult un regizor finlandez – Aki Kaurismäki.

  Si mai e un film din aceeasi familie, aparut in 2003: Salmer fra kjøkkenet (aka Kitchen Stories; in traducere literala, titlul e “psalmi din bucatarie”) al unui regizor norvegian (Bent Hamer).

 3. Iulian-Manuel Ghervas Reply

  M-am hotarat sa fac “recomandarile” astea pentru ca mi-as dori sa vada si altii unele filme care mie mi-au placut sau mi s-au parut mai deosebite. Zic pentru cei interesati, dar care nu au un ghid tv la indemana, sau n-au timp sa caute aiurea prin programele tv. In general, incerc sa ignor productiile de genul: Dublu impact, Vocea inimii sau Lovitura dragonului… Si astfel, brusc, aria devine foarte ingusta… In cel priveste pe Roy Andersson eu il admir totusi pentru ca dupa sutele de spoturi pubilcitare pe care le-a facut s-a regasit intr-un cinema personal, nu tocmai usurel.

Post your thoughts