Recomandare TV: Invaziile barbare

Invaziile barbare – Miercuri, 17 ianuarie, ora 22:10, TVR 2

Un film care merită văzut pentru amărăciunea lui frivolă, pentru limbajul fără perdea, inteligent şi vital, şi pentru lipsa de ostentaţie şi relaxarea cu care se consumă.

Trailer:

Invasions barbares, Les (2003), regizor: Denys Arcand
Cu:
Rémy Girard, Stéphane Rousseau, Dorothée Berryman, Louise Portal, Yves Jacques, Marie-Josée Croze

Sinopsis: Rémy, un profesor canadian de istorie este bolnav de cancer într-o fază terminală. Fosta lui soţie îl cheamă acasă pe fiul lor, Sebastien, aflat la Londra… Imediat ce ajunge în Montreal, Sebastien face imposibilul pentru a mai uşura puţin suferinţa lui Rémy. Va face uz de toate relaţiile sale, va deturna sistemul medical şi va epuiza agenda tatălui pentru a-i aduce la capătâi gaşca veselă care i-a marcat trecutul: rude, prieteni şi foste iubite. Cinic, direct şi plin de umor negru, filmul abundă în discuţii personale, meditaţii despre politică, economie, sex şi timpul care trece… Povestea curge lejer şi aparent nu se întâmplă nimic serios. Mai puţin faptul că Rémy urmează să moară.

Cronici:

Portret de grup – Les Invasions barbares, Andrei Gorzo
Neoclasicii, Alex Leo Şerban
Poezie şi moarte în Les invasions barbares, Giulia Ghica Dobre
Premiat şi controversat: Invaziile barbare, Călin Stănculescu

  1. meda Reply

    E un film bun. L-am vazut la cinema. Desi subiectul e aparent deprimat totusi filmul nu te deprima ba dimpotriva. Cam intelectualist pe alocuri. Sunt cu totul de acord cu cronica domnului Gorzo.
    Constant ca multe dintre filmele valoroase ale ultimilor ani au inceput sa intre pe TVR. Totusi incep sa faca abuz de filme frantuzesti!

  2. vasile albinet Reply

    misto film.mai ales pentru tv.cu toate ca merge si la cinema.un mod “usuratec”si cam intelectual de a vorbi cite ceva despre moarte ,si se cam vorbeste in filmul asta nu gluma, dar nu gratuit ci cu un umor dulce -amarui si filmul cu toata vorbaria e tinut bine in mana de regizorul Denys Arcand,cineast cu citeva productii valoroase in c.v.”Insuportabila usuratate a fiintei”pluteste usor rememorind sau de fapt reconstruind un “trecut”in memoria colectiva a unei gasti pe duca si ea, ce asista la capataiul muribundului profesor,trecut din care tragedia si greutatea au disparut , din care marile revolutii si cuceriri lipsesc si carora le au luat locul micile noastre calatorii turistice interioare,incercarile noastre nereusite de cele mai multe ori de a lua in proprietate propria fiinta, meschinariile noastre atit de umane incit daca ne -am putea debarasa de orgoliile pe care le avem si daca nu ne-am inchipui ca avem marete misiuni importante de indeplinit pe pamintul asta ,am putea trai fericiti pina la adinci batrineti si la final ne-am injecta cu zimbetul pe buze o supradoza de heroina asistati de foste neveste ,soti, amante ,copiii,fantasme; un fel de a intelege ca suntem toti in aceiasi oala ca revolutiile istoriei sunt mai putin valoroase decit revolutiile sexuale,si ca de fapt tot ce se intimpla nu e inafara ci e inauntru,si e mai important cine suntem decit ce facem.

Post your thoughts