Recomandări TV

UNU: Piesă neterminată pentru pianină mecanică – Sâmbătă, 3 februarie, 22:00, ProCinema
Palavre, amintiri, sentimente obscure, examene de conştiinţă, autocompătimiri şi tot felul de proiecte puerile traversează şi (re)construiesc acţiunea acestei drame de cameră, peste care pluteşte încărcătura cuantică cu care Mihalkov îşi defineşte stilul şi alonja.
piesa.jpg
Nyeakoncsennaja pjesza dlja mehanyicseszkovo pianyino, (1978)
regizor: Nyikita Mihalkov; cu: Antonyina Suranova, Jurij Bogatirjov, Jelena Szolovej

DOI: Zatoichi – Sâmbătă, 3 februarie, 23:20, TVR 1
Zatoichi este un personaj fictiv. Prin anii 80 era eroul unei populare serii japoneze de televiziune a cărei acţiune se desfăşura în secolul al XVII-le, în timpul shogunatului lui Tokugawa, imaginea lui identificându-se cu cea a actorului Shintaro Katsua. Zatoichi e un maseur orb, care sub aparenţele unei vieţi anodine şi paşnice ascunde secretul artei samurailor… Filmul pare a fi primul şi cred că singurul succes comercial a lui Takeshi.

Trailer:

Zatôichi (Japonia, 2003), regizor: Kitano Takeshi
Cu: Kitano Takeshi, Tadanobu Asano, Gadarukanaru Taka, Michiyo Ookusu

Din primele filme ale lui Takeshi Kitano pe care le-am văzut îmi (re)vin în minte nişte cadre lungi şi liniştite în care aparent nu se întâmplă nimic. Şi când se întâmplă eşti atât de surprins de ce se întâmplă că nici nu observi ce s-a întâmplat de fapt. Interesant e faptul că, aruncându-mi un ochi peste ultima lui producţie mi-am dat sema că tot ce îmi amintesc eu despre filmele lui devine irelevant. Vezi scena:

D’ale lui Takeshi:

Takeshis’ (2005), regizor: Kitano Takeshi
Cu: Takeshi Kitano, Kotomi Kyono, Kayoko Kishimoto, Ren Ohsugi

TREI: Trăieşte! – Sâmbătă, 3 februarie, 15:45, HBO (FREE)
O mamă etiopiană creştină îşi declară copilul evreu, doar ca să-l salveze de la înfometare şi moarte. Acesta va ajunge în Israel şi, declarat orfan, e adoptat de o familie franceză din Tel Aviv. Toată adolescenţa lui va trăi cu frica de a nu i se scoate la iveală dublul secret: că nu este nici orfan şi nici evreu. Va descoperi dragostea, iudaismul şi cultura occidentală, dar şi rasismul şi războiul din teritoriile ocupate. Va deveni evreu-israelian-francez-tunisian, fără să uite că este în primul rând un etiopian scăpat de la moarte de mama sa adevărată, pe care visează să o reîntâlnescă într-o bună zi.
Trailer:

Va, vis et deviens (Franţa-Brazilia-Israel-Italia, 2005), regizor: Radu Mihăileanu
Cu: Moshe Agazai, Yaël Abecassis, Roschdy Zem, Sirak M. Sabahat, Roni Hadar

PATRU: Alice nu mai locuieşte aici – Sâmbătă, 3 februarie, 17:10, Cinemax (FREE)
În anul 1974, actriţa americană Ellen Burstyn propune casei Warner scenariul lui Robert Getchell, apoi colaborează la redactarea definitivă a dialogului, îl alege ca regizor pe Martin Scorsese şi obţine premiul Oscar pentru rolul titular. Povestea văduvei care peregrinează dintr-un oraş în altul, împreună cu fiul ei, îşi câştigă existenţa servind în restaurante şi doreşte să devină cântăreaţă, reprezintă una dintre culmile carierei acestei actriţe, formată la şcoala lui Lee Strasberg şi care s-a afirmat abia la 40 de ani…

Ellen-Burstyn.jpg

Alice Doesn’t Live Here Anymore (SUA, 1975), regizor: Martin Scorsese
Cu: Ellen Burstyn, Kris Kristofferson, Billy Green Bush, Lelia Goldoni, Valerie Curtin

Post your thoughts